Architektura MuratorStudenciKoncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego z przeznaczeniem dla grupy wiekowej 65+

Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego z przeznaczeniem dla grupy wiekowej 65+

Tematem pracy semestralnej studentów 3 roku Politechniki Śląskiej było zaprojektwoanie obiektu wielofunkcyjnego z przeznaczeniem dla grupy wiekowej 65+, na działce zlokalizowanej w centrum Gliwic. Głównym celem projektu Magdaleny Borowieckiej i Kamila Bryłki było stworzenie wygodnego i przyjaznego miejsca przyszłym mieszkańcom, z jednoczesnym zachowaniem klimatu i charakteru otoczenia.

Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego z przeznaczeniem dla grupy wiekowej 65+

Autorzy projektu: Magdalena Borowiecka, Kamil Bryłka
Nazwa projektu: Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego dla grupy wiekowej 65+.
Realizowane w ramach przedmiotu: Projektowanie Architektoniczne
Wydział: Wydział Architektury Politechniki Śląskiej
Rok studiów: rok III, sem 6
Rok akademicki: 2020/2021
Data rozpoczęcia studiów: 2018
Prowadzący przedmiot: prof. dr hab. inż. arch. Jan Rabiej
Prowadzący zajęcia projektowe: dr inż. arch. Adam Gil


Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego z przeznaczeniem dla grupy wiekowej 65+, na działce zlokalizowanej w centrum Gliwic, zrealizowana na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej w semestrze letnim 2020/2021.

Zadany temat pracy semestralnej to obiekt wielofunkcyjny z przeznaczeniem dla grupy wiekowej 65+, na działce zlokalizowanej w centrum Gliwic, w wyraźnym kontekście zabudowy historycznej, z wieloma nawiązaniami i mocnym charakterem okolicy. Ze względu na bardzo duże ograniczenia związane z powierzchnią, uwarunkowaniami MPZP i sąsiadami, umiejscowienie tak charakterystycznej i wymagającej funkcji w tej lokalizacji nie było łatwym zadaniem.

Naszym głównym celem było stworzenie wygodnego i przyjaznego miejsca przyszłym mieszkańcom, z jednoczesnym zachowaniem klimatu i charakteru otoczenia.

Koncepcja zakłada wpasowanie projektowanego obiektu w otoczenie poprzez prostą bryłę i zastosowane materiały. Wszystkie elewacje zewnętrzne posiadają rytm i rytmiczne podziały.

Budynek został podzielony na dwie części, które na całej długości “zszyte” są przeszklonymi łącznikami, pod którymi przebiega pasaż. Pełni on funkcje socjalizujące i doprowadza do wszystkich usług ulokowanych w parterze  budynku. Poprzez rozciągnięte nad pasażem przeszklone łączniki i wypełnione zielenią tarasy, przestrzeń pod nimi jest niejako teatrem świateł wypełnionym licznymi odbiciami tańczącymi w oknach i przeszkleniach. Ma to na celu stworzenie pobudzającej i aktywizującej przestrzeni w szczególności dla osób starszych.

Łączniki, które doprowadzają do mieszkań mają być również sąsiedzką przestrzenią wspólną, dzięki zaaranżowaniu miejsc do spotkań, można z nich również wyjść na ogólnodostępne tarasy.  W budynku znajduje się również zimowy ogród, kawiarenka i liczne świetlice oraz pokoje spotkań.

W projekcie wykorzystano cegłę, szkło i blachę stalową, które skontrastowano z dużą ilością zieleni dekoracyjnej.  Wybór materiałów był ściśle związany z kontekstem, w którym był projektowany obiekt. Za cel obraliśmy wpasowanie się w otoczenie przy jednoczesnym zachowaniu nowoczesnego charakteru.

Największym wyzwaniem w całym projekcie była bardzo mała działka, na której miał zostać zaprojektowany budynek oraz bardzo szeroki plan funkcjonalno - przestrzenny obiektu, który należało zrealizować. Przez to, że ilość funkcji oraz pomieszczeń w obiekcie była bardzo duża, nie było zbyt wielu możliwości zabawy formą budynku, była ona niejako narzucona z góry. Kolejnym dużym wyzwaniem było odpowiednie nasłonecznienie mieszkań. Przez małą działkę oraz duże zagęszczenie zabudowy dookoła problemem było zapewnienie odpowiedniej długości nasłonecznienia mieszkań na pobyt stały. Problemy te spowodowały, że bardzo trudne było znalezienie “złotego środka” pomiędzy utworzeniem obiektu o ciekawej, oryginalnej formie, a zarazem spełnienia wszystkich wymagań dotyczących projektu.

Mocnymi stronami tego projektu są niewątpliwie jego wpasowanie w kontekst i otaczającą zabudowę przy jednoczesnym zróżnicowaniu bryły, którego możemy doświadczyć w wnętrzu i pasażu budynku. A także stworzenie przestrzeni sąsiedzkich sprzyjających tworzeniu nowych więzi i uspołecznianiu mieszkańców obiektu, które udało się osiągnąć mimo ścisłej zabudowy i obszernego programu z licznymi funkcjami wspomagającymi.

Projekt ten pokazał nam jak ciężko projektuje się budynki o takiej funkcji. Jak bardzo obszerne i rygorystyczne są przepisy dotyczące obiektów medycznych oraz to jak wiele jest aspektów, na które należy zwrócić uwagę aby utworzyć wygodne i funkcjonalne przestrzenie dla osób starszych.



Dom Kobiet w Senegalu Projekt Weroniki Piotrowskiej, Agnieszki Laski, Victori Gnot, Roksany Gleizner, Magdaleny Banasik powstał w ramach  konkursu  – Kaira Looro 2021 - Dom Kobiet. Wyzwaniem tegorocznej edycji było zaprojektowanie domu dla kobiet, który ma na celu promowanie równości płci jako kluczowego czynnika w rozwoju obszarów wiejskich.    
Teatr światła - zwycięski projekt studentów z Polski w konkursie International VELUX Award 2020 Studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach znaleźli się w gronie laureatów regionalnych  konkursu International VELUX Award 2020. Ich projekt Teatr światła zwyciężył w kategorii Badania nad światłem naturalnym w regionie Europa Wschodnia i Bliski Wschód.
Studenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach Prezentujemy projekt zagospodarowania Dzikiej Plaży na Paprocanach w Tychach. Monada - praca Piotra Gajdki i Krzysztofa Hendela zajęła I miejsce w konkursie organizowanym przez miasto Tychy.  
I miejsce dla studentów Politechniki Śląskiej w konkursie na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi Koncepcja studentów Politechniki Śląskiej pod opieką naukową dr hab. inż. arch. Szymona Opani PŚ zajęła I miejsce w ogólnopolskim konkursie urbanistyczno-architektonicznym na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi.
Projekt zespołu opieki 65+ Natalia Graba oraz Zuzanna Jóźwiak, studentki  Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zostały laureatkami konkursu semestralnego dla Wektor Inwestycje, którego przedmiotem opracowania był wielofunkcyjny obiekt dla grupy wiekowej 65+.
Portugalia jako kraj pełen słońca i kontrastów - relacja z wymiany Erasmus+ w Lizbonie Inny kraj, inna kultura, inne potrzeby w miastach - takie wyzwania postawiła przede mną Portugalia w zajęciach projektowych w ramach wymiany międzynarodowej Erasmus+. O przemyśleniach na temat wymiany, kraju i podejścia do projektowania w czasach pandemii.