Architektura MuratorRealizacjeNadleśnictwo Dretyń od nowa: wnętrza Nadleśnictwa Dretyń projektu LOFFT Architektura

Nadleśnictwo Dretyń od nowa: wnętrza Nadleśnictwa Dretyń projektu LOFFT Architektura

Siedziba Nadleśnictwa Dretyń przeszła ostatnio spektakularną metamorfozę. Za projekt wnętrz tej niewielkiej placówki na Pomorzu odpowiada lokalna pracownia LOFFT Architektura Małgorzaty Hendrych-Lubińskiej.

Nadleśnictwo Dretyń od nowa: wnętrza Nadleśnictwa Dretyń projektu LOFFT Architektura
Siedziba Nadleśnictwa Dretyń, proj. LOFFT Architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska; fot. Adam Jutrzenka
Siedziba Nadleśnictwa DretyńDretyń 84, 77-203 Miastko
AutorzyLOFFT Architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska
Generalny wykonawcaLOFFT Architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska
InwestorRegionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinku
Powierzchnia użytkowa160.0 m²
Projekt2019
Data realizacji (koniec)2020

Nadleśnictwo Dretyń według LOFFT Architektura: od projektu do realizacji

Nadleśnictwo Dretyń podlega Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinku. Położone jest w zachodniej części województwa pomorskiego, w powiecie bytowskim i słupskim, na terenie gmin: Miastko, Trzebielino i Kępice. Siedziba nadleśnictwa mieści się w trzykondygnacyjnym budynku z 1945 roku. Wnętrza obiektu zostały ostatnio zmodernizowane przez pracownię LOFFT Architektura Małgorzaty Hendrych-Lubińskiej, która zdobyła zlecenie w trybie zaprojektuj i wybuduj. Zakres prac obejmował nową aranżację ponad 160 m² przestrzeni na parterze.

Autorzy mieli zaproponować rewitalizację istniejących biur oraz stworzyć nowy wystrój części wspólnych z holem, recepcją i pomieszczeniami socjalnymi. Wykorzystali swoje doświadczenia ze współpracy z pobliskim Nadleśnictwem Trzebielino, którego wnętrza projektowali w 2016 i 2019 roku roku. Tym razem rówież zdecydowali się odnieść głównie do specyfiki pracy leśników oraz naturalnego krajobrazu okolicy, w którym dominują torfowiska i bagna, rosną licznie buki i brzozy. Rozmowy z pracownikami, określenie ich potrzeb oraz przygotowanie wstępnej koncepcji zajęło nam dwa miesiące, po czym przystąpiliśmy do sporządzenia projektu. Centralnym punktem przestrzeni jest teraz recepcja, wcześniej ukryta w jednym z pomieszczeń. Zwraca uwagę autorskim meblem, w którym wykorzystaliśmy naturalny mech, odpowiednio zabezpieczony taflami szkła – mówi „A-m” Małgorzata Hendrych-Lubińska.

Siedziba Nadleśnictwa Dretyń: światło, zieleń i pnie drzew

Wszystkie wnętrza autorzy postanowili przemalować na biało, a na posadzkach zastosować jasną wylewkę betonową. Na tym tle wyraźnie odznaczają się zielone akcenty w postaci mebli, szklanych drzwi i dużych przeszkleń wydzielających poszczególne przestrzenie. Szyby te pozwalają oczywiście lepiej doświetlić pomieszczenia biurowe, ale dzięki zielonemu zabarwieniu zapewniają jednocześnie użytkownikom konieczną intymność. Całość uzupełniają dekoracje w formie pni i gałęzi drzew, w części naturalne, w części stylizowane, oraz efektowne oprawy oświetleniowe marki AQForm, w tym charakterystyczne owalne lampy Big Size.

Największym wyzwaniem było doświetlenie pomieszczeń światłem dziennym. W holu, który miał zostać zaadaptowany na pomieszczenie recepcji znajdowało się tylko jedno, bardzo małe okno. W ramach uzgodnień z nadzorem budowlanym udało się jednak wprowadzić dwa nowe, pionowe otwory, które nie zaburzają wyglądu elewacji, a jednocześnie korespondują z pionowymi elementami zastosowanymi we wnętrzach – tłumaczy Małgorzata Hendrych-Lubińska. Te pionowe elementy to przede wszystkim metalowe rurki rożnej średnicy, malowane natryskowo tak, by uzyskać strukturę charakterystyczną dla brzozowej kory. Ułożone gęsto obok siebie stanowią nie tylko ozdobną okładzinę lady recepcyjnej, ale skrywają też przepastne szafy na dokumenty, tak potrzebne w pracy nadleśnictwa.

Czytaj też: Gabinet stomatologiczny w zmodernizowanej kamienicy w Bytowie |

Autor: Piotr Prus
Architekt Wnętrz – pobierz nowe wydanie! W najnowszym wydaniu magazynu „Architekt Wnętrz” m.in. prezentacja niecodziennej adaptacji XIV-wiecznego kościoła w Gironelli, rozmowa z projektantką Mają Ganszyniec, trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.
Szkoła dla ukraińskich dzieci projektu xystudio Szkoła dla dzieci z Ukrainy urządzona w biurowcu myhive Mokotów Two według projektu xystudio funkcjonuje już ponad miesiąc. Prezentujemy pierwsze zdjęcia realizacji.
Wnętrze Roku SAW 2022: startuje II edycja konkursu na najlepsze projekty wnętrzarskie Rusza II edycja konkursu Wnętrze Roku SAW. Jurorzy wyłonią najlepsze wnętrza prywatne i publiczne z lat 2019-2022. „Architektura-murator” po raz kolejny jest patronem medialnym konkursu.
Projekt WYWIAD: Roland Stańczyk o istocie zawodu architekta wnętrz Rolą architekta jest stworzenie ramy, którą mieszkańcy będą wypełniać swoimi pragnieniami, swoją osobowością, swoimi zainteresowaniami. Jeżeli podejmuje się decyzje za innych, trzeba to robić niezwykle odpowiedzialnie – przestrzega Roland Stańczyk. Prezentujemy nowy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt WYWIAD”. Tym razem bohaterem materiału jest architekt Roland Stańczyk, założyciel pracowni RS Studio Projektowe.
Pierogarnia Syrena Irena: nowa realizacja biura Projekt Praga Syrena Irena to nowy warszawski lokal z pierogami i... wódką. Ton eklektycznym wnętrzom nadają minimalistyczne grafiki od Mamastudio. Ta nawiązująca do stylistyki lat 60. identyfikacja stała się inspiracją dla architektów z pracowni Projekt Praga.
Mieszkanie Kos w Poznaniu: apartament z przestrzenią do pracy Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.