Architektura MuratorRealizacjeWille Parkowa projektu Konior Studio. Współczesna architektura ceglana w Katowicach

Wille Parkowa projektu Konior Studio. Współczesna architektura ceglana w Katowicach

Kameralny zespół mieszkaniowy Wille Parkowa, zaprojektowany przez pracownię Konior Studio, powstał w pobliżu parku Kościuszki w Katowicach. Ceglanej architekturze wielorodzinnych budynków za pomocą tarasów, ogrodów i loggii nadano indywidualny charakter

Konior Studio, Wille Parkowa
Wille Parkowa w Katowicach projektu Konior Studio. Fot. Daniel Rumiancew
Wille Parkowa Katowice, ul. Parkowa
AutorzyKonior Studio, architekt Tomasz M. Konior
Współpraca autorskaarchitekci Andrzej Witkowski, Magdalena Tokarska, Łukasz Homan, Zbigniew Gierczak, Henryk Struski
Architektura wnętrzKonior Studio
Architektura krajobrazuKonior Studio
KonstrukcjaFirma Inżynierska Statyk
InstalacjeWielobranżowe Instalacyjne Biuro Projektowe SEGESTA Sp. z o.o.
Generalny wykonawcaTulcon S.A.
Inwestor GCInvestment
Powierzchnia terenu5457.0 m²
Powierzchnia zabudowy1262.0 m²
Powierzchnia użytkowa5541.0 m²
Powierzchnia całkowita7208.0 m²
Kubatura17000.0 m³
Projekt2011
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2014
Koszt inwestycjiNie podano kosztu inwestycji

Parkowy pejzaż wraz z sąsiedztwem jednorodzinnej zabudowy stał się tłem dla pięciu wielorodzinnych willi – enklawy zamieszkania i odpoczynku niemal w sercu miasta. Zachowany starodrzew i znajdujący się w środku integrujący plac wzmacniają kameralny charakter nowego zespołu. W projekcie użyliśmy sprawdzonych rozwiązań, kierując się umiarem formy i redukcją zastosowanych materiałów. Każdemu z trzydziestu dwóch apartamentów nadaliśmy jakąś szczególną cechę: wygodna loggia, przestronny taras, przydomowy ogród, kadr widziany przez okno. Nawiązaliśmy dialog ze śląską tradycją budowania.

Elewacje wykonano z licowej cegły – w naszych projektach używanej z pasją, za każdym razem w nowy sposób, co pokazuje, że ten materiał wciąż inspiruje. Architektura z użyciem cegły opiera się czasowi i zmieniającym się modom, wypływa z tradycji, ale poprzez współczesny sposób murowania staje się zarazem odbiciem naszych czasów i możliwości technologicznych. Do budowy każdej z willi zastosowaliśmy cegłę o innym odcieniu. Ten zabieg wzmacnia różnorodność minimalistycznego zespołu, nadając każdemu z domów indywidualny, ceglany kod. Architektura używa języka prostych brył i uzasadnionych funkcją detali. Kameralna skala, przestronne wejścia, panoramiczne okna, rozsuwane przeszklenia w loggiach, wygodny, podziemny parking oraz użycie naturalnych, przyjaznych materiałów tworzą założenie odpowiadające potrzebom wymagających mieszkańców.

 




Autor: Tomasz Konior Tomasz Konior
Siedziba kancelarii prawnej projektu Konior Studio W katowickim Wełnowcu dobiega końca realizacja nowej siedziby jednej z największych śląskich kancelarii prawnych – Ślązak, Zapiór i Wspólnicy. Projekt obiektu z wykorzystaniem elementów historycznych magazynów znajdujących się na działce opracowało Konior Studio.
Nowa filharmonia w Ostrawie według Konior Studio Do udziału w konkursie na projekt nowej siedziby filharmonii władze Ostrawy zaprosiły trzy pracownie: Steven Holl Architects, Konior Studio i Henning Larsen Architects. Polski zespół zaproponował obiekt w formie przeskalowanej oranżerii wkomponowanej w istniejący park.
Nowa filharmonia w Brnie Wiemy, jak będzie wyglądała nowa sala koncertowa w Brnie według projektu Konior Studio. Na spotkaniu z władzami tego czeskiego miasta autorzy przedstawili właśnie pierwsze wizualizacje budynku.
Centrum edukacji w Czechowicach-Dziedzicach W Czechowicach-Dziedzicach powstanie Centrum Edukacji Ekologicznej według konkursowego projektu Konior Studio.
Zespół Szkół Muzycznych w Warszawie Budynek dawnego Domu Sierot przy ul. Rakowieckiej zostanie zaadaptowany do potrzeb Zespołu Szkół Muzycznych według projektu Konior Studio.
Konior Studio projektuje szkołę muzyczną w Warszawie Nowa siedziba Zespołu Szkół Muzycznych nr 1 w Warszawie powstanie przy ulicy Rakowieckiej, tuż obok zabytkowego zespołu budynków z przełomu XIX i XX wieku. Sercem obiektu będzie sala koncertowa dla trzystu osób. Projekt powstał w pracowni Konior Studio.