Architektura MuratorProjektyBulwar fizyków we Wrocławiu – rewitalizacja nabrzeża Odry

Bulwar fizyków we Wrocławiu – rewitalizacja nabrzeża Odry

Bulwar Józefa Zwierzyckiego na wrocławskim Nadodrzu zostanie przekształcony w ogród doświadczeń fizycznych – przestrzeń edukacyjną wypełnioną interaktywnymi instalacjami według projektu LAX laboratory.

Bulwar fizyków we Wrocławiu – rewitalizacja nabrzeża Odry
Bulwar fizyków we Wrocławiu, proj. LAX laboratory; widok na zegar słoneczny i scenę nauki

Nowe zagospodarowanie bulwaru to inicjatywa naukowców z Wydziału Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego, którego siedziba znajduje się nieopodal. Pomysł zostanie zrealizowany w ramach budżetu obywatelskiego, a za projekt architektoniczny założenia odpowiadają Anna Grajper i Sebastian Dobiesz z pracowni LAX (Laboratory for Architectural Experiments). Przestrzeń bulwaru ma odzwierciedlać fizyczne zjawisko przepływu wody i w sposób symboliczny nawiązywać do Odry oraz badań naukowych na Wydziale Fizyki. Taka forma ma być narzędziem dydaktycznym na większą skalę – wzorcowym modelem fizycznym pokazującym zachowanie wody. Wszystkie instalacje oraz siedziska to pochodne kształtu kropli. Ścieżka między szpalerami drzew i wokół urządzeń formowana jest na podstawie zjawiska przepływów.

Zrewitalizowany bulwar ma pełnić funkcję dydaktyczną, a także stanowić atrakcyjną przestrzeń publiczną. W pierwszym etapie mają powstać zwierciadła akustyczne. Realizacja była planowana do końca tego roku, ale ze względu na to, że jeszcze żadna firma nie zgłosiła się do przetargu, projekt może się przedłużyć. W planach jest także budowa zegara słonecznego, lapidarium oraz audytorium przeznaczonego na otwarte wykłady. Nowe pomysły zostały zgłoszone do tegorocznej edycji Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego.