Architektura MuratorRealizacjeKonstrukcja biurowca – o biurowcu Za Bramką Jerzy Kolbusz

Konstrukcja biurowca – o biurowcu Za Bramką Jerzy Kolbusz

Ponieważ tarasy zaplanowano na każdej kondygnacji, geometria każdego stropu jest inna. Stworzyło to problemy z ich podparciem. W miarę regularny w dolnych partiach obiektu układ słupów tracił wraz z wysokością swoją powtarzalność. W efekcie część słupów wyższych kondygnacji obciąża niższe stropy w przęsłach płyt i podciągów. Wymagało to sporego wysiłku przy konstruowaniu i tworzeniu modeli obliczeniowych – pisze główny konstruktor budynku Jerzy Kolbusz.

Biurowiec za Bramką w Poznaniu
Zrealizowanie trzech kondygnacji podziemnych garażu w zwartej zabudowie miejskiej wymagało wykonania po obwodzie ścian szczelinowych, które w górnej części zabezpieczono stalowymi rozporami, a w poziomie ponad kondygnacją -3 żelbetową opaską stanowiącą fragment docelowego stropu; Fot. dzięki uprzejmości BUDWUG

Projekt konstrukcji budynku opracował zespół Biura Inżynierskiego Bartels Polska. W kwestiach związanych z geotechniką i posadowieniem współpracowaliśmy z firmą GT Projekt, a trudne tematy dotyczące gruntów konsultowaliśmy z profesorem Maciejem Kumorem z Katedry Geotechniki Uniwersytetu Technologiczno- Przyrodniczego w Bydgoszczy. Wieloletnia współpraca naszego zespołu z architektami z Ultra Architects zaowocowała w tym przypadku dość śmiałymi rozwiązaniami technicznymi.

Budynek powstawał w bezpośrednim sąsiedztwie kilkunastu obiektów będących w większości w nienajlepszym stanie technicznym. Przed przystąpieniem do realizacji należało zatem szczegółowo rozpoznać otoczenie i zabezpieczyć część sąsiednich budynków. Biurowiec wybudowany został w technologii żelbetowej, monolitycznej i konstrukcji słupowo-płytowej. Zrealizowanie trzech kondygnacji podziemnych w zwartej zabudowie miejskiej wymagało wykonania po obwodzie ścian szczelinowych. Ściany te w górnej części zabezpieczono stalowymi rozporami, a w poziomie ponad kondygnacją -3 żelbetową opaską stanowiącą fragment docelowego stropu. Realizowana w kolejnym etapie płyta fundamentowa powstawała metodą podstropową. Biorąc pod uwagę poziom wód gruntowych poza ścianami szczelinowymi musieliśmy liczyć się z możliwym odbudowania się w przyszłości ciśnienia wody pod płytą fundamentową o wartości przewyższającej ciężar budynku. Jako zabezpieczenie rozważaliśmy między innymi kotwienie płyty fundamentowej za pomocą pali. Ostatecznie przyjęliśmy jednak rozwiązanie polegające na ułożeniu drenażu pod płytą i kontrolowaniu w ten sposób ciśnienia wody gruntowej. W przypadku pojawienia się wody będzie ona odpompowywana z wykonanych w płycie obniżeń. Kolejnym wyzwaniem konstrukcyjnym była też sama bryła budynku. Ponieważ tarasy zaplanowano na każdej kondygnacji geometria każdego stropu jest inna. Stworzyło to problemy z ich podparciem. W miarę regularny w dolnych partiach obiektu układ słupów tracił wraz z wysokością swoją powtarzalność. W efekcie część słupów wyższych kondygnacji obciąża niższe stropy w przęsłach płyt i podciągów. Wymagało to sporego wysiłku przy konstruowaniu i tworzeniu modeli obliczeniowych, lecz, myślę, uzyskany efekt wart był tego trudu.

Autor: Jerzy Kolbusz
Budynek The Office w Niepołomicach Punktem wyjścia dla projektu siedziby firmy były rosnące na terenie działki kępki brzóz, które architekci postanowili zachować i wyeksponować – o realizacji pracowni James & Mau Arquitectura pisze Jerzy S. Majewski.
Siedziba All Windows w Nysie Projektanci zaakcentowali strefę wejścia głównego do biurowca dzięki dynamicznej kompozycji brył ułożonych w strukturę kwarcu – o realizacji biura k2w architekci pisze Małgorzata Adamowicz-Nowacka.
Centrum administracyjne / Indie Zastosowane rozwiązania przestrzenne oraz materiałowe nawiązują do sztuki ludowej tego regionu, jednocześnie odpowiadając na wyzwania klimatyczne. O nowym budynku rządowym w Bhubaneśwarze, stolicy stanu Orisa, pisze Radosław Stach.
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.