Architektura MuratorRealizacjePOZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu, proj. PL.architekci; fot. Tom Kurek
POZ_4: Dom Rozcięty Poznań
AutorzyPL.architekci, architekci Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka-Bajon
Zespół projektowyAgnieszka Jurenko, Monika Kuszyńska
Architektura wnętrzPL.architekci
Architektura krajobrazuPL.architekci
KonstrukcjaMikołaj Kujath
Powierzchnia terenu542.0 m²
Powierzchnia zabudowy153.0 m²
Powierzchnia użytkowa313.0 m²
Projekt2015-2018
Data realizacji (koniec)2020

Dom Rozcięty w Poznaniu to najnowsza realizacja biura PL.architekci. Został zaprojektowany dla czteroosobowej rodziny na niewielkiej działce przy jednej z poznańskich ulic, gdzie dominuje zabudowa willowa z lat 70. i 80. XX wieku. Jak tłumaczy Bartłomiej Bajon, współprowadzący pracownię, inwestorzy przez wiele lat mieszkali w Hiszpanii, chcieli więc domu pełnego światła, ale równocześnie zapewniającego intymność i przytulność. Oczekiwali domu dopracowanego w minimalistycznych detalach, ale również bardzo skromnego w wyrazie. Nie zależało im na wycieczkach studentów architektury – mówi Bajon.

Wyzwaniem okazała się jednak sama działka: dość mała i ciasna, z południową ekspozycją od strony frontowej. Warunki zabudowy nakazywały ponadto realizację obiektu wzdłuż linii oddalonej o 5 metrów od granicy działki, chodnika i dość ruchliwej ulicy. I tu pojawił się konflikt – otwarcie na słońce to również otwarcie na wzrok przechodniów i hałas z ulicy. Z próby rozwiązania tego problemu zrodził się cały pomysł na dom – dodaje architekt. Bryłę budynku autorzy postanowili przeciąć biegnącym przez całą długość świetlikiem o szerokości 2,5 metra, dzięki czemu obiekt, choć mający okna głównie od północy, jest pełen światła o każdej porze dnia. Świetlik formalnie dzieli również piętro na część rodziców i dostępną przez kładkę część dzieci. Takie otwarcie ułatwia ponadto komunikację między domownikami znajdującymi się na różnych poziomach.

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu, proj. PL.architekci; fot. Tom Kurek

Prosta, skromna bryła z zewnątrz pokryta jest płytkami ceramicznymi o wydłużonym kształcie. Ich porowata struktura ożywia elewacje i staje się tłem do gry cieni padających z drzew. Wszystkie okna zostały osadzone w licu ściany od strony wewnętrznej, przez co wnęki zyskały dodatkową głębię, podkreśloną czarnymi obramowaniami. Jednocześnie 50-centymetrowe loggie umożliwiają mycie dużych przeszkleń bez konieczności zamawiania specjalistycznych ekip.

Konstrukcyjne rozcięcie bryły wraz ze świetlikiem jest oczywiście także wiodącym elementem porządkującym i organizującym wnętrze domu POZ_4. Biegnąca po skosie ścina od świetlika do sufitu parteru nie tylko dodaje dynamizmu, ale wydłuża naturalne doświetlenie parteru. Duża zabudowa na parterze wykończona okładziną dębową kryje w sobie klatkę schodową, wc, zabudowy kuchenne i windę towarową (ze względu na częste podróże inwestorów – ułatwia ona transport bagażu do garażu podziemnego czy też zakupów do kuchni).

W całym Domu Rozciętym architekci zaprojektowali też dużo szaf i schowków ukrytych za dębowymi okładzinami czy frezowanymi panelami MDF, eksponując tylko wybrane przedmioty codziennego użytku. Dzięki temu obiekt jest nie tylko funkcjonalny, ale i łatwo utrzymać w nim porządek. W tym domu nie ma przypadku: wszystkie okładziny, zabudowy, linie sufitu czy ścian są ze sobą precyzyjnie dopasowane i połączone, tworząc minimalistyczne detale i harmonię: architektury, wnętrza i światła z codziennym życiem mieszkańców – podsumowuje Bartłomiej Bajon.

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu otrzymał Nagrodę Roku SARP 2021 w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny. To kolejne wyróżnienie w tym prestiżowym konkursie dla pracowni PL.architekci. W ubiegłej edycji w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny zwyciężył dom LUS_4 ich autorstwa.

Czytaj też: Nagroda Roku SARP 2021 – znamy zwycięzców! |

Dom stodoła: nieustający trend w architekturze. Najpiękniejsze domy stodoły w Polsce Dom stodoła cieszy się nieustającą popularnością. Tak zwane modern barn przywołują marzenia o prostym życiu na wsi, blisko natury i tradycji, oferując jednocześnie nowoczesną i komfortową przestrzeń do mieszkania. Prezentujemy kilka przykładów zrealizowanych ostatnio w Polsce domów w stylu nowoczesnej stodoły.
Dom POZ_1 projektu pracowni PL.architekci Przystępując do projektowania domu dla sześcioosobowej rodziny, architekci stanęli przed dość typowym wyzwaniem. Starali się w maksymalnym stopniu wykorzystać atrakcyjną lokalizację działki, a jednocześnie odseparować obiekt od chaotycznej zabudowy w sąsiedztwie.
Dom Wiatrak koło Lubartowa Pozornie sentymentalny pomysł, by zamieszkać w wiatraku, skłania do przemyśleń dotyczących problemów niezwykle współczesnych  – o projekcie Michała Kucharskiego i Mateusza Piwowarskiego pisze Tomasz Michalak.
Dom własny architekta w Tryszczynie koło Bydgoszczy Dom własny architekta to zwykle manifest postawy twórczej i laboratorium pomysłów projektowych. Taki właśnie jest dom w Tryszczynie koło Bydgoszczy, zaprojektowany dla Adama Kozłowskiego z pracowni AKKT.
Dom Robak w Zabłociu To prototyp, który powstał w wyniku przemyślanego procesu twórczego. Jego elewacja, niczym skóra, chroni mikrokosmos przestrzeni wewnętrznej –  o projekcie Piotra Kuczi pisze Małgorzata Adamowicz-Nowacka.
Willa w Żółwinie: energooszczędny dom w technologii CLT Willa w Żółwinie to energooszczędny, parterowy dom zbudowany w technologii CLT. Konstrukcja powstała w zaledwie dwa tygodnie, a cały dom w nieco ponad pół roku. Za projekt obiektu odpowiada polski oddział duńskiego biura Bjerg Arkitektur.
Dom z Grafitu na warszawskich Włochach Dom z Grafitu stanął w heterogenicznej zabudowie Starych Włoch. Rozrzeźbioną bryłą i czarną klinkierową elewacją wyraźnie wyróżnia się na tle sąsiedztwa. Budynek zaprojektowała pracownia Paweł Lis Architekci.
Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!