Architektura MuratorRealizacjePrzedszkole Żółty Słonik w Suwałkach

Przedszkole Żółty Słonik w Suwałkach

Dorosła osoba, po przekroczeniu progu przedszkola, czuje się w nim jak Guliwer w krainie Liliputów. Jest to świat dzieci, o dostosowanym do ich wzrostu nie tylko podstawowym wyposażeniu. Cały budynek został zaprojektowany z myślą o nich – pisze Hanna Szukalska.

Przedszkole Żółty Słonik w Suwałkach
Elewacja północna, na której znajduje się wejście do budynku. Po lewej stronie umieszczono uwielbianą przez dzieci zjeżdżalnię – wyjście z przedszkola nie może się obyć bez jej użycia; Fot. xystudio
Przyzakładowe przedszkole i żłobek Żółty SłonikSuwałki, ul. Północna 34A
Autorzyxystudio, architekci Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska
Współpraca autorskaarchitekci Anna Prałat, Marta Komorowska
Architektura wnętrzxystudio
Architektura krajobrazuxystudio
KonstrukcjaDionizy Mróz
Generalny wykonawcaGober Firma Budowlana
InwestorFabryki Mebli Forte S.A.
Operator przedszkola:Kids&Co.
Powierzchnia terenu6255.0 m²
Powierzchnia zabudowy1034.0 m²
Powierzchnia użytkowa989.0 m²
Powierzchnia całkowita1125.0 m²
Kubatura4343.0 m³
Projekt (data)2017
Data realizacji (koniec)2018
Koszt inwestycjinie podano

Przedszkole Żółty Słonik w Suwałkach jest kolejnym projektem warszawskiej pracowni xystudio dla Fabryki Mebli Forte. Pierwsze powstało w Ostrowi Mazowieckiej w 2015 roku i zdobyło wyróżnienie w konkursie Nagroda Roku SARP 2015. To właśnie tam przedsiębiorstwo rozpoczęło działalność na początku lat 90. Później Forte kupiło fabrykę w Suwałkach. W obu tych miastach zrealizowano przedszkola dla dzieci pracownic i pracowników firmy – są to bowiem placówki przyzakładowe. Rozwiązanie takie nie jest nowe w Polsce, w PRL-u większość dużych przedsiębiorstw prowadziło swoje żłobki i przedszkola. W Europie Zachodniej jest to jeden z elementów pakietów socjalnych, dzięki którym pracodawcy zwiększają swoją atrakcyjność w oczach potencjalnych pracowników. W Polsce placówki przyzakładowe stają się na powrót popularne, mogą z nich korzystać dzieci osób zatrudnionych w niektórych korporacjach, np. PIAP, Nivea czy Allegro („A-m” 5/13).

Przedszkole Żółty Słonik w Suwałkach
Taras wokół budynku, na który można wyjść z każdej z sal. Zadaszenie jest obniżone względem wysokości budynku, aby wysokością nie przytłaczało dzieci. Znajdują się w nim otwory wpuszczające więcej światła do wnętrz. Zostały zaprojektowane tak, aby przesłaniać część piaskownic i umożliwiać zabawę nawet w upalne dni. Zadaszenie wsparte jest przez lekkie, stalowe słupy; Fot. xystudio

Przedszkole w Suwałkach rozwija pomysły zastosowane w Ostrowi Mazowieckiej – układ przestrzenny i użyte w obu obiektach materiały wykończeniowe są podobne, wnętrza również. Są one efektem wieloletniej współpracy xystudio i operatora przedszkoli KIDS&Co, odpowiadającego za opracowanie programu funkcjonalnego, a następnie prowadzenie placówek. To, co charakterystyczne dla tych projektów, to klarowny rzut na planie litery H – w dwóch skrzydłach zlokalizowane są sale zajęć, a pomiędzy nimi przestrzeń wspólna. W Suwałkach, dzięki zadaszeniu części patio, stworzono całoroczny plac zabaw. Duże otwierane przeszklenia doświetlają wnętrze i pozwalają na połączenie go z ogrodem. Cechą wspólną zarówno placówki w Suwałkach, jak i w Ostrowi Mazowieckiej, jest jednak przede wszystkim idea stworzenia przestrzeni o skali przyjaznej dla najmłodszych. Dorosła osoba, po przekroczeniu progu przedszkola, czuje się w nim jak Guliwer w krainie Liliputów. Jest to bowiem świat dzieci, o dostosowanym do ich wzrostu nie tylko podstawowym wyposażeniu, jak krzesełka, stoliki czy przybory sanitarne – cały budynek został zaprojektowany z myślą o nich. Zadaszenie, mające dawać cień na okalającym budynek tarasie, zostało obniżone względem całkowitej wysokości budynku tak, aby rozmiarami nie przytłaczać maluchów. Duże okna nie tylko zacierają granicę między ogrodem a wnętrzem – umożliwiają dzieciom spoglądanie na zewnątrz bez konieczności wspinania się na parapety. W wielofunkcyjnej przestrzeni w centrum budynku, ponad drabinkami zaprojektowano przeszklenie. Doświetla ono sąsiadujące z salą korytarze, a także optycznie obniża wnętrze. Drzwi prowadzące z sal do toalet wyposażono w okrągłe okienka na wysokości dziecięcego wzroku. Kolorystyka wnętrz jest żywa, ale oszczędna, a detale pomysłowe, ale wyważone – zaprojektowane ze świadomością, że wnętrza powinny być interesujące i angażujące, a nie przeładowane i tandetne. Również otoczenie zaplanowano raczej z myślą o pobudzaniu ciekawości świata niż dostarczaniu zabawek – plac zabaw to prosta karuzela, huśtawka o futurystycznym kształcie i kilka piaskownic, urządzono za to ogród owocowo-warzywny i szklarnię. Personel placówki twierdzi, że czasem ciężko odebrać maluchy z przedszkola, a rano z chęcią do niego przychodzą, nawet na 5:30 (otwierane jest bardzo wcześnie, żeby rodzice mogli zdążyć na 6:00 do pracy). Obserwowałam przez chwilę dzieci i również mam wrażenie, że one w tym przedszkolu po prostu lubią przebywać.

Przedszkole Żółty Słonik w Suwałkach
Widok od północnego wschodu. Na pierwszym planie fragment placu zabaw dla najmłodszych dzieci; Fot. xystudio

Założenia autorskie

Żółty Słonik to kolejne przyzakładowe przedszkole i żłobek przeznaczone dla dzieci pracowników Fabryk Mebli Forte. Lokalizacja obiektu na polskim „biegunie zimna” miała istotny wpływ na jego architekturę. Rozległa działka dała możliwość zaprojektowania rozłożystego budynku jednopoziomowego. Słońce zdeterminowało jego ustawienie oraz układ funkcjonalny. We wschodnim skrzydle znajduje się żłobek, ponieważ młodsze dzieci potrzebują rano dobrego doświetlenia zajęć, które odbywają się przed drzemką. Budynek został ustawiony w taki sposób, by w miesiącach od czerwca do sierpnia rzucał cień na plac zabaw dla najmłodszych. Przedszkole mieści się w skrzydle zachodnim. Starsze dzieci nie śpią w ciągu dnia, więc sale dla nich są dłużej doświetlone. Całość została otoczona wielofunkcyjnymi zadaszonymi tarasami z wbudowanymi piaskownicami. Po dokładnej analizie nasłonecznienia udało się wyznaczyć lokalizację otworów w zadaszeniach w taki sposób, aby zawsze każda z piaskownic była częściowo zacieniona. Wszystkie sale mają bezpośrednie wyjścia na taras. Rzut budynku wpisany został w kształt litery H. W ten sposób powstały dwa patia. „Sercem” obiektu jest wielka sala wielofunkcyjna doświetlona przeszkleniami oraz świetlikami dachowymi. Dzięki temu, że są w niej drabinki, ściana luster i huśtawki, stanowi ona idealny wewnętrzny plac zabaw. Plan zagospodarowania terenu wokół przedszkola jest równie ważny jak samego obiektu. Otoczenie dopełnia budynek i jest jego kontynuacją. Sale łączą się z tarasami, a tarasy z placami zabaw i zielenią. Wzdłuż wschodniej granicy działki znalazły się rabaty, grządki i mała szklarnia. Budynek został dostosowany do skali dziecka – obniżone zadaszenia sprawiają, że wysoka kubatura nie przytłacza. Przedszkole z zewnątrz wygląda na stosunkowo małe, lecz wrażenie to zmienia się po wejściu do środka.

XYSTUDIO

Tagi:
Przedszkole w Regułach projektu M.O.C. Architekci Kompleks społeczno-edukacyjny z przedszkolem i ogólnodostępnymi przestrzeniami publicznymi projektu katowickiej pracowni M.O.C. Architekci w przyszłości tworzyć ma centralną strefę podwarszawskiej gminy  Michałowice.
Miejskie Przedszkole w Sosnowcu O przedszkolu ze szklarnią, zieloną skarpą, amfiteatrem i ścianką wspinaczkową, zlokalizowanym między blokami, ogródkami działkowymi i terenem przemysłowym, pisze Justyna Swoszowska.
Przedszkole samorządowe w Grabówce koło Białegostoku Mieszkańcy Grabówki od blisko dwudziestu lat zabiegali o budowę przedszkola w swojej miejscowości. Ale być może warto było czekać. Zrealizowany właśnie obiekt projektu architekta Piotra Jańskiego zdobył wyróżnienie w konkursie Nagroda Roku SARP 2019.
Pasywne przedszkole w Podkowie Leśnej W podwarszawskiej Podkowie powstanie przedszkole z oddziałem żłobkowym według projektu polskiego oddziału duńskiego biura Bjerg Arkitektur
Pasywne przedszkole w Podkowie Leśnej W podwarszawskiej Podkowie powstanie zaawansowany technologicznie budynek przedszkola z oddziałem żłobkowym. Projekt obiektu na zlecenie władz miasta opracował polski oddział duńskiego biura Bjerg Arkitektur.
Przedszkole na Gumieńcach w Szczecinie Na zlecenie Biura Inwestycji i Remontów Oświatowych Urzędu Miejskiego w Szczecinie pracownia maxberg przygotowała projekt nowego przedszkola na osiedlu Gumieńce. Realizacja ma się rozpocząć pod koniec 2019 roku.