Architektura MuratorStudenciProjekty studenckieStudenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach

Studenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach

Prezentujemy projekt zagospodarowania Dzikiej Plaży na Paprocanach w Tychach. Monada - praca Piotra Gajdki i Krzysztofa Hendela zajęła I miejsce w konkursie organizowanym przez miasto Tychy.  

Studenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach
Tytuł projektu: Monada
Autorzy: Piotr Gajdka, Krzysztof Hendel
Uczelnia: Politechnika Śląska,
Nazwa wydziału: Wydział Architektury
Rok studiów: 4 rok
Rok rozpoczęcia studiów: 2017


Rozstrzygnięto konkurs studencki na opracowanie koncepcji przestrzenno-architektonicznej zagospodarowania Dzikiej Plaży na Paprocanach w Tychach zorganizowany przez Urząd Miejski w Tychach przy współpracy Katedry Projektowania Architektury Mieszkaniowej i Użyteczności Publicznej Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. Na konkurs wpłynęło 21 zgłoszeń. Zwycięskie projekty posłużą jako inspiracja do kształtowania przestrzeni nad Jeziorem Paprocańskim.

Jury w składzie Hanna Skoczylas (z-ca Prezydenta ds. Zrównoważonego Rozwoju), Kamila Haja, Magdalena Storożenko i Wojciech Lesiak (pracownicy wydziału Innowacji i Inwestycji Urzędu Miasta Tychy), Anna Syska (Miejski Konserwator Zabytków), prof. PŚ Andrzej Duda oraz prof. PŚ Tomasz Wagner nagrodziło pięć prac. Dwie równorzędne nagrody I stopnia (z nagrodą pieniężną w wysokości 1500 pln) otrzymały:
- praca Monada wykonana przez zespół w składzie: Piotr Gajdka, Krzysztof Hendel
- praca Tyskie lampiony wykonana przez zespół w składzie: Paweł Białas, Kamil Bryłka, Michał Ciebień

Poniżej prezentujemy projekt Monada, autorzy: Piotr Gajdka, Krzysztof Hendel

Studenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach
Wizualizacja - Południowe szuwary

Prezentowany przez nas projekt jest próbą pogodzenia potrzeb osób korzystających z Dzikiej Plaży przy jeziorze Paprocańskim oraz wymagań wynikających z chęci utrzymania naturalnego charakteru tego miejsca.
Pracę rozpoczęliśmy od przejrzenia opinii użytkowników na temat obecnego zagospodarowania i funkcjonowania obszaru. Dzięki nim udało nam się ustalić, jakie grupy ludzi pojawiają się w jego obrębie i co dokładnie tam robią. W ten sposób zebraliśmy również informacje o niedogodnościach, z jakimi się zmagają. W wypowiedziach najczęściej poruszane były następujące problemy: zbyt mała powierzchnia plaż, nieodpowiednia wielkość i wyposażenie punktu gastronomicznego oraz brak stałej przestrzeni koncertowej.
W drugim kroku przeprowadziliśmy wizję lokalną, co pozwoliło nam zidentyfikować kolejne kwestie: brak przestrzeni dla licznie pojawiających się nad jeziorem wędkarzy, niedobór i niewłaściwa lokalizacja toalet publicznych, a także zły stan oraz przypadkowe rozmieszczenie małej architektury.
Biorąc pod uwagę postawioną diagnozę oraz opisane na wstępie wartości, zdecydowaliśmy się przeprowadzić serię małych interwencji architektonicznych. Celem takiego działania jest polepszenie stanu już istniejącej i lubianej przez mieszkańców przestrzeni publicznej.
W projekcie zawarliśmy pomysł urządzenia kilku kameralnych plaż zapewniających intymność ich użytkownikom. Nieopodal nich ulokowaliśmy punkt gastronomiczny z wbudowaną sceną, którą można otworzyć w dowolnym kierunku i wykorzystywać do koncertów plenerowych, kameralnych występów bądź jako kino letnie. Zaproponowaliśmy ponadto wymianę małej architektury na bardziej nowoczesną, ekologiczną i przystosowaną do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Przy ścieżce przebiegającej przy zachodnim brzegu jeziora umieściliśmy trzy toalety publiczne, w tym jedną z wbudowanym prysznicem oraz szafkami. Dla wędkarzy odwiedzających Paprocany przeznaczyliśmy kilka niewielkich punktów z siedziskami, pozwalających w ciszy i spokoju łowić ryby.
Dodatkowo, z uwagi na ekologiczny potencjał południowej części terenu opracowania, na której znajdują się wysokie trawy będące siedliskiem dla wielu gatunków ptaków, zaprojektowaliśmy kilka punktów obserwacyjnych. Dzięki nim możliwe jest przyglądanie się życiu codziennemu zwierząt w sposób, który tego życia nie utrudniają.
Wierzymy, że zaproponowane przez nas zmiany nie zakłócą naturalnego charakteru zachodniego brzegu jeziora Paprocańskiego, a jedynie podkreślą jego walory oraz wzbogacą czas, który tam spędzimy. Projekt jest zdobywcą I miejsca w konkursie ogłoszonym przez miasto Tychy na zagospodarowanie wybrzeża jeziora Paprocańskiego.


Dom Kobiet w Senegalu Projekt Weroniki Piotrowskiej, Agnieszki Laski, Victori Gnot, Roksany Gleizner, Magdaleny Banasik powstał w ramach  konkursu  – Kaira Looro 2021 - Dom Kobiet. Wyzwaniem tegorocznej edycji było zaprojektowanie domu dla kobiet, który ma na celu promowanie równości płci jako kluczowego czynnika w rozwoju obszarów wiejskich.    
Teatr światła - zwycięski projekt studentów z Polski w konkursie International VELUX Award 2020 Studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach znaleźli się w gronie laureatów regionalnych  konkursu International VELUX Award 2020. Ich projekt Teatr światła zwyciężył w kategorii Badania nad światłem naturalnym w regionie Europa Wschodnia i Bliski Wschód.
I miejsce dla studentów Politechniki Śląskiej w konkursie na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi Koncepcja studentów Politechniki Śląskiej pod opieką naukową dr hab. inż. arch. Szymona Opani PŚ zajęła I miejsce w ogólnopolskim konkursie urbanistyczno-architektonicznym na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi.
Projekt zespołu opieki 65+ Natalia Graba oraz Zuzanna Jóźwiak, studentki  Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zostały laureatkami konkursu semestralnego dla Wektor Inwestycje, którego przedmiotem opracowania był wielofunkcyjny obiekt dla grupy wiekowej 65+.
Portugalia jako kraj pełen słońca i kontrastów - relacja z wymiany Erasmus+ w Lizbonie Inny kraj, inna kultura, inne potrzeby w miastach - takie wyzwania postawiła przede mną Portugalia w zajęciach projektowych w ramach wymiany międzynarodowej Erasmus+. O przemyśleniach na temat wymiany, kraju i podejścia do projektowania w czasach pandemii.
Koło naukowe LAB 60+ na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej Koło naukowe LAB 60+ na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej od kilku lat sukcesywnie promuje wśród przyszłych architektów i architektek problematykę projektowania wobec potrzeb starzejącego się społeczeństwa.