Architektura MuratorWydarzeniaFinaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020: rozmowa z Tomaszem Koniorem

Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020: rozmowa z Tomaszem Koniorem

Grupa Sztuka Architektury zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu rozmów z finalistami i laureatami Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020. Tym razem z udziałem Tomasza Koniora, autora biurowca firmy Press Glass w Konopiskach.

Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020: rozmowa z Tomaszem Koniorem

W miejscowości Konopiska koło Częstochowy powstał szklany biurowiec Press Glass. Siedziba firmy stanęła w nietypowym dla biurowca otoczeniu krajobrazu, z dala od miejskiej zabudowy. Priorytetem architektów z Konior Studio było stworzenie komfortowego miejsca pracy, dobrze doświetlonego i otwartego na otaczający krajobraz. Grupa Sztuka Architektury zaprasza na wywiad z autorem tej realizacji – Tomaszem Koniorem oraz prezentację budynku w ramach cyklu Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL. W programie także rozmowa o innych projektach pracowni i jej planach na przyszłość.

Ambicją inwestora było stworzenie, na zielonym płaskowyżu, nowoczesnej siedziby, która wyrazi dynamiczny charakter firmy, a jednocześnie zapewni pracownikom kontakt z naturą
– tłumaczą autorzy projektu. Wąska, przecięta strumieniem działka i chęć zachowania cennego drzewa spowodowały, że budynek założono na planie trójkąta. Ponadto bryłę ukształtowano tarasowo – kolejne kondygnacje obiektu różnią się wielkością obrysu, im wyżej tym jest on mniejszy. Dynamizuje to jego sylwetkę, powoduje też, że wydaje się mniejszy. Przestrzeń biurową ukształtowano wokół wewnętrznego dziedzińca, który wraz z otoczeniem stał się integralną częścią architektury. Zieleń, specjalnie dobrane rośliny uczyniono częścią tej bryły.

Trzykondygnacyjny budynek, mimo nietypowego kształtu dzięki trzem trzonom komunikacyjno-technicznym oraz otwartemu planowi ma wyjątkowo elastyczny w aranżacji rzut. Warto dodać, że na każdym piętrze zlokalizowano wyjścia ze wszystkich pomieszczeń biurowych na otaczające budynek tarasy i zielony dach.

Spotkanie z Tomaszem Koniorem
Kiedy:
7 listopada, godz. 11.00
Gdzie: transmisja na kanale Sztuki-Architektury na YouTube, FB i LinkedIn.

Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio
Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio Nowa siedziba firmy Press Glass projektu Konior Studio stanęła w malowniczej okolicy na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Priorytetem architektów było stworzenie komfortowego miejsca pracy, dobrze doświetlonego i otwartego na otaczający krajobraz.
Modernizacja Biblioteki Narodowej Zespół Tomasza Koniora precyzyjnie przeanalizował mankamenty budynku, ale i uszanował jego autentyczność. O nowej modernizacji Biblioteki Narodowej według projektu biura Konior Studio pisze Krzysztof Mycielski.
Supersam w Katowicach: kolejna przebudowa Supersam w Katowicach wkrótce po raz kolejny zostanie przebudowany. Po modernizacji przeprowadzonej według koncepcji Konior Studio przybędzie powierzchni biurowej, pojawi się też nowa strefa restauracyjna.
Biblioteka Narodowa: modernizacja czytelni Biblioteki Narodowej w Warszawie W czytelniach Biblioteki Narodowej po modernizacji mieści się czterokrotnie więcej książek. Efektowne, zalane naturalnym światłem przestrzenie, których wystrój koresponduje z historycznymi wnętrzami, zaprojektowała pracownia Konior Studio.
Przebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie Główną ideą przebudowy było założenie, by budynek Biblioteki Narodowej, zachował wszystkie dotychczasowe zalety i modernistyczny charakter, a jednocześnie stał się bardziej intuicyjny, ergonomiczny i ekologiczny. O wyzwaniach związanych z realizacją piszą Tomasz Konior i Marcin Piotrowski.
Siedziba firmy Press Glass w Konopiskach Najnowsza realizacja Konior Studio udowadnia, że można wciąż cieszyć się z powstawania nowych budynków w dziewiczym terenie, że architektura nie musi być zniszczeniem ani raną w krajobrazie, tylko wartością dodaną – pisze Oskar Grąbczewski.
Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio Nowa siedziba firmy Press Glass projektu Konior Studio stanęła w malowniczej okolicy na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Priorytetem architektów było stworzenie komfortowego miejsca pracy, dobrze doświetlonego i otwartego na otaczający krajobraz.