Architektura MuratorProjektyBudynek Concordia Hub we Wrocławiu

Budynek Concordia Hub we Wrocławiu

Pochodząca z 1912 roku kamienica na Wyspie Słodowej zostanie rozbudowana według projektu biura MVRDV i Q2 Studio.

Budynek Concordia Hub we Wrocławiu
Sześciopiętrowa kamienica z początku XX wieku to jedyny obiekt, który ocalał ze zniszczeń wojennych na Wyspie Słodowej; Il. © MVRDV

Concordia Design to inwestycja spółki Pro Design, prowadzącej poznańską Concordię. W rozbudowanej kamienicy przy Wyspie Słodowej 7 we Wrocławiu planuje ona m.in. przestrzeń coworkingową, ekspozycyjną i konferencyjną, a także inkubator dla młodych firm z sektora ICT. Do zaprojektowania wstępnej koncepcji obiektu spółka zaprosiła kilka biur, w tym ch+ architekci, Dziewoński, Łukaszewicz i Major Architekci. Ostatecznie wybrała propozycję MVRDV przygotowaną we współpracy z wrocławskim Q2 Studio. Według projektu zmodernizowana kamienica powiększona zostanie o nową, współczesną w wyrazie bryłę, kontynuującą linie dachu oraz okien starego budynku. W części zachodniej, od strony Wyspy, fasada otwierać się będzie na okolicę poprzez wysokie na trzy kondygnacje przeszklenie. Tu przewidziano m.in. przestrzeń restauracyjną. Na trzech kondygnacjach powyżej będą znajdować się biura, a na najwyższym piętrze – obszerny taras z widokiem na miasto. Podczas procesu projektowego dużo czasu poświęciliśmy na obserwacje, jacy odbiorcy odwiedzają Wyspę i jakie rozwiązania spowodują, że stworzymy przestrzeń dla wydarzeń kulturalnych połączonych z tym miejscem – mówiła podczas prezentacji projektu Ewa Voelkel-Krokowicz, prezes Pro Design. Sprzedaż kamienicy przez miasto prywatnemu podmiotowi wciąż budzi jednak we Wrocławiu kontrowersje. Część aktywistów przekonuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami magistratu obiekt powinien być przeznaczony na cele społeczne.

Zakończenie realizacji: 2020

Budynek Concordia Hub we Wrocławiu
Rożnica między starą i nową częścią zostanie subtelnie zaznaczona poprzez uproszczenie detalu i współczesne materiały; Il. © MVRDV
Tagi:
Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski Zakończono realizację I etapu kompleksu Centrum Południe we Wrocławiu według projektu warszawskiej pracowni APA Wojciechowski. Na terenie inwestycji zastosowany zostanie tzw. zielony beton.
Concordia Design we Wrocławiu: dlaczego realizacja MVRDV budzi kontrowersje Concordia Design we Wrocławiu została oficjalnie otwarta. Budynek budzi jednak w mieście wiele emocji. Część aktywistów wciąż przekonuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami magistratu obiekt powinien być przeznaczony na cele społeczne, część krytykuje projekt holenderskiej pracowni MVRDV za odtwórczość i nieuszanowanie kontekstu. Zanim przekonacie się na własne oczy, jak jest naprawdę, zobaczcie zdjęcia i film Juliusza Sokołowskiego.
Muzeum Lubomirskich: wyniki konkursu na projekt wystawy Zakład Narodowy im. Ossolińskich i Fundacja Art Transparent rozstrzygnęły konkurs na projekt wystawy stałej przyszłego Muzeum Książąt Lubomirskich we Wrocławiu. Zwyciężyło Studio 1:1 z Gdańska, ale nagrodzono też pracownię ONTO Kai Nosal i biuro Aleksandra Wadasa.
Kaplica wotywna we Wrocławiu Architekci przetransponowali tradycyjny model sacrum do współczesnych form i znaczeń, by zwrócić uwagę na wiadukt Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Z barier energochłonnych zbudowali kaplicę, która przekracza schematy architektury sakralnej. O nowej realizacji Maćków Pracownia Projektowa pisze Łukasz Wojciechowski.
Miejski ul we Wrocławiu – wyniki konkursu na projekt dworcowej pasieki Galeria BWA Wrocław Główny oraz PKP S.A. ogłosiły wyniki konkursu na projekt miejskiego ula. Obiekt już w przyszłym roku stanie na jednym z tarasów wrocławskiego dworca głównego.
Osiedle Aleja Dębowa 17-19 we Wrocławiu Na wrocławskim Borku rozpoczęła się budowa nowego osiedla, w którym zaplanowano łącznie 41 mieszkań. Najmniejsze będą mieć 30 m2, największe, trzypoziomowe, nawet 197 m2. Za projekt zespołu odpowiada Maćków Pracowania Projektowa.