Architektura MuratorTechnikaBiblioteka Tūranga w Christchurch

Biblioteka Tūranga w Christchurch

Największym wyzwaniem było stworzenie budynku wytrzymałego na wstrząsy sejsmiczne zarówno w kontekście bezpieczeństwa, jak i ekonomicznych następstw katastrof naturalnych. O nowej realizacji Schmidt Hammer Lassen pisze Radosław Stach.

Biblioteka Tūranga w Christchurch
Charakterystyczną elewację górnych pięter biblioteki Tūranga tworzą aluminiowe przesłony; fot. Adam Mørk
Centralna biblioteka miejska Tūranga Christchurch, Nowa Zelandia
AutorzySchmidt Hammer Lassen Architects
Współpraca autorskaArchitectus
KonstrukcjaLewis Bradford Consulting Engineers
Generalny wykonawcaSouthbase Construction
InwestorChristchurch City Council
Powierzchnia całkowita9500.0 m²
Data realizacji (koniec)2018

Silne trzęsienia ziemi, które nawiedziły wschodnie wybrzeże Nowej Zelandii w 2010 i w 2011 roku, otworzyły nowy rozdział w podejściu do projektowania budynków w strefach sejsmicznych. Tworzone wcześniej obiekty miały za zadanie przetrwać trzęsienie ziemi, bez względu na koszty ekonomiczne napraw. Regionem, który ucierpiał najbardziej, było Canterbury, a zwłaszcza Christchurch, trzecie pod względem liczby ludności miasto w Nowej Zelandii. Czego nie zniszczyła tam siła natury, dokończyła sytuacja ekonomiczna. Wiele z ocalałych konstrukcji musiano wyburzyć, gdyż ich naprawa kosztowałaby więcej niż wybudowanie nowych.

Czytaj też: Oodi – nowa centralna biblioteka w Helsinkach |

Założeniem władz miejskich i darczyńców budynek centralnej biblioteki miejskiej – Tūranga, zaprojektowany przez pracownię Schmidt Hammer Larsen Architects i lokalne biuro Architectus, miał wchodzić w skład dziewięciu obiektów będących symbolem odrodzenia miasta, którego rozwiązania techniczne byłyby przykładem myślenia długofalowego. Obiekt powstał w centralnej części miasta, sąsiadując z historycznym placem Katedralnym. Niższe kondygnacje biblioteki stanowią płynną kontynuację centrum miasta, które po latach odbudowy zaczyna na nowo tętnić życiem. Prawie 10 000 m² powierzchni rozmieszczonej na pięciu poziomach powiększyło pierwotny rozmiar Biblioteki Centralnej o ponad 1/3, czyniąc ją największym tego typu obiektem na Wyspie Południowej.

Centrum Wiedzy Cognitarium w Koszalinie: wyniki konkursu Poznanliśmy wyniki konkursu na projekt Centrum Wiedzy Cognitarium w Koszalinie. Budynek, mieszczący między innymi główną bibliotekę Politechniki Koszalińskiej, powstanie według zwycięskiej koncepcji śląskiego biura OVO Grąbczewscy Architekci.
Mała biblioteka przyszłości Magazyn „Volume Zero” ogłosił konkurs na innowacyjny projekt małej biblioteki dla 50 osób, która będzie nie tylko inkubatorem edukacji, ale również miejscem sprzyjającym interakcji, dzieleniu się pomysłami i wspólnemu spędzaniu czasu.
Publiczna biblioteka w Lublińcu W mieście liczącym nieco ponad 20 tysięcy mieszkańców biblioteka odgrywa istotną rolę — zdaje się budowlą wyrazistą, a przy tym opartą na uniwersalnym języku architektury oraz dobrze wpisującą się w lokalny kontekst – o nowej realizacji biura H2 architekci pisze Jerzy S. Majewski.
Biblioteka Sławejkowa w Warnie Wkrótce rozpocznie się realizacja nowego gmachu biblioteki im. Penczo Sławejkowa w Warnie według projektu polsko-holenderskiej pracowni Architects for Urbanity.
Biblioteka Maya Somaiya w Indiach Proces projektowy, jakiego podjęli się architekci ze studia Sameep Padora & Associates, cechował się niezwykłą interdyscyplinarnością. Połączyli oni najnowsze technologie cyfrowe, opracowane na uczelni ETH w Zurychu, wraz z XVI-wieczną wiedzą na temat formowania sklepień w Katalonii za pomocą lokalnego materiału, jakim są cegły wypalane w Indiach oraz ich przestrzennego formowania metodą zapożyczoną od urugwajskiego architekta Eladia Diestego. Maya Somaiya stanowi więc łącznik między przeszłością i teraźniejszością w wykonaniu wielonarodowego zespołu projektowego – pisze Radosław Stach.
Biblioteka w Warnie – polsko-holenderski projekt dla Bułgarii Wkrótce rozpocznie się realizacja nowego gmachu biblioteki im. Penczo Sławejkowa w Warnie według konkursowego projektu polsko-holenderskiej pracowni Architects for Urbanity.