Architektura MuratorProjektyAdeo Screen – Biura oraz Hala Produkcyjna

Adeo Screen – Biura oraz Hala Produkcyjna

Symbolizująca ekran „zawieszona” w pionowej przeszklonej fasadzie ciężka kostka jest zwrócona w stronę położonego na wzgórzach centrum miasta.

fotka z /zdjecia/14_a.jpg

Opis projektu:
Planowana inwestycja została zlokalizowana w legnickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej jednostki Złotoryja ze względu na położenie względem głównej trasy komunikacyjnej autostrady A4, umożliwiającą szybkie połączenie z miastami w kraju jak i zagranicą. Projektowany obiekt ma służyć jako zakład produkcyjny oraz siedziba firmy ADEO Screen sp. z o.o. i obejmuje budynek biurowy oraz halę produkcyjną z wydzieloną częścią magazynową i socjalną. Firma ADEO Screen Sp. z o.o. w zaprojektowanych obiektach będzie wytwarzała ekrany projekcyjne rozwijane oraz ekrany ramowe do przedniej i tylnej projekcji – stosowane przede wszystkim w kinach domowych. Szczególnie wymagająca technologia narzuciła specyficzne, wysokiej jakości cele projektowe dla nowopowstającej hali. Cały obiekt produkcyjny jest klimatyzowany - zastosowano wysokiej klasy urządzenia wetylacyjno-grzewcze utrzymujące sterylne warunki pracy.

Koncepcja:
Obiekt funkcjonalnie podzielony jest na dwie części: budynek biurowo-socjalny oraz halę produkcyjno-magazynową. Inspiracjące dla projektantów było przedstawienie ekranu projekcyjnego – jako negatywu zarówno na płaszczyźnie przestrzennej, kolorystyczno-materiałowej jak i funkcjonalnej. Symbolizująca ekran „zawieszona” w pionowej przeszklonej fasadzie ciężka kostka jest zwrócona w stronę położonego na wzgórzach centrum miasta. W drugą zaś stronę przenika do wewnętrznego dwukondygnacyjnego reprezentacyjnego hallu budynku. Połączenie części biurowej z halą produkcyjną stanowi przestrzenny ażurowo-szklany łącznik umożliwiający komunikację pomiędzy obiektami.


Lokalizacja: Złotoryja, Legnicka Specjalna Strefa Ekonomiczna jednostka Złotoryja
Autorzy: Ozone Studio Architektoniczne
Architektura wnętrz: Ozone Studio Architektoniczne
Funkcja: Hala produkcyjna z częścią biurową, konferencyjną oraz socjalną
Zakres opracowania: koncepcja architektoniczna, projekt budowlany, projekt wykonawczy, projekt przetargowy, construction management, nadzory,
Generalny wykonawca: Energo Piast, potem: Project Management Polska
Inwestor: Adeo Screen Sp z o.o.
Powierzchnia terenu: 23 424,00 m2
Powierzchnia zabudowy: 3 960,90 m2
Powierzchnia użytkowa: 4 120,40 m2
Powierzchnia całkowita: 4 722,20 m2
Kubatura: 37 324,00 m3
Realizacja: I kw 2008
Koszt inwestycji: nie ujawniono

Projekt Szpitala Bielańskiego w Warszawie Atelier Tektura przygotowało projekt modernizacji głównego gmachu szpitala i jego rozbudowy o nowy - 5-kondygnacyjny budynek. To kolejny obiekt dla służby zdrowia zaprojektowany przez tę pracownię.
Konstelacje – projekt aranżacji placu przed wejściem do Parlamentu Europejskiego W sierpniu 2017 roku zakończyła się realizacja tymczasowego projektu powstałego w wyniku konkursu, w którym pierwsze miejsce zdobył polsko-belgijski zespół. Projekt Konstelacje miał na celu zbadanie interakcji zachodzących między różnymi użytkownikami tej przestrzeni.
Rewitalizacja warszawskiej Pragi – znamy najlepszą koncepcję Wyniki konkursu architektoniczno-urbanistycznego Ulice Nowej Pragi zostały ogłoszone 25 września. Zwycięska pracownia WXCA otrzymała nagrodę pieniężną i zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki.
Podwarszawski Dom W Projekt domu jednorodzinnego opracowany został przez studio STOPROCENT Architekci. Naturalne ukształtowanie terenu i obszerny program użytkowy miały ważny wpływ na formę budynku.
Bez dominacji – o projekcie Centrum Edukacji Geologicznej Szczepan Wroński W kontekście spektakularnego przyrodniczego sąsiedztwa staraliśmy się uniknąć kopiowania natury. Rygorystyczne, geometryczne formy są reminiscencją antropogenicznej historii miejsca. Z drugiej strony układ obiektów miał dopełniać kształt istniejących skarp i ścian skalnych. Domyka on wnętrze kamieniołomu, tworząc naprzemienne dziedzińce otwierające się na otoczenie – pisze Szczepan Wroński, współautor budynku.
Eclipse Advantage™ Clear T Hartowane, refleksyjne szkło firmy Pilkington wykorzystane w projekcie nowej auli Uniwersytetu w Białymstoku autorstwa pracowni PW Arkon oraz Meteor Architects. Dzięki zespoleniu go z niskoemisyjnym szkłem laminowanym Optilam™ Therm S3, przeszklenia fasady uzyskały niski współczynnik przenikania ciepła Ug=1,1 W/m2K, zapewniający wysoką izolację cieplną.