Architektura MuratorStudenciBudynek biurowy naturE Coworking: projekt Aleksandry Szczębary z Politechniki Wrocławskiej

Budynek biurowy naturE Coworking: projekt Aleksandry Szczębary z Politechniki Wrocławskiej

Budynek ma łączyć przestrzeń coworkingową z naturą i zacierać granicę między środowiskiem zbudowanym a naturalnym, tworząc przy okazji lepsze warunki pracy stymulujące kreatywność i produktywność. Prezentujemy projekt koncepcyjny biurowca naturE Coworking autorstwa Aleksandry Szczębary z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

naturE Coworking. Budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie
naturE Coworking
Budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie

Autorka: Aleksandra Szczębara
Nazwa uczelni: Politechnika Wrocławska
Wydział: Architektury
Rok studiów: IV
Rok rozpoczęcia studiów: 2018
Opieka naukowa: dr inż. arch. Marek Piróg
Fot.: materiały prasowe

Opracowanie przedstawia projekt koncepcyjny budynku biurowego z miejscami pracy wspólnej (ang. coworking). Proponowana lokalizacja to region zalesionego Wzgórza Müggelberge w południowo-wschodniej części Berlina, która stanowi ciekawy kontekst dla kolektywnego miejsca pracy indywidualnej oraz grupowej. Berlin znajduje się wśród 10 miast europejskich, które w przyszłości mogą liczyć na największy wzrost sektora coworkingowego. Coraz atrakcyjniejsze stają się środowiska współpracy – miejsca, które zachęcają do myślenia lateralnego, burzy mózgów i pracy zespołowej. Ważnym elementem w przestrzeni pracy jest odpowiednia ilość zieleni, która według badań nie tylko podnosi kreatywność i wydajność pracy, ale również pozytywnie wpływa na fizyczne i psychiczne zdrowie pracowników. Przebywanie wśród natury odpręża i wycisza oraz podnosi poziom szczęścia.

naturE Coworking. Budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie
naturE Coworking - budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie, proj. Aleksandra Szczębara, przekrój A-A

Projekt ma za zadanie łączyć przestrzeń coworkingową z naturą i zacierać granicę między środowiskiem zbudowanym, a naturalnym, aby stworzyć lepsze warunki pracy stymulujące kreatywność i produktywność. Wyzwaniem podczas procesu projektowego było stworzenie budynku, który nie dominuje nad okolicą, wpisuje się w spadzisty teren i jak najmniej wpływa na środowisko naturalne, w tym na istniejące na działce drzewa, a jednocześnie kształtuje stosunkowo duże przestrzenie przeznaczone pod wynajem. Ważnym elementem było zapewnienie dobrych warunków klimatycznych - nasłonecznienia, przewietrzania i wilgotności oraz ogólnego dobrego samopoczucia, które ma wpływ na produktywność pracowników.

Większość materiałów użytych w projekcie jest pochodzenia naturalnego lub z recyklingu uwzględniając ich bagaż ekologiczny dla środowiska. Ze względu na specyfikę budynku system konstrukcyjny został zaprojektowany z wykorzystaniem dwóch technologii – w części podziemnej zastosowano żelbet, a w cześć nadziemnej systemowe rozwiązania CLT. Materiał wykończeniowy stanowi przede wszystkim drewno, w tym drewno z recyklingu. Wnętrza biurowe o wolnym planie mogą być swobodnie kształtowane przez użytkowników odpowiadając na ich aktualne potrzeby. Mają zapewniać nie tylko przestrzeń biurową, ale również możliwość wspólnej pracy twórczej, wymiany pomysłów i doświadczeń między różnymi branżami oraz miejsce do odpoczynku wśród natury. Ważny element organizujący przepływ użytkowników w budynku to zielony dziedziniec stanowiący miejsce rekreacji pracowników. Wokół niego została zaprojektowana komunikacja pozioma oraz pionowa. Funkcję rekreacyjną i miejsce odpoczynku stanowi również szklarnia umiejscowiona we wschodniej części budynku.


naturE Coworking. Budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie
naturE Coworking - budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie, proj. Aleksandra Szczębara, aksonometria

Dzięki przyjętym rozwiązaniom kształtowania bryły w postaci schodzących w dół wzgórza tarasów udało się uzyskać budynek który nie dominuje nad otoczeniem, a zaokrąglone krawędzie lepiej osadzają budynek w kontekście środowiska naturalnego. Poprzez orientację dłuższych boków budynku w kierunku wschód-zachód istnieje możliwość wytworzenia we wnętrzu optymalnych warunków pracy. Panoramiczne przeszklenia otwierające się na zieleń sprawiają, że zaciera się granica między budynkiem a otoczeniem. Zjawisko to potęguje również wprowadzenie do wnętrza ścian zielonych, oraz zastosowanie ich na fragmentach elewacji zewnętrznej. Posadowienie budynku na słupach sprawia, że ingerencja w teren jest mniejsza niż w przypadku użycia płyty fundamentowej. Dodatkowo fakt otwarcia wewnętrznego dziedzińca pomorze w jego prawidłowym przewietrzaniu.

Budynek biurowy naturE Coworking: projekt Aleksandry Szczębary z Politechniki Wrocławskiej
Budynek biurowy naturE Coworking: projekt Aleksandry Szczębary z Politechniki Wrocławskiej
Budynek biurowy naturE Coworking: projekt Aleksandry Szczębary z Politechniki Wrocławskiej
naturE Coworking - budynek biurowy w regionie Wzgórza Müggelberge w Berlinie, proj. Aleksandra Szczębara, widok na elewację
Konkurs na projekt wnętrz w wieżowcu Warsaw Spire Przedmiotem konkursu jest opracowanie koncepcji aranżacji wnętrz biurowych dla firmy Tétris na 25. piętrze wieżowca Warsaw Spire.
Nowy Urząd Miasta Gorzowa Wielkopolskiego Konkurs architektoniczno-urbanistyczny na koncepcję przebudowy wraz z rozbudową budynków urzędu miasta i historycznego ratusza miejskiego Gorzowa Wielkopolskiego oraz zmiany zagospodarowania w obrębie ich otoczenia.
Konkurs na projekt zagospodarowania i rewitalizacji zabytkowego centrum Muszyny Miasto Muszyna ogłasza konkurs urbanistyczno-architektoniczny na opracowanie koncepcji zagospodarowania i rewitalizacji zabytkowego centrum Muszyny - Rynek wraz z przyległymi ulicami. Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w konkursie upływa 24 marca.
Konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną zagospodarowania przestrzeni publicznej w dzielnicy nadmorskiej w Świnoujściu Prezydent miasta Świnoujście ogłasza konkurs na architektoniczno-urbanistyczną koncepcję zagospodarowania przestrzeni publicznej w dzielnicy nadmorskiej. Projekt ma uwzględniać obszary wpisane do rejestru zabytków województwa zachodniopomorskiego
Konkurs architektoniczny na koncepcję kompleksu budynków szpitalnych 6 grudnia upływa termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w konkursie na koncepcję kompleksu budynków szpitalnych Zespołu Opieki Zdrowotnej z zagospodarowaniem terenu wokół szpitala przy ul. 3-Maja 37 w Gnieźnie
Grzebowisko w Szczecinie. Konkurs architektoniczny Urząd Miasta w Szczecinie ogłasza konkurs na opracowanie koncepcji programowo - przestrzennej zabudowy oraz zagospodarowania terenu grzebowiska dla małych zwierząt domowych