Architektura MuratorStudenciDyplom absolwentki Politechniki Białostockiej z nagrodą w plebiscycie portalu BauNetz

Dyplom absolwentki Politechniki Białostockiej z nagrodą w plebiscycie portalu BauNetz

Praca dyplomowa Anny Jankowskiej, absolwentki Wydziału Architektury na Politechnice Białostockiej, zdobyła III miejsce w ostatniej odsłonie plebiscytu portalu BauNetz i została tym samym nominowana do tytułu Master der Master, który przyznawany jest pod koniec roku.

Dyplom absolwentki Politechniki Białostockiej z nagrodą w plebiscycie portalu BauNetz
Projekt biblioteki Uniwersytetu w Białymstoku – praca dyplomowa Anny Jankowskiej, WA PB

Konkurs na najlepsze prace dyplomowe Europy niemieckojęzyczny portal BauNetz organizuje od 2016 roku. Spośród nadesłanych projektów redaktorzy serwisu wybierają co dwa miesiące 20 najciekawszych, na które można następnie oddawać głosy w internetowym plebiscycie. Dyplomy z największą liczbą punktów zajmują miejsca od pierwszego do trzeciego. Swojego faworyta za każdym razem wskazuje też wybrany przez redakcję architekt. Na koniec roku wszystkie 24 wyróżnione w ten sposób prace są przedkładane jury, które wybiera spośród nich najlepszą, przyznając jej tytuł Master der Master. Dyplom Anny Jankowskiej zdobył III miejsce w lipcowo-sierpniowym głosowaniu i tym samym został nominowany do udziału w głównym konkursie.

Projekt dyplomy młodej architektki, przygotowany pod kierunkiem dr. Adama Tureckiego, to propozycja biblioteki Uniwersytetu w Białymstoku, zlokalizowanej  na Zwierzyńcu, w sąsiedztwie kampusu autorstwa Marka Budzyńskiego z zespołem. Pierwszym etapem prac projektowych była analiza kontekstu Zwierzyńca wraz z kompozycją osi i ścieżek. Autorka przeanalizowała istniejące koncepcje zagospodarowania pobliskich terenów i zaproponowała ideę biblioteki jako bramy prowadzącej do całego założenia, z wewnętrzną uliczką umożliwiającą przejście przez obiekt.

Biblioteka XXI wieku zachęca i urzeka czytelnika bogatym programem, który jest odpowiedzią na konkurencję w postaci internetu i szybkiego dostępu do wiedzy w domu. Przejście przez bibliotekę, zrealizowane w postaci uliczki, koncentruje funkcje dostępne nie tylko dla studentów, ale również spacerowiczów czy rowerzystów, a funkcje stricte biblioteczne umieszczono na piętrze. W pasażu przewidziano galerię sztuki, księgarnię artystyczną, kawiarnie, strefę multimediów, salę konferencyjną. Forma pasażu odwołuje się do katedry oraz zainspirowana jest wyglądem ścieżek w Lesie Zwierzynieckim – tłumaczy autorka. W projekcie zaproponowała też liczne rozwiązania energooszczędne, które mają na celu minimalizację negatywnego wpływu obiektu na środowisko, m.in. szkło solarne w elewacji południowej, oknach czytelni czy w świetliku nad uliczką.

Hotel Ibis w Białymstoku Projektantom udało się stworzyć minimalistyczne wnętrza pełne odniesień do walorów przyrodniczych Podlasia. Oddali klimat regionu w sposób uniwersalny, bez konieczności sięgania po wzory ze skansenów – pisze Michał Chodorowski.
Rusza budowa nowej siedziby Archiwum Państwowego w Białymstoku Koncepcja architektoniczna budynku powstała w białostockiej pracowni Arkon Jan Kabac, projekt budowlany wykonało warszawskie biuro Mateusz Wejchert Architekt. Obiekt ma powstać do końca 2017 roku.
Białostocka Kooperatywa Mieszkaniowa W Białymstoku zawiązała się kooperatywa, która chce zrealizować budynek wielorodzinny. Na jej czele stoją projektanci z Meteor Architects.
Stadion miejski w Białymstoku Ażurowa konstrukcja nośna nawiązuje do koron pobliskich drzew, przez które delikatnie przesącza się światło słoneczne, ale poprzez swą dynamikę i nakładające się rytmy ma też stanowić zapowiedź sportowego widowiska. O stadionie projektu Kuryłowicz & Associates pisze Bartosz Czarnecki.
Przebudowa dawnej bożnicy żydowskiej na siedzibę Rady Miasta Białystok. Wyniki konkursu architektonicznego Rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na projekt przebudowy dawnej bożnicy żydowskiej na siedzibę Rady Miasta Białymstoku. Zwycięska koncepcja pracowni Atelier Zetta zakłada m.in. odtworzenie historycznego detalu dawnej synagogi oraz włączenie jej w czterokondygnacyjny, transparentny budynek uzupełniający pierzeję ulicy.
Uniwersytecka aula w Białymstoku Zestawione w dynamicznej kompozycji trzy miedziane, łagodnie wijące się wstęgi, przywodzą na myśl kurtynę kryjącą przestrzeń rozgrywającego się na wielu poziomach spektaklu. Jednak autorzy przywołują inspiracje bliższe naturze – pobliski Las Zwierzyniecki. Za sprawą subtelnego rytmu podziałów elewację frontową można też odczytać więc jako architektoniczną interpretację ściany lasu