Architektura MuratorStudenciJednorodzinne domy przyszłości

Jednorodzinne domy przyszłości

W ramach przedmiotu Projektowanie domów jednorodzinnych na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej prowadzonych przez Annę Bać i Krzysztofa Cebrata, studenci drugiego roku architektury mierzyli się ze współczesnymi problemami zamieszkiwania poszukując ich rozwiązań w postaci architektury o zredukowanym negatywnym wpływie na środowisko naturalne.

Jednorodzinne domy przyszłości
Jednororodzinne domy przyszłości

W ramach przedmiotu Projektowanie domów jednorodzinnych na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej prowadzonych przez Annę Bać i Krzysztofa Cebrata (profesorów uczelni), studenci drugiego roku architektury mierzyli się ze współczesnymi problemami zamieszkiwania poszukując ich rozwiązań w postaci architektury o zredukowanym negatywnym wpływie na środowisko naturalne. W efekcie powstały zielone habitaty odpowiedzialne społecznie, złożone z domów o niewielkiej powierzchni użytkowej. Poniżej zaprezentowano trzy projekty studenckie, które ukazują różne sposoby kształtowania przestrzeni mieszkaniowej w tkance miejskiej będące odpowiedzią na problemy uznane przez autorki za najważniejsze.


To The Other Side, Monika Gregoczuk, Barbara Talarek
Niska aktywność fizyczna i poleganie wyłącznie na transporcie samochodowym stało się codziennością współczesnego społeczeństwa. Badania wykazują, że wraz z rozwojem cywilizacji ludzie szkodzą nie tylko swoim sylwetkom, ale również zdrowiu i środowisku. Co gdyby odwrócić ten stan rzeczy, ułatwiając komunikację pieszo-rowerową?
Odpowiedzią na ten problem jest „To The Other Side” czyli projekt kładki pieszo-rowerowej z funkcją mieszkalną. Na podstawie ankiety portalu Hipermiasto, w której Wrocławianie wymienili miejsca z niedogodną komunikacją międzyrzeczną stanowiące utrudnienie w ich codziennym życiu, wybrano potencjalne lokalizacje, np. od wyb. Wyspiańskiego do wyb. Słowackiego przy Kampusie Politechniki Wrocławskiej. Rozwiązanie to oferuje łatwiejszą i szybszą trasę pieszo-rowerową zniechęcającą do jazdy samochodem. Wpłynęłoby to pozytywnie na aktywność fizyczną Wrocławian, ale również zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza. „To The Other Side” to projekt uniwersalny, może być lokalizowany i modyfikowany na potrzeby różnych miejsc po przez dostawianie do siebie kolejnych modułów. Most dzieli się na trzy poziomy, każdy dostosowany do różnych odbiorców. Pierwszy to ogólnodostępna kładka pieszo-rowerowa, drugi to piętro mieszkalne, natomiast poziom trzeci jest całkowicie przeznaczony do spędzania czasu wolnego Wrocławian. Na piętrze mieszkalnym możliwe są trzy warianty domów: dwa o powierzchni 21 m2 przeznaczone dla jednej, bądź dwóch osób oraz jeden większy o powierzchni 42,5 m2 dla dwóch do czterech osób. Z uwagi na wybraną lokalizację, rozwiązanie wnętrz i dostęp do miejsc spotkań towarzyskich projekt dedykowany jest głównie dla studentów. Z uwagi na troskę o środowisko zostały zastosowane rozwiązania z zakresu energii aktywnej i pasywnej jak: instalacja pompy ciepła (powietrze-woda), fotowoltaiczne płyty chodnikowe, pochylona ściana na południowej elewacji zapobiegająca przegrzewaniu pomieszczeń latem i stratom ciepła w zimę oraz kominy solarne zapewniające naturalną wentylację. Dodatkowo część materiałów potrzebnych do realizacji założenia może pochodzić z recyklingu jak np. meble z ekologicznych płyt polimerowych, elementy stalowe takie jak kratownice, czy balustrady pochodzące ze złomu, termoizolacja z włókien celulozowych z wysokiej jakości makulatury.


Jednorodzinne domy przyszłości
Widok na To The Other Side z brzegu Odry
Jednorodzinne domy przyszłości
Rzuty kondygnacji To The Other Side
Jednorodzinne domy przyszłości
Przykładowe lokalizacje To The Other Side

Urban Farm, Weronika Ciosek, Magdalena Suchorzewska

Pola uprawne i tereny zielone zlokalizowane na obrzeżach miast coraz częściej przekształcane są w obszary pod budowę nowych mieszkań. Brak poszanowania tak cennych, naturalnych terenów powoduje ich bezpowrotne zanikanie. Coraz więcej osób, inwestując w mieszkanie w mieście, poszukuje miejsca z dostępem do natury.

Odpowiedzią na te problemy jest projekt Urban Farm. Nasz budynek zawieszony pomiędzy dwoma istniejącymi blokami nie ingeruje w teren oraz jest sposobem na dogęszczenie miast. Możliwość multiplikacji modułu zapewnia pełne wykorzystanie luki w zabudowie miejskiej. Wspólna szklarnia na dachu staje się polem pod uprawy hydroponiczne mieszkańców, które jest w stanie zapewnić wyżywienie jej użytkownikom. Urban Farm jest zlokalizowana przy ul. ks. Piotra Skargi we Wrocławiu.
Przestrzeń pomiędzy budynkami z lat 70 służy mieszkańcom jak przejście ze strefy ulicy do strefy podwórka. Odległość pomiędzy sąsiednimi budynkami daje możliwość umieszczenia trzech modułów. Analiza luk w zabudowie Wrocławia pokazała tendencję wymiarów przestrzeni pomiędzy istniejącymi budynkami. Wielokrotność 3 metrów określa szerokość oraz długość wolnych przestrzeni. Dostosowany do tego moduł pozwala na jego multiplikację w poziomie, aby maksymalnie wykorzystać dostępną lukę. Adresatami Urban Farm może być każdy, bez względu na wiek, płeć, czy poziom sprawności. Jeden moduł jest przeznaczony dla maksymalnie 4 osób. Na każdą z kondygnacji możemy się dostać schodami lub podnośnikiem.

Na parterze znajduje się pomieszczenie gospodarcze, łazienka, kuchnia oraz przestrzeń wypoczynkowa. Poprzez przesuwany moduł stołu w zależności od potrzeb możemy zamknąć kuchnię i uzyskać więcej przestrzeni do wypoczynku, uzyskać dodatkowy blat w kuchni, dwa osobne miejsca do pracy jak i również stworzyć przestrzeń do spotkań towarzyskich. Dodałyśmy również opcję spersonalizowania korytarza przejściowego w zależności od potrzeb adresata. Na antresoli znajduje się miejsce do spania i moduł szafy dający dostęp do poszczególnych jego części niczym archiwum. Również, gdy chcemy odizolować się od świata czy też innych domowników możemy zamknąć moduł i stworzyć miejsce do medytacji czy odreagowania. Ostatnią kondygnacją jest wspólna szklarnia z uprawami hydroponicznymi. Miejsce mające na celu stworzenie wspólnoty. Oprócz upraw przewidziane jest miejsce, gdzie mieszkańcy mogą się wspólnie integrować czy też zjeść świeże uprawy. Rozplanowanie spadków na dachu szklarni zapewnia system dzięki któremu deszczówka trafia bezpośrednio do roślin lub gdy jest jej za dużo można ją zmagazynować. Również zapewniliśmy zasłony, które uchronią rośliny przed największymi upałami w lecie. W naszym projekcie zastosowałyśmy panele które z jednej strony maja rośliny,które w lecie pełnią rolę zasłon, natomiast w zimie kiedy roślinność nie będzie tak obfita powierzchnie lustrzane doświetlą maksymalnie wnętrze. Zastosowałyśmy również pompę ciepła powietrze woda połączona z ogrzewaniem podłogowym oraz strop akumulujący i oddający ciepło.

Jednorodzinne domy przyszłości
Wnętrze plomby Urban Farm
Jednorodzinne domy przyszłości
Widok ze strefy wejściowej oraz schematy energii Urban Farm
Jednorodzinne domy przyszłości
Przykładowe lokalizacje Urban Farm

We Boat, Alicja Grzegorczyk, Julia Kudła
Wskutek topnienia lodowców, dochodzi do podniesienia się poziomu wód i zalania linii brzegowej kontynentów. Postępujące zmiany klimatyczne uniemożliwią życie w strefie międzyzwrotnikowej, co spowoduje masowe migracje klimatyczne i wpłynie na zwiększenie zagęszczenia ludności w klimacie umiarkowanym. Z tego powodu konieczne będzie rozważenie zamieszkiwania obszarów poza lądowych.
Odpowiedzią na te problemy jest projekt We Boat - uniwersalny projekt habitatu na wodzie, bez ograniczonego grona adresatów. Jego lokalizacja nie jest ściśle określona, ponieważ obiekt jest przystosowany do zacumowania w dowolnym miejscu na Ziemi. Dzięki zastosowaniu źródeł energii odnawialnej, takich jak ogniwa fotowoltaiczne i turbiny wodne, wyspa pozostaje niezależna od lądu. Ponadto przewidziano również pasywne sposoby pozyskiwania energii, wynikające z orientacji względem stron świata i bryły budynku. Poszczególne budynki zostały wykonane w technologii modułowej, umożliwiając indywidulane dopasowanie do potrzeb i ilości użytkowników. Przy pełnym zestawieniu segmentów otrzymuje się mieszkanie o powierzchni 39,4 m2, które jest rozwiązaniem dla czterech osób. Minimalna powierzchnia budynku to 23,6 m2, zakładająca wykorzystanie dwóch elementów dodatkowych. Każdy z domów składa się z modułu podstawowego, w którym znajduje się łazienka, aneks kuchenny i urządzenia instalacyjne, oraz szklarni stanowiącej również strefę wejściową. Pozostałe moduły pomieszczeń pełnią funkcję sypialni, gabinetu lub pokoju dziennego. Możliwe jest również dodanie drugiej szklarni. Przestrzeń wewnątrz mieszkań była możliwa do zredukowania dzięki przeniesieniu stref gospodarczych poza ich obszar, do części wspólnej. Takie rozwiązanie zachęca do integracji mieszkańców. Ponadto przewidziana została również ogólnodostępna strefa rekreacyjna z przestrzenią ogrodową, przeznaczoną na uprawy mieszkańców. Powszechna dostępność materiałów- naturalnych i z recyklingu- oraz wysoka prefabrykacja sprawia, że domy są ekologiczne i niedrogie w wykonaniu. Natomiast modularność umożliwia zmianę funkcji oraz lokalizacji poszczególnych części w cyklu życia budynku.


Jednorodzinne domy przyszłości
Pokład habitatu We Boat
Jednorodzinne domy przyszłości
Przykładowe lokalizacje oraz zestawienie modułów We Boat
Jednorodzinne domy przyszłości
Schematy energii i rzuty We Boat

Nieszablonowe podejście do edukacji umożliwiło studentom poszerzenie horyzontów i pokazało sposób projektowania architektury- z empatią, uwzględniając każdego człowieka, szanując środowisko, a przede wszystkim, spoglądając w przyszłość.

Autor: Julia Kudła
Sun school we Wrocławiu Ideą projektu jest słońce, znane nam z dziecięcych rysunków. Duży środek i odchodzące od niego promienie. W każdym z nich znalazło się miejsce dla innej funkcji – administracji, bloku sportowego, oddziału dzieci młodszych. Z rozwinięcia prostego układu  powstało słońce napędzane słońcem, gospodarujące wodą deszczową i otoczone terenami zielonymi, osłoniętymi od wiatru.
Koncepcja szkoły podstawowej jako przykład obiektu, który buduje świadomość ekologiczną od najmłodszych lat Głównym założeniem naszego projektu było stworzenie obiektu proekologicznego o prostym układzie funkcjonalnym, który poprzez atrium otwiera się na sąsiednią działkę. Chcieliśmy również zwrócić uwagę na budowanie świadomości ekologicznej w uczniach od najmłodszych lat.
Koło Naukowe InStructA na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej Koło Naukowe InStructA od kilkunastu lat realizuje i bada różnorodne instalacje tymczasowe. Zmieniają się ludzie, podejmowane tematy, ale zawsze dążymy do realizacji powstałych konceptów. Ostatnią z inicjatyw jest poszukiwanie struktur, które zapewniałyby tani i szybki montaż przy możliwości wielokrotnego wykorzystania i łatwego przechowywania tymczasowego obiektu.
Rekonstrukcja średniowiecznej Bramy Mikołajskiej II we Wrocławiu Celem projektu była rekonstrukcja nieistniejącej już średniowiecznej Bramy Mikołajskiej II wchodzącej w skład Fortyfikacji Miejskich Wrocławia. Rekonstrukcja w postaci cyfrowego modelu 3D obejmuje 3 główne fazy rozwoju bramy na przestrzeni wieków.
Projektowanie elementarne na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej Pierwszoroczni studenci projektowania są zwykle pogubieni, wędrują we mgle, poszukują. Zadaniem prowadzących nie jest narysowanie im mapy ani wskazanie jednoznacznej drogi. Naszym celem jest błądzenie razem z nimi, nawet jeśli mamy swoje utarte szlaki.
Woda jako nowe środowisko życia Projekt ma na celu poszukiwanie nowego modelu zamieszkania w strefie zagrożonej powodziami. Ideą pracy było twórcze rozwinięcie popularnego motywu pływającego domu. Głównymi myślami przewodnimi Motion Onions było zaprojektowanie osiedla odpornego na wahania poziomu wód oraz gwałtowne przepływy sztormowe, które równocześnie nosi cechy struktury zrównoważonej.