Architektura MuratorKonkursyPrzebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie: wyniki konkursu SARP

Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie: wyniki konkursu SARP

Plac Kossaka w Krakowie czekają duże zmiany. Przewidziano likwidację parkingu i istniejących pawilonów gastronomiczno-handlowych, by powstała tu nowa zielona enklawa z widokiem na Wawel i bulwary wiślane. Zarząd Zieleni Miejskiej ogłosił właśnie wyniki konkursu na zagospodarowanie tego miejsca.

Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie: konkurs SARP
Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie, proj. ngo + pasierbinski, I nagroda

Przedmiotem konkursu architektonicznego, zorganizowanego przez Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie we współpracy z lokalnym oddziałem SARP, było nowe zagospodarowanie placu Juliusza Kosaka, ale też studialne opracowanie przebudowy terenów wokół dworku Kossakówka oraz plant przy ul. Retoryka. Plac Kossaka ma stanowić reprezentacyjną przestrzeń publiczną jako wnętrze urbanistyczne posiadające wgląd w najbardziej reprezentatywne osie i panoramy widokowe Krakowa, w tym na Wawel i bulwary wiślane, (…) ma pełnić funkcję terenu zieleni stanowiącego atrakcyjną przestrzeń publiczną, zieloną enklawę na trasie wzmożonego ruchu pieszych i rowerzystów – czytamy w założeniach.

W 10-osobowym jury zasiedli architekci Marcin Brataniec (przewodniczący), Katarzyna Kozień-Kornecka, Dorota Rudawa, Witold Zieliński, Mikołaj Kornecki, Paweł Wieczorek i Barbara Kaźmirowicz, a także Łukasz Pawlik, zastępca dyrektora Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie, Tomasz Daros, przewodniczący Rady Dzielnicy I Stare Miasto i Maria Anna Potocka, dyrektor Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK w Krakowie.

Spośród 11 prac nadesłanych na konkurs za najlepszą uznano tę przygotowaną przez biuro ngo + pasierbinski (zespół w składzie: Piotr Pasierbiński, Duc Ngo). Silna, wyrazista kompozycja koła-enklawy zieleni porządkuje obszar wnętrza urbanistycznego, budując nową tożsamość na poszanowaniu historii, otoczenia i tradycji, stając się tętniącym życiem miejscem spotkań jak niegdyś willa Kossakówka. Geometryczna forma oraz jej topografia otwierają najważniejsze widoki i osie kompozycyjne oraz porządkują komunikację i funkcje placu – czytamy w uzasadnieniu.

Kompozycja zieleni to poetyckie nawiązanie do palety malarskiej Kossaka, gdzie zamiast farb użyto składniki polskiego krajobrazu – wodę, łąki i drzewa. Autorzy w części studialnej w obszarze ul. Retoryka wprowadzają w interesujący sposób wspomnienie o dawnym przebiegu rzeki Rudawy, które jako odbicia w taflach wody stają się przewodnikiem po architekturze. Proponowane rozwiązanie projektowe w pracy konkursowej jest elastyczne i ekonomiczne, zarówno w realizacji jak i eksploatacji. Wrażliwość na kreowanie nowej przestrzeni przy jednoczesnym poszanowaniu historii miejsca jest atutem tej pracy – tłumaczyli sędziowie.

Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie: wyniki konkursu SARP
Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie, proj. ngo + pasierbinski, I nagroda, widok od ul. Powisle i Zwierzynieckiej

Jury postanowiło nie przyznawać drugiej nagrody. Trzecią otrzymała natomiast pracownia studio4SPACE z Krakowa (zespół w składzie: Bartosz Dendura, Martyna Mądry, Katarzyna Przybyło, Tomasz Obara, Lukas Olma, Sylwia Chudzik, Julian Wandzilak) za odważną ideę przekształcenia tego miejsca w gęsto zazieleniony plac miejski. Doceniono próbę stworzenia wnętrza, z którego otwierają się widoki na Wawel, Kossakówkę oraz w kierunku ul. Retoryka. Autorzy pracy położyli duży nacisk na rozwiązania proekologiczne wykorzystujące elementy NBS – uzasadniali sędziowie.

Wszystkie nadesłane prace można oglądać na wystawie pokonkursowej, która prezentowana jest do 31 grudnia w siedzibie krakowskiego oddziału SARP przy pl. Szczepańskim 6.

Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie: wyniki konkursu SARP
Przebudowa placu Juliusza Kossaka w Krakowie, proj. studio4SPACE, III nagroda, widok od strony ul. Retoryka

Upgrade Centrum Dialogu Przełomy: Robert Konieczny o zmianach na placu Solidarności w Szczecinie [FILM] Na placu Solidarności w Szczecinie mają pojawić się nowe drzewa. To inicjatywa Roberta Koniecznego i jego pracowni KWK Promes, która aktualizację projektu przygotowuje pro bono. O tym, co konkretnie się zmieni i jak będzie wyglądać Centrum Dialogu Przełomy 2.0 opowiada nam Robert Konieczny.
Władze Warszawy rozstrzygnęły konkurs na zagospodarowanie rejonu ulic Złotej i Zgoda w samym centrum miasta Stołeczny ratusz rozstrzygnął kolejny konkurs na zmiany w samym sercu miasta – w rejonie ulic Złotej i Zgoda. To kolejny etap tworzenia Nowego Centrum Warszawy.
Laureaci Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA 2022 Fundacja im. Stefana Kuryłowicza ogłosiła tegorocznych laureatów konkursów TEORIA i PRAKTYKA. Za najlepszą pracę teoretyczną doceniono Annę Jarugę-Rozdolską, absolwentkę Wydziału Architektury Politechniki Łódzkiej, natomiast stypendystą fundacji został Cezary Adamowicz, absolwent Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej.
Wyniki konkursu na zespół budynków Sądu Apelacyjnego i Sejmiku Województwa Mazowieckiego w Warszawie Poznaliśmy wyniki konkursu na projekt budynków Sądu Apelacyjnego i Sejmiku Województwa Mazowieckiego przy ul. Świętojerskiej w Warszawie. Główną nagrodę zdobyła warszawska pracownia Projekt Praga.
Nagroda Architektoniczna Prezydenta Warszawy 2022: finaliści Jury 8. edycji Nagrody Architektonicznej Prezydenta m.st. Warszawy nominowało w konkursie 18 realizacji i wydarzeń. Teraz głos mają mieszkańcy. Swoich faworytów można wybierać do 27 maja.
Michał Spólnik i Marcin Kitala z nagrodą w konkursie eVolo Skyscraper 2022 W międzynarodowym konkursie eVolo Skyscraper 2022 po raz kolejny doceniono zespół z Polski. Za koncepcję wieżowca New Spring oferującego ekologiczne uprawy Michał Spólnik i Marcin Kitala zdobyli trzecią nagrodę.
Wyniki konkursu na projekt rozbudowy Muzeum Czynu Powstańczego w Górze Św. Anny Poznaliśmy wyniki konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej rozbudowy Muzeum Czynu Powstańczego we wsi Góra Świętej Anny. Zwyciężyło wrocławskie biuro P2PA, proponując usytuowanie nowych przestrzeni częściowo pod ziemią, częściowo w prostopadłościennych bryłach wkomponowanych w krajobraz.
Sześcioro studentów z Polski w finale Saint-Gobain Architecture Students Contest Finał Saint-Gobain Architecture Students Contest po raz pierwszy odbędzie się w Polsce. Nasz kraj reprezentować będą trzy dwuosobowe zespoły studentów z Politechniki Wrocławskiej i Śląskiej.