Architektura MuratorTechnikaWarsztatCentrum edukacyjne (Rolex Learning Center)

Centrum edukacyjne (Rolex Learning Center)

Rolex Learning Center to nowy wielofunkcyjny budynek w kampusie politechniki w Lozannie. Jego ciągła, miękko falująca forma przypomina fragment naturalnego krajobrazu, wyraża otwartość, dynamikę i nowoczesność lozańskiej uczelni. Autor: SANAA

Rolex Learning Center
Rolex Learning CenterLozanna, Szwajcaria
AutorzyKazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA
Współpraca autorskaArchitram SA
KonstrukcjaMutsuro Sasaki / SAPS, B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann GmbH, Walther Mory, Maier Bauingenieure AG, Szwajcaria, BG Ingénieurs Conseils SA, Losinger Construction SA
Generalny wykonawcaLosinger Construction SA
Powierzchnia całkowita37000.0 m²
Projekt2004
Data realizacji (koniec)2010

Architektura poprzez technikę. Centrum edukacyjne w Lozannie
(autorzy: SANAA)
W dziale Technika prezentujemy najnowsze, znaczące realizacje architektoniczne powstałe dzięki wykorzystaniu współczesnych zdobyczy techniki i inżynierii. W czerwcu – wielofunkcyjne centrum edukacyjne na terenie kampusu politechniki w Lozannie autorstwa japońskiego biura SANAA.
Budynek o falującej formie, inspirowanej m.in. szwajcarskim krajobrazem, tworzą dwie płyty – podłogowa, wykonana z żelbetu, i dachowa – ze stali i drewna.
Ze względu na swoją geometrię, w której połączono obszary płaskie z powłokami, muszą się one oprzeć zarówno siłom stycznym typowym dla powłok, jak i momentom zginającym, bardziej charakterystycznym dla płyt płaskich.
Autor tekstu: Maciej Lewandowski, na podstawie materiałów od biur SANAA i B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann, zdjęcia: Hisao Suzuki

"A-m" 06/2010

Centrum mieści między innymi centralną bibliotekę, pokoje do pracy, audytorium, zaplecze gastronomiczne i socjalne. Kształtując wnętrze budynku, architekci dążyli do zacierania granic między pomieszczeniami.

Budynek tworzą dwie płyty – podłogowa, wykonana z żelbetu, i dachowa, wykonana ze stali i drewna. Ze względu na swoją geometrię, w której połączono obszary płaskie z powłokowymi, muszą się one oprzeć zarówno siłom stycznym typowym dla powłok, jak i momentom zginającym, bardziej charakterystycznym dla płyt płaskich. Dlatego w obszarach pofalowanych konstrukcję powłoki żelbetowej oparto na jedenastu silnie zbrojonych łukach konstrukcyjnych o długościach od 30 do 90 metrów (maksymalna rozpiętość powłoki to 85 m). Punkty oparcia łuków powiązano siedemdziesięcioma kablami ściągającymi poprowadzonymi w obrębie sprężonej płyty stropu nad kondygnacją podziemną. Płaskie obszary płyty są cieńsze i zbrojone w mniejszym stopniu. Stalową konstrukcję dachu oparto na kolumnach rozstawionych na siatce 9 x 9 m.

Drogą symulacji komputerowych i kolejnych przybliżeń poszukiwano takiej geometrii, przy której w konstrukcji występowałyby najmniejsze momenty zginające. Symulacje komputerowe wykorzystano również do analiz wentylacji, ogrzewania i oświetlenia wnętrz światłem dziennym. Budynek jest energooszczędny – potrzebuje 38,5 kWh/m2 – również dzięki odpowiednim materiałom i technologiom: izolacyjnemu szkleniu podwójnemu, grubej termoizolacji (20 cm na dachu i 35 cm na płycie dennej), zewnętrznym żaluzjom regulującym dopływ światła czy podłączeniu do instalacji pomp ciepła, która od 25 lat obsługuje cały kampus.

Centrum edukacyjne (Rolex Learning Center)
Lozanna, Szwajcaria
Autor: Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA
Współpraca: Architram SA
Konstrukcja: Mutsuro Sasaki / SAPS, B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann GmbH, Niemcy, Walther Mory
Maier Bauingenieure AG, Szwajcaria, BG Ingénieurs Conseils SA, Szwajcaria, Losinger Construction SA, Szwajcaria
Główny wykonawca: Losinger Construction SA, Szwajcaria
Konsultant ds. energooszczędności: Sorane SA, Szwajcaria
Inwestor: EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne)
Powierzchnia całkowita: 37 000 m2
Projekt: 2004
Realizacja: 2010
Koszt inwestycji: 110 000 000 CHF

SWISS-POL czyli szwajcarsko-polska wymiana myśli architektonicznej 13 czerwca w Warszawie odbędzie się kolejna edycja szwajcarsko-polskiej wymiany myśli architektonicznej pod hasłem SWISS-POL. W programie wykłady, dyskusje i przegląd studenckich portfolio.
Szwajcarski dom na starość W Szwajcarii istnieje tradycja do przenoszenia się na starość do domów opieki, ale coraz wyraźniejszy jest trend, by budować zespoły wielopokoleniowe, ze zróżnicowanym podziałem przestrzeni, wówczas łatwiej o wykreowanie silnych relacji międzyludzkich, a seniorzy dłużej pozostają aktywni – rozmowa z architektem Danem Schürchem, współautorem projektu tego typu osiedla w Zurychu
New Monte Rosa Hut SAC „Chata przyszłości” jest gotowa. Po około sześciu latach pracy otwarto innowacyjny budynek generujący ponad 90 procent energii własnej. Projekt jest zapowiedzią nowego rozdziału w zrównoważonym budownictwie w Szwajcarii.