Architektura MuratorProjektyBiurowiec L’UNI we Wrocławiu: zaglądamy do środka dawnego wydziału Farmacji Akademii Medycznej we Wrocławiu

Biurowiec L’UNI we Wrocławiu: zaglądamy do środka dawnego wydziału Farmacji Akademii Medycznej we Wrocławiu

Trwa przebudowa dawnej siedziby Wydziału Farmacji przy ulicy Grodzkiej we Wrocławiu. Zabytkowy obiekt zostanie zaadaptowany na biurowiec według koncepcji Maćków Pracowni Projektowej. Zapraszamy na fotospacer po modernizowanym gmachu.

Biurowiec L’UNI we Wrocławiu: zaglądamy do środka dawnego wydziału Farmacji Akademii Medycznej we Wrocławiu
Biurowiec L’UNI we Wrocławiu, proj. Maćków Pracownia Projektowa
Biurowiec L’UNI we Wrocławiu, proj. Maćków Pracownia Projektowa
Biurowiec L’UNI Wrocław, ul. Grodzka 9
AutorzyMaćków Pracownia Projektowa
Generalny wykonawcaPrzedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe Oz-Bud
InwestorLuni
Powierzchnia całkowita3145.0 m²

Biurowiec L’UNI we Wrocławiu powstaje w ramach przebudowy zabytkowego obiektu przy ulicy Grodzkiej 9. Gmach, według projektu architekta Theodora Milczewskiego, stanął w 1864 roku na nabrzeżu Odry. Początkowo mieściło się w nim Muzeum Mineralogiczne i Paleontologiczne Uniwersytetu Wrocławskiego, po wojnie stał się siedzibą Wydziału Farmacji Akademii Medycznej. Projekt adaptacji historycznego obiektu na nowoczesny biurowiec opracowało biuro Maćków Pracownia Projektowa.

Cztaj też: Pałac Branickich w Warszawie: hołd dla budowniczych powojennego miasta |

Budynek zaoferuje około 3600 m² powierzchni. Na kondygnacji -1 oprócz przestrzeni biurowej powstanie nowoczesna sala konferencyjna, a dach zyska specjalne przeszklenia, dzięki którym z wnętrza roztaczać się będzie widok m.in. na pobliską Tamkę i Wyspę Słodową. Szkło zostanie pokryte ceramicznym nadrukiem, by w jak największym stopniu upodobnić je do blaszanego pokrycia. Odpowiadając na potrzeby najemców, przewidziano też strefę co-workingową z kawiarnią, a na tyłach budynku zieloną przestrzeń do wypoczynku.

L’UNI we Wrocławiu: historia i teraźniejszość

Obecnie zakończyły się już prace archeologiczne i konstrukcyjne, trwa wykańczanie wnętrz i renowacja  zabytkowych rzeźb i sztukaterii na elewacji. Jak zapowiada inwestor, biurowiec L’UNI we Wrocławiu powinien zostać oddany do użytku w drugim kwartale 2022 roku. Tymczasem poznaliśmy nieco więcej szczegółów związanych z historią tego miejsca. „Po przeprowadzeniu badań archeologicznych i szeregu analiz znalezionych obiektów, ich charakteru i powtarzalności przyjęliśmy, że najprawdopodobniej w XIII wieku na tym terenie znajdował się zakład produkcyjny – fabrica ecclesiae. Z dużą pewnością możemy stwierdzić, że był to zakład ceglarski. Argumentem przemawiającym za tą tezą jest lokalizacja obiektu, a dokładniej łatwość pozyskania piasku, gliny czy drewna. Wskazują na to też odkryte przez nas paleniska pozbawione kopuł, w których uzyskiwano niskie temperatury – mówi archeolog dr Aleksander Limisiewicz. Poniżej prezentujemy najnowsze zdjęcia dokumentujące przebieg prac nad realizacją L’UNI we Wrocławiu.

Zdjęcia: Stan Zajączkowski.

Gdzie znajduje się biurowiec L’UNI?

Biurowiec L’UNI we Wrocławiu: zdjęcia

Dom handlowy Renoma we Wrocławiu: kolejna przebudowa [ZDJĘCIA] Dom handlowy Renoma we Wrocławiu po raz kolejny poddawany jest przebudowie. Właśnie zakończył się pierwszy etap modernizacji obiektu przeprowadzonej według koncepcji Maćków Pracownia Projektowa.
Biurowiec L'UNI we Wrocławiu Dzięki zastosowaniu nowej metody wzmocnienia konstrukcji i budowie stropów w systemie upside down udało się skrócić czas realizacji oraz zredukować ilość stali potrzebnej do wzmocnienia budynku. O wyzwaniach związanych z przebudową zabytkowego obiektu przy ulicy Grodzkiej we Wrocławiu pisze Zbigniew Maćków.
Apartamentowiec Bernardyńska we Wrocławiu od Maćków Pracownia Projektowa [NOWE WIZUALIZACJE] Na skwerze w sąsiedztwie Muzeum Architektury już za dwa lata stanie apartamentowiec Bernardyńska. Projekt budynku o charakterystycznych, rozrzeźbionych elewacjach pokrytych klinkierowymi płytkami ułożonymi w jodełkę opracowała Maćków Pracownia Projektowa.
Osiedle Aleja Dębowa we Wrocławiu Zaprojektowane w minimalistycznej estetyce proste, geometryczne rozwiązania subtelnie odwołują się do przeszłości i otoczenia – o nowej realizacji biura Maćków Pracownia Projektowa pisze Anna Miśniakiewicz.
Wyniki konkursu na zespół szkolno-przedszkolny na Lipie Piotrowskiej we Wrocławiu Maćków Pracownia Projektowa zwyciężyła w konkursie na koncepcję Zespołu Szkolno-Przedszkolnego przy ul. Cynamonowej we Wrocławiu. Prezentujemy prace nagrodzone i wyróżnione.
Zbigniew Maćków z Honorową Nagrodą SARP 2020 Tegorocznym laureatem Honorowej Nagrody SARP został wrocławski architekt Zbigniew Maćków. Kapituła doceniła projektanta za talent, maestrię i umiar.