Architektura MuratorKonkursyEnergooszczędny pawilon EXPO Ruukki. Wyniki konkursu architektonicznego

Energooszczędny pawilon EXPO Ruukki. Wyniki konkursu architektonicznego

Zakończył się studencki konkurs architektoniczny na projekt energooszczędnego pawilonu wystawowego, ogłoszony w 2013 roku przez firmę Ruukki i Politechnikę Warszawską

Energooszczędny pawilon EXPO Ruukki. Konkurs studencki
Energooszczędny pawilon EXPO Ruukki. I nagroda. Autorka: Anna Szustak

Uczestnicy rozpoczętego w listopadzie 2013 roku konkursu architektonicznego mieli za zadanie zaprojektować estetyczny i energooszczędny budynek, wykorzystując produkty i technologie z oferty firmy Ruukki, takich jak płyty warstwowe Ruukki® Energy czy panele Ruukki® Solar.
Sąd konkursowy, w którego składzie znaleźli się eksperci z Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej i firmy Ruukki, brało pod uwagę innowacyjność przyjętych rozwiązań, walory estetyczne i poprawność zastosowania energooszczędnych materiałów.
W konkursie Pawilon EXPO Ruukki mogli uczestniczyć młodzi projektanci, studiujący w ramach Międzykierunkowych Studiów Inżynierii Zrównoważonego Rozwoju w Budownictwie na Politechnice Warszawskiej.

Wyniki studenckiego konkursu architektonicznego

I nagroda. Autorka: Anna Szustak
Praca (...)została nagrodzona za następujące rozwiązania:
- analizę terenu w warstwie urbanistycznej, gdzie rozminięcie się dwóch istniejących linii zabudowy stało się inspiracją dla powstania pasażu przed budynkiem, skutkującego przesłonięciem ale i zarazem zaakcentowaniem, oraz zadaszeniem wejścia. Aby uzyskać taki efekt przed frontową elewację wysunięta została dodatkowa ściana stanowiąca m.in. konstrukcję pod zadaszenie pasażu oraz osłaniająca wejście ale przede wszystkim będąca rzeźbą – wizytówką firmy. Od wielu lat dla marki Ruukki stal Cor-ten jest jej symbolem, i pani Szustak podjęła swoistą „grę” z tym materiałem.
- interesujące rozwiązania elewacyjne - propozycja „patchwork” z płyt Cor-tenowych o różnej wielkości oraz w różnym stopniu odsuniętych od osi konstrukcyjnej ściany. Dzięki temu na każdą płytę wpływają trochę inne czynniki – niektóre płyty są bardziej wystawione na słońce, drugie bardziej zacienione, jedne przewiewane, inne nie, niektóre bezpośrednio narażone na deszcz, a inne osłonięte. W ten sposób każda płyta zestarzeje się w nieco inny sposób tworząc ciekawy efekt i opowiadając pewną historię.
- ukształtowanie bryły -  przechylenie całej bryły o 10o. Dzięki temu południowa ściana budynku została tym bardziej zwrócona ku słońcu
(fragment uzasadnienia)


II nagroda. Autor: Jarosław Malicki
Praca nagrodzona za konsekwentne zastosowanie energooszczędnych rozwiązań budowlanych i tych elementów architektonicznej aranżacji, które eksponują czynnik ekologiczny (fragment uzasadnienia).

III nagroda. Autorzy: Kacper Zakrzewski, Weronika Kowa
Wyróżniony za interesujące i niekonwencjonalne wykorzystanie produktów firmy Ruukki przy jednoczesnym uzyskaniu lekkiej i prostej w detalu formy architektonicznej.
- w zakresie urbanistycznym - przeprowadzenie szerokiej analizy urbanistycznej „miejsca’ i usytuowanie rozbitej na mniejsze bryły obiektu w sposób pozwalający na wpisanie w tkankę miejską wraz z uzyskaniem walorów "pierzei"... (fragment uzasadnienia).



Wszystkie prace były prowadzone pod kierunkiem Pani Profesor Dagny Ryńskiej. Uroczyste rozstrzygnięcie konkursu architektonicznego i wręczenie nagród odbyło się 20 stycznia 2014 w Sali Rady Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.


Inspirowany lotosem wietnamski pawilon wystawowy na Expo 2015 w Mediolanie Projekt pawilonu wystawowego Wietnamu na Expo 2015 w Mediolanie powstał w pracowni Vo Trong Nghia Architects. Inspiracją dla architektów był lotos, a dokładniej forma, jaką przybierają strąki tej rośliny. Pawilon zostanie wzniesiony z recyklowalnych materiałów, które mogą być wykorzystane ponownie po zakończeniu trwania wystawy
Menthol Architects: projekt pawilonu wystawowego Polski na EXPO 2015 w Mediolanie "Polska spichlerzem Europy" to projekt pawilonu Polski na EXPO 2015 w Mediolanie zaproponowany przez pracownię Menthol Architects. Koncepcja zespołu architektów zakłada wzniesienie budynku w formie zbożowych silosów, przekrytego półprzezroczystą membraną  
Konkurs Drewno w Architekturze 2022: kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu studenckiego Wydział Architektury Politechniki Białostockiej ogłasza czwartą edycję konkursu na najlepsze projekty magisterskie, w których ukazano walory drewna. W konkursie tradycyjnie przewidziano nagrody zarówno dla autorów, jak i promotorów prac.
Tereny przy Roosevelta w Poznaniu: konkurs studencki Miasto Poznań zaprasza do udziału w konkursie studenckim na zagospodarowania terenów przy ulicy Roosevelta. Pula nagród wynosi 20 tys. zł.
Doroczna Polsko-Niemiecka Nagroda Integracyjna BDA – SARP 2021: wyniki Poznaliśmy laureatów Dorocznej Polsko-Niemieckiej Nagrody Integracyjnej BDA – SARP. Jury poza nagrodą główną przyznało również cztery równorzędne wyróżnienia.
Rewitalizacja ulicy Partyzantów w Gdańsku Poznaliśmy wyniki konkursu studenckiego na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną rewitalizacji rejonu ulicy Partyzantów w Gdańsku. Główną nagrodę przyznano za zrównoważone proporcje pomiędzy przestrzenią otwartą a proponowaną zabudową oraz podzielenie pierzei na segmenty korespondujące z istniejącymi obiektami historycznymi.
Piwnice Pałacu Kazimierzowskiego: wyniki konkursu dla studentów architektury Politechniki Śląskiej Prezentujemy wyniki konkursu na projekt rewitalizacji zabytkowych piwnic Pałacu Kazimierzowskiego w Warszawie wraz z komentarzami pomysłodawczyni, prof. Magdaleny Żmudzińskiej-Nowak, oraz przewodniczącego jury Michała Krasuckiego, stołecznego konserwatora zabytków.
Międzynarodowy konkurs dla studentów na projekt ławki w Wenecji Curators Collective, zrzeszający kuratorów blisko 50 pawilonów narodowych tegorocznego Biennale Architektury w Wenecji, zaprasza do udziału w międzynarodowym konkursie studenckim na projekt ławki, która zostanie zrealizowana w przestrzeni miasta. Zgłoszenia do 7 lipca!