Architektura MuratorRealizacjeDom wakacyjny nad jeziorem Czorsztyńskim

Dom wakacyjny nad jeziorem Czorsztyńskim

Zlokalizowany w południowej Polsce dom letniskowy jest przykładem współczesnego ujęcia lokalnych tradycji architektonicznych. Obiekt powstał według projektu HOLA Design Group.

Dom wakacyjny nad jeziorem Czorsztyńskim
Fot. materiały prasowe grupy projektowej HOLA
Dom jednorodzinny JRv2 w Poznaniu Aby wkomponować budynek w krajobraz pobliskiego rezerwatu, architekci wykorzystali naturalne ukształtowanie terenu. Wbudowali obiekt w istniejącą skarpę, maksymalnie ukrywając go od strony ulicy, a dużymi przeszkleniami otwierając na las – pisze Hanna Szukalska.
Dom jednorodzinny w Krostoszowicach na Górnym Śląsku Architekci zdekonstruowali typowy dom z dwuspadowym dachem, uzyskując nowoczesną, powyginaną niczym origami bryłę, która nawiązuje formą do sąsiednich pagórków i przewrotnie wpisuje się w kontekst banalnej zabudowy górnośląskiej wsi – pisze Justyna Wojtas-Swoszowska.
Architektura Wietnamu: dom światłoczuły Skoro mówię, że można bezpiecznie surfować na tej plaży, to znaczy, że można. Przynieście mi moją deskę krzyczał w znanej scenie Czasu Apokalipsy podpułkownik Bill Killgore, zagłuszany przez ryk śmigłowców i huk bomb. Chwilę później amerykańska eskadra zrzuciła napalm i nieodległa wioska zginęła w ogniu. Kto z filmu Coppoli pamięta amerykański desant na plażę w Đà Nẵng w środkowym Wietnamie, dziś by jej nie rozpoznał.
Dom w Tarnowie Zaprojektowany przez pracownię Karpiel i Steindel Architekci budynek wyróżnia się na tle dominujących w otoczeniu domów katalogowych.
Dom Sun Garden w Poznaniu Budynek stanowi przykład architektury rozważnej, ale również po prostu dobrej i wrażliwej. Choć skromny, był wyzwaniem dla wykonawcy ze względu na energooszczędne rozwiązania – pisze Hanna Szukalska.
Dom JRv2 w Poznaniu Od strony ulicy to niepozorny prostopadłościan z modrzewiowych listew. Dopiero od strony ogrodu oczom ukazuje się częściowo zagłębiona w skarpie przestrzeń mieszkalna, otwarta na zieleń sąsiadującego z działką rezerwatu. Projekt powstał w pracowni de.materia.