Architektura MuratorRealizacjeDom w parku Cietrzewia w Warszawie

Dom w parku Cietrzewia w Warszawie

W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.

Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew
Dom w parku CietrzewiaWarszawa, Włochy
AutorzyKruszewski Architekci
Powierzchnia zabudowy296.0 m²
Powierzchnia użytkowa546.0 m²
Powierzchnia całkowita698.0 m²
Kubatura3068.0 m³
Data realizacji (koniec)2020

Park Cietrzewia zajmujący blisko 8 hektarów w północno-zachodniej części warszawskiej dzielnicy Włochy należy do największych obszarów półdzikiej zieleni w tym rejonie miasta. Charakter założeniu najada przede wszystkim trzy stawy, będące pozostałością dawnych glinianek służących niegdyś pobliskim cegielniom. Ten unikalny kontekst był punktem wyjścia dla projektantów z biura Kruszewski Architekci, którym zależało na stworzeniu wizualnej i przestrzennej relacji wnętrza z zewnętrzem.

Aby osiągnąć ten efekt autorzy przewidzieli stropy o dużych rozpiętościach, oparte jedynie bez żadnych dodatkowych podpór. Konstrukcja budynku była prawdziwym wyzwaniem inżynierskim. Zadaszenie tarasu o dużym wspornikowym wysięgu pokazuje zasadę żelbetowych płaszczyzn, które definiują tektonikę budynku – podkreśla Romuald Kruszewski.

Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew

Dom zorganizowano wzdłuż potężnej, betonowej ściany w północnej części działki. Tam usytuowano główny ciąg komunikacyjny, jednobiegowe schody łączące wszystkie trzy poziomy domu i przeszklony szyb windy, który dzieli ścianę, tworząc prześwit przez całą wysokość budynku. W centralnej części domu nad holem wejściowym mamy przestrzeń podwójnej wysokości doświetloną dużych wymiarów świetlikiem. Wokół tej przestrzeni na górnej kondygnacji zlokalizowane są wejścia do sypialni – opowiada Kruszewski. Część dzienna została rozplanowana na wyniesionym półtora metra względem terenu parterze. Od południowego wschodu salon otwiera się dużymi przeszkleniami na zadaszony taras zwrócony w kierunku parku i stawów.

Architekci dużo uwagi poświęcili też na aranżację zieleni wokół obiektu. W przydomowym ogrodzie dominują wysokie trawy nawiązujące do sitowia okolicznych rozlewisk. Ogród z założenia miał być przedłużeniem wewnętrznej przestrzeni domu, maksymalnie otwartej w kierunku parku. Granica między prywatnym ogrodem a parkiem celowo miała się zacierać. Dzięki zaprojektowanej złożonej topografii terenu, budynek częścią podziemnej kondygnacji przeznaczonej na wypoczynek otwiera się na południowy, ukryty ogród – tłumaczy projektant. Od strony ulicy i głównego wejścia, dom ma powściągliwą, płaską fasadę. Chodziło o stopniowanie wrażenia odbioru tego, co miało wyłonić się po przekroczeniu progu – dodaje  Romuald Kruszewski.

Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie, proj. Kruszewski Architekci; fot. Daniel Rumiancew
From the Garden House projektu KWK Promes From the Garden House, czyli najnowsza realizacja  pracowni KWK Promes Roberta Koniecznego, został wkomponowany w istniejący już projekt ogrodu, stając się niejako architektura tła, która funkcjonuje w pełnej symbiozie z naturą. Budynek znalazł się wśród 100 najlepszych domów z całego świata w rankingu portalu architektonicznego Archello.
Biały dom w Łomiankach projektu moomoo architects W podwarszawskich Łomiankach stanął niewielki dom według projektu łódzkiego biura moomoo architects. Śnieżnobiała bryła o wielospadowym dachu kryje nie tylko przestrzeń mieszkalną, ale również garaż i kameralne atrium wyłożone naturalnym drewnem.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.