Architektura MuratorKonkursyEKO P+R Połczyńska: edukacja ekologiczna na parkingu?

EKO P+R Połczyńska: edukacja ekologiczna na parkingu?

W konkursie na projekt modernizacji parkingu „Parkuj i jedź” przy ulicy Połczyńskiej w Warszawie zwyciężyła pracownia TREKTURA. Według koncepcji część przestrzeni zajmie strefa rekreacyjna. Będą tam odbywać się zajęcia popularyzujące komunikację miejską.

EKO P+R Połczyńska: edukacja ekologiczna na parkingu?
EKO P+R Połczyńska w Warszawie, proj. TREKTURA

W 2020 roku Zarząd Transportu Miejskiego ogłosił konkurs architektoniczny na modernizację parkingu przy ulicy Połczyńskiej. Uczestnicy mieli zaproponować modelowe rozwiązania, które w przyszłości pozwoliłyby na przebudowę pozostałych obiektów „Parkuj i jedź” i projektowanie nowych. Przewidziano m.in. realizację instalacji fotowoltaicznych, systemu ładowania pojazdów o napędzie elektrycznym, rewaloryzację zieleni, opracowanie założeń dla retencji wód opadowych i programu edukacyjnego dla użytkowników parkingu.

W 12-osobowym jury zasiedli: Wojciech Wagner z Biura Architektury i Planowania Przestrzennego (przewodniczący), architekci Michał Tatjewski i Paweł Paradowski, Justyna Glusman, koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju i zieleni w urzędzie m.st. Warszawy, Małgorzata Orzechowska z BAiPP, Jacek Kisiel z Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej, Dorota Chwieduk z Instytutu Techniki Cieplnej Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej, Andrzej Kassenberg z Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju, Arkadiusz Węglarz z Wydziału Inżynierii Lądowej Politechniki Warszawskiej oraz przedstawiciele ZTM: Franciszek Kujawski, Sylwia Jakubiec i Jacek Bogusz.

Zwyciężyła pracownia  TREKTURA Tomasza Gintera i Łukasza Katarzyńskiego z Warszawy. Zgodnie z opracowaną przez nich koncepcją, parking się zazieleni. Kostka betonowa zostanie zastąpiona materiałem ażurowym, co umożliwi wzrost trawy i zbieranie wody deszczowej. Grupy miejsc postojowych będą oddzielone nowymi nasadzeniami roślinnymi, a trawniki wzdłuż chodników staną się ogrodami deszczowymi.

EKO P+R Połczyńska: edukacja ekologiczna na parkingu?
EKO P+R Połczyńska w Warszawie, proj. TREKTURA

P+R Połczyńska: parkuj i jedź albo zostań i wypoczywaj

Na terenie parkingu zainstalowane będą panele fotowoltaiczne, a zmagazynowana dzięki nim energia elektryczna wykorzystana zostanie m.in. do oświetlenia terenu oraz ładowania pojazdów elektrycznych.  W budynku parkingu zostanie zainstalowany inteligentny system zarządzania. Połączy wewnętrzne instalacje i na podstawie zebranych informacji, m.in. o liczbie osób, temperaturze, ciśnieniu, wilgotności i nasłonecznieniu wewnątrz i na zewnątrz, porze dnia i dniu tygodnia, będzie koordynował działanie instalacji tak, aby przy możliwie najniższym wydatku energetycznym osiągnąć optymalne warunki. Do ogrzewania i chłodzenia planowane jest użycie pomp ciepła z gruntowymi wymiennikami.

W dni powszednie na Połczyńskiej będziemy prowadzili zajęcia z edukacji ekologicznej dla najmłodszych z zakresu transportu miejskiego. Modernizacja da także możliwość udostępnienia w weekendy części parkingu mieszkańcom okolicznych osiedli. Będą oni mieli do dyspozycji park z łąkami kwietnymi i alejami spacerowymi – informuje ZTM. Planowana jest także aleja edukacyjna z poidłami dla ptaków, tablicami informacyjnymi, hotelami dla owadów i nieckami bioretencyjnymi. Znaczną część parku zajmie strefa rekreacyjna z trawnikiem pozwalającym organizować warsztaty, koncerty, ćwiczenia grupowe i pikniki. Pod koniec kwietnia Zarząd Transportu Miejskiego podpisał z architektami umowę na opracowanie dokumentacji projektowej. Projekt ma powstać do marca 2022 roku.

Autor: Piotr Prus
Konkurs na projekt hali i głównego stadionu warszawskiej Skry Nowoczesna hala sportowa i stadion lekkoatletyczny powstaną w ramach II etapu modernizacji Ośrodka Wawelska, czyli dawnej Skry. Władze Warszawy ogłaszają konkurs na wykonanie koncepcji architektoniczno-budowlanej obu obiektów.
Zielone Tarasy Kultury: wyniki konkursu na zagospodarowanie parku 18 Marca i skweru Pionierów w Kołobrzegu Władze Kołobrzegu we współpracy z koszalińskim oddziałem SARP rozstrzygnęły konkurs na nowe zagospodarowanie dwóch przestrzeni publicznych w centrum miasta: parku 18 Marca i skweru Pionierów. Zwyciężyła warszawska pracownia JAZ+Architekci.
Konkurs na projekt strzelnicy golfowej na Mazurach Spółka Universe Properties Group, właściciel kompleksu Masurian Yacht & Golf Resort powstającego między Giżyckiem a Węgorzewem, ogłosiła konkurs na projekt strzelnicy golfowej wraz z budynkiem klubowym i zapleczem gastronomicznym.
Konkurs na siedzibę Wydziału Informatyki Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie planuje budowę nowej siedziby Wydziału Informatyki. Właśnie ogłosił konkurs na jej projekt. W jury m.in. architekci Maciej Miłobędzki, Karol Barcz, Piotr Śmierzewski, Karol Nieradka i Grzegorz Wojtkun.
Konkurs na projekt zagospodarowania dwuhektarowego terenu w centrum Jeleniej Góry W ścisłym centrum Jeleniej Góry powstać ma nowoczesne targowisko z zielenią i atrakcyjnym terenem rekreacyjnym. Władze miasta właśnie ogłosiły konkurs na projekt nowego zagospodarowania blisko dwuhektarowego obszaru w śródmieściu.
Konkurs na projekt wystawy w Muzeum Bitwy Warszawskiej Muzeum Wojska Polskiego ogłosiło rekomendowany przez SARP konkurs na projekt ekspozycji stałej nowo powstającego Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Składanie wniosków do 28 listopada.