Architektura MuratorRealizacjeSiedziba firmy Giant w Szanghaju: pod zielonym dachem

Siedziba firmy Giant w Szanghaju: pod zielonym dachem

Siedziba firmy Giant w Szanghaju przekryta jest stalowym dachem zielonym. Falujące przekrycie ma powierzchnię przeszło 15 000 metrów kwadratowych i stanowi założenie parkowe firmy Giant

Siedziba firmy Giant w Szanghaju, fot. Tom Fox/ SWA GROUP
Siedziba firmy Giant w Szanghaju, fot. Tom Fox/ SWA GROUP
Główna siedziba Giant Interactive GroupSzanghaj, Chiny
AutorzyMorphosis
Współpraca autorskaSURV, Szanghaj
Architektura krajobrazuSWA Group; TOPO Design Group
KonstrukcjaBao Ye; MAA Engineering Consultants; Thornton Tomasetti Group (na etapie projektu) Konstrukcja fasady i dachu: Beijing Jianghe Curtain Wall
Generalny wykonawcaChina State Construction Engineering Company 3rd Bureau
InwestorGiant Interactive Group
Powierzchnia terenu32000.0 m²
Powierzchnia całkowita23996.0 m²
Projekt (data)2005-2006
Data realizacji (początek)2006
Data realizacji (koniec)2010

Główna siedziba firmy Giant Interactvie Group, zajmującej się produkcją gier komputerowych, została zrealizowana w Songjiang – południowo-zachodniej dzielnicy Szanghaju, na terenie której zlokalizowano park technologiczny. Teren, przez który przebiega prowadząca do centrum miasta trasa szybkiego ruchu, jest otoczony polami poprzecinanymi siecią kanałów.
Zespół składa się z dwóch części. Na zachód od trasy zlokalizowano basen i pomieszczenia rekreacyjne dla pracowników (między innymi centrum fitness i salę gimnastyczną), a także pokoje gościnne. Po wschodniej stronie – główny budynek biurowy wraz z biblioteką, salą audytoryjną, przestrzenią wystawową i kawiarnią.


Tekst: Maciej Lewandowski Opracowanie: Anna Żmijewska

Czytaj więcej: Prezentacja siedziby firmy Giant w Szanghaju ukazała się w numerze 10 / 2012 miesięcznika Architektura-murator”

Przeszklone korytarze łączące wchschodnią i zachodnią część kompleksu Giant. Fot. Tom Fox / SWA GROUP
Skromność i spokój. Rainer Mahlamäki o Muzeum Historii Żydów Polskich Celem architekta jest zaprojektowanie takiego budynku, który będzie sprawiał wrażenie, jakby w danej lokalizacji stał od zawsze, i zaprojektowanie takich przestrzeni, które przetrwają zmieniające się w czasie mody.
Jak powstawało Muzeum Historii Żydów Polskich Wraz z budynkiem Muzeum Historii Żydów Polskich zyskaliśmy poetycki i pełen dramaturgii symbol, ikonę architektury już nie o lokalnym, ale o europejskim zasięgu.
Makieta w XX wieku Niemiecki krytyk Oliver Elser o XX-wiecznych trendach i tendencjach w modelowaniu
Garaż ze spiralnymi rampami Wielopoziomowy garaż przy ulicy Woronicza w Warszawie z 1958 roku to pierwsza tak nowoczesna realizacja zaplecza motoryzacji w Polsce.
Obserwatorium na Śnieżce O unikalności obserwatorium na Śnieżce decydują awangardowa forma, kojarząca się z UFO, i wyjątkowa, bardzo komplikująca realizację, lokalizacja - 1602 metry n.p.m. O obserwatorium na Śnieżce w cyklu Pierwsze w Polsce pisze Łukasz Wojciechowski.
Galeriowiec z mezonetami Wrocławski blok to pierwszy w Polsce galeriowiec z dwupoziomowymi mieszkaniami. Doświetlone z obu stron lokale przypominają domy jednorodzinne.