Architektura MuratorWydarzenia"Bargework - biuro na wodzie". Konkurs na projekt wnętrz rozstrzygnięty

"Bargework - biuro na wodzie". Konkurs na projekt wnętrz rozstrzygnięty

Zadaniem konkursowym tegorocznej edycji "BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE" było zaprojektowanie wnętrza pierwszego w Polsce biurowca na wodzie. Spośród niemal stu nadesłanych prac, jury wyłoniło zwycięski projekt, przyznało cztery wyróżnienia finansowe oraz dwadzieścia wyróżnień specjalnych. Nagrodę główną przyznano zepołowi Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej.

Bargework - konkurs na projekt wnętrz biura na wodzie
I nagroda - projekt Izabeli Kisielewskiej i Joanny Lenart

Konkurs na wnętrze pierwszego w Polsce biurowca na wodzie to druga odsłona inicjatywy "BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE". Zakłada ona stworzenie przestrzeni do pracy w otoczeniu natury, a jednocześnie niedaleko od centrum miasta. Zadanie polegało na zaprojektowaniu nowoczesnego, ergonomicznego i sprzyjającego produktywności miejsca pracy dla kreatywnego zespołu. Ogłoszenie laureatów konkursu odbyło się 22 maja 2015 roku w ramach VI Kongresu Stolarki Polskiej.

Poziom nadesłanych prac był tak wysoki, że długo nie mogliśmy wytypować zwycięzcy. Ostatecznie zdecydowaliśmy się przyznać nagrodę główną oraz nie dwa, a cztery dodatkowe wyróżnienia finansowe. Ponadto postanowiliśmy uhonorować jeszcze dwadzieścia innych prac. Wszystkie zostały zaprezentowane podczas wystawy „Architektura przyszłości… na wodzie?” – dodaje Marcin Wojciechowski, pomysłodawca konkursu, prezes Fundacji Bargework.

Nagrodę główną o wartości 20 000 zł otrzymał zespołół Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej. Wnętrze zaprojektowane przez zwycięski duet zawiera liczne nawiązania do natury, jest bogate w różnorodność zestawień, faktur i kształtów. Projekt charakteryzuje zestawienie ażurowych powierzchni z mocnymi formami. Całość prezentuje się niezwykle przestronnie i funkcjonalnie. – Proces projektowy trwał ok. 2 miesiące – to żyło, ewoluowało, poszukiwałyśmy inspiracji. Chciałyśmy, żeby wszystko wyglądało harmonijnie, a przez to przyjemnie się tam pracowało. Wyobrażając sobie osobę siedzącą przy biurku, postanowiłyśmy stronić od nudnych, tradycyjnych układów popularnych w polskich biurach, a więc tchnęłyśmy w nasz projekt „coś nowego” i się udało – dodaje Izabela Kisielewska.

Pierwsze z wyróżnień przyznano Małgorzacie Szydło i Mateuszowi Szydło za projekt, w którego centrum umieszczono strefę relaksu. Wyróżniliśmy zwłaszcza strefę relaksu, ponieważ praca pracą, a my chcieliśmy zaproponować miejsce, w którym można po prostu odpocząć, zebrać myśli, wykreować nowe pomysły – mówi Małgorzata Szydło.

Kolejna wyróżnienie otrzymała praca Moniki Kality i Karola Skowerskiego. W ich projekcie, wnętrze biura nawiązuje dialog z otoczeniem. – Inspiracją dla naszego projektu była bryła, która zwyciężyła w pierwszej edycji. Skojarzyliśmy go z koronami drzew w lesie dlatego stwierdziliśmy, że strefa rekreacji będzie biegła wzdłuż całego budynku. Wydzielają ją swobodnie rozmieszczone drewniane słupki. Pozwala to czuć się tak, jakbyśmy byli w lesie – opisuje pracę Monika Kalita.

Krzysztof Gryglak został wyróżniony za projekt, który stawia na wysoką i jasną część wejściową, pozwalającą na swobodną obserwację pozostałych pomieszczeń. – Ideą było zaprojektowanie przyjaznej przestrzeni do pracy, czyli takiej, w której sam chciałbym pracować – tłumaczy.

Autorem czwartej wyróżnionej pracy jest Jakub Chojna. Zaprojektował on wnętrze, w którym elementem dominującym jest falująca struktura obłożona drewnem, rozpościerająca się nad obrysem centralnego rdzenia – Spodobała mi się zwycięska bryła z pierwszego etapu. Postanowiłem wykorzystać jej najbardziej charakterystyczną cechę, czyli pofalowany dach. Nawiązałem do niego dosyć połamaną, drewnianą strukturą. Forma ta zdaję się pływać w powietrzu – objaśnia włąsny pomysł Jakub Chojna.

W gronie 20 specjalnych wyróżnień znaleźli się następujący laureaci (pojedynczo i w zespołach): Anna Kazecka; Ewa Andruszczyszyn; Mateusz Warzecha; Michał Góralski & Marta Mateusiak; Małgorzata Dębowska & Mateusz Dąbkowski; Krystian Dziopa; Katarzyna Florczak & Dariusz Florczak & Tomasz Florczak; Agnieszka Pasieka-Adamek & Katarzyna Bruch & Michalina Rurek & Aleksandra Stankowska; Marta Tyszkiewicz; Krzysztof Krauze & Piotr Nowicki; Małgorzata Barnał & Andrzej Chmura; Ewa Klimkiewicz; Iwona Lisowska; Ewelina Gryc; Iga Szczugieł; Edyta Ogorzały; Michał Sroczyński; Michał Bartecki & Ewa Nowak; Paulina Hałasa; Martyna Wróblewska.

Laureatów konkursu wyłoniło jury w składzie: dr hab. inż. arch. Krystyna Januszkiewicz – pracownik naukowy i dydaktyczny Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie; dr hab. inż. arch. Piotr Obracaj – profesor Politechniki Opolskiej, kierownik Katedry Budownictwa i Architektury tej uczelni; dr hab. inż. arch. Jan Kubec – pracownik naukowo-dydaktyczny w Katedrze Projektowania Architektury Mieszkaniowej i Usługowej na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej, właściciel pracowni „RAr2” Laboratorium Architektury; Mateusz Mastalski – architekt, urbanista, dziennikarz, który wraz z Karoliną Raczką i Ole Robin Storjohann opracował projekt zwycięskiej bryły w pierwszym etapie konkursu; Szymon Wojciechowski – architekt związanego zawodowo z pracownią APA Wojciechowski Sp. z o.o.; Tomasz Pyszczk – pracownik naukowy Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej; Marcin Wojciechowski – pomysłodawca projektu.

Muzeum – Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej Pracownia BDR Architekci zwyciężyła w konkursie na projekt muzeum poświęconego Witoldowi Pileckiemu, które planowane jest w Ostrowi Mazowieckiej.
Czesław Bielecki zaprojektuje Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku Ministerstwo Obrony Narodowej zaprezentowało projekt Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Obiekt powstanie według koncepcji pracowni Czesława Bieleckiego - jedynej, która wpłynęła na konkurs.
Tak będzie wyglądać nowa ekspozycja w Pałacu Książąt Czartoryskich w Krakowie Rozstrzygnięto konkurs na projekt nowej ekspozycji i aranżacji wnętrz Pałacu Książąt Czartoryskich w Krakowie. Pierwszą nagrodę przyznano koncepcji opracowanej przez biuro ART FM Sp. z o.o.
Polacy zwycięzcami międzynarodowego konkursu "Wedding Oasis" Praca "Under the Cloud" zajęła pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie na projekt przestrzeni przeznaczonej dla ceremonii zaślubin, na terenie Castello di Rosciano we Włoszech. Jej autorami są Joanna Kuczkowska, Tomasz Sołtysiak i Joanna Gizelska z zespołu projektowego A2T.
Konkurs 120 Hours – prezentacja zwycięskiej pracy studentów z Politechniki Warszawskiej W tegorocznej edycji wzięło udział 3024 uczestników z 79 krajów z całego świata. Spośród nadesłanych projektów jury pierwszą nagrodę przyznało Agnieszce Kołacińskiej i Kubie Andrzejewskiemu z Politechniki Warszawskiej. Po raz pierwszy zwycięska praca zostanie zrealizowana wspólnie z organizatorami konkursu. Ukończenie budowy planowane jest na koniec 2017 roku.
Muzeum - Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej Ogłoszono wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję Muzeum – Domu Rodziny Pileckich. Pierwszą nagrodę otrzymała pracownia BDR Architekci, która zaprojektowała elegancki pawilon o ponadczasowej formie, zintegrowany z istniejącym domem i tradycyjnie ukształtowanym ogrodem.