Architektura MuratorProjektyBXBstudio projektuje kwartał zabudowy w Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej

BXBstudio projektuje kwartał zabudowy w Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej

Pracownia BXBstudio-Bogusław Barnaś opracowała projekt planu dla nowego założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta Dżudda w Arabii Saudyjskiej.

Plan nowego założenia urbanistycznego w mieście Dżudda
Źródło: materiały prasowe pracowni BXBstudio - Bogusław Barnaś
Jeddah Masterplan Residential Towers Dżudda, Arabia Saudyjska
Zespół:Bogusław Barnaś, Mateusz Binkowski; Natalia Bryzek; Clement Godry; Maria Caterina Bertano; Filippo Cossa Majno Di Capriglio, Anna Mędrala, Anna Hydzik, Anna Taczalska, David Hernandez Martin
Współpraca:AIM Studio LTD
Wizualizacje i grafika:BXBstudio Bogusław Barnaś
AutorzyBXBstudio Bogusław Barnaś
Powierzchnia terenu83000.0 m²
Powierzchnia zabudowy32760.0 m²
Powierzchnia użytkowa181360.0 m²
Powierzchnia apartamentowców: 141000m² (każda z wież)
Powierzchnia mieszkalna PUM:99400m² (każda z wież)
Powierzchnia komercyjna apartamentowców: 16600m² (każda z wież)
Powierzchnia centrum sportu: 7600m²
Powierzchnia pasażu handlowego: 24000m² (12 000 m² powierzchni parteru + 12 000 m² powierzchni antresoli)
Powierzchnia supermarketu:8760m² (4 860 m² powierzchni parteru + 3 900 m² powierzchni antresoli)

Dżudda to dynamicznie rozwijające się 3,5 milionowe miasto położone w zachodniej części Arabii Saudyjskiej. To tutaj na zlecenie księcia Al-Waleed bin Talala powstaje wieżowiec Jeddah Tower, który mierząc 1007 metrów ma być najwyższym budynkiem świata. Zadaniem pracowni BXBstudio było opracowanie masterplanu wraz ze wstępną koncepcją architektoniczną dla założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta. Zaprojektowany kwartał pomieścił dziesięć 17-kondygnacyjnych budynków apartamentowych, centrum sportu, pasaż handlowy, oraz supermarket.

Założenia autorskie:

W projekcie staraliśmy sie nawiązać do kontekstu zarówno kulturowego, jak i urbanistycznego, w tym istniejącego układu komunikacyjnego, a także uwzględnić osie widokowe, oraz zapewnić właściwe waruki nasłonecznienia. Zaprojektowaliśmy ogólnodostępne ciągi piesze i prywatne, zielone trakty, skwery i zbiorniki wodne, zabudowę pierzejową wzdłuż głównych ulic, oraz budynki o charakterze punktowym w głębi. Stworzyliśmy w ten sposób fragment miasta o zróżnicowanych przestrzeniach publicznych oraz zmiennej wysokości i kubaturze poszczególnych obiektów. Aby uwolnić parter miasta od ruchu kołowego na rzecz pieszego, pod całym obszarem zaprojektowane zostały przestrzenie parkingowe.

Budynek supermarketu zlokalizowaliśmy przy głównym węźle komunikacyjnym. Obiekty handlowe mieszczące uliczne butiki, sklepy i lokale usługowe tworzą dynamiczną, arkadową pierzeję wzdłuż głównej ulicy. Supermarket, wraz z ciągiem obiektów handlowych i usługowych tworzy naturalną barierę akustyczną dla prywatnej strefy mieszkalnej zlokalizowanej w drugiej lini zabudowy, w północnej części kwartału. Arkadowa forma wspólnego zadaszenia tych lokali, nawiązująca do tradycji arabskich, formuje atrakcyjną, dynamiczną pierzeję ulicy o przyjaznej, ludzkiej skali.

Pierzeja handlowa została zaakcentowana centralnie usytuowanym budynkiem centrum sportu. Posiada ono charakterystyczną, otwartą strukturę konstrukcyjną umożliwiającą dowolną, elastyczną aranżację przestrzeni. W południowej części centrum sportu, która jest przedłużeniem wspomnianej pierzei ulicy, również przewidziano dział handlowy, w centralnej natomiast obiekty sportowe - siłownię, saunę, basen, spa, kąpiele błotne, kawiarnię, wraz z holem wejściowym, natomiast strefa północna będzie otwarta. Tutaj zlokalizowaliśmy korty tenisowe oraz boisko do piłki nożnej.

Budynki mieszkalne - 17 kondygnacyjne apartamentowce zostały rozmieszczone w zielonej, wyciszonej części kwartału. Także tutaj dwie pierwsze kondygnacje mieszczą powierzchnie komercyjne. Na pozostałych piętrach znajdują się apartamenty o zróżnicowanych metrażach. Część z nich posiada bezpośredni widok na Morze Czarne. Na najwyższych kondygnacjach zaprojektowaliśmy apartamenty dwupoziomowe.

Forma projektowanych wież mieszkalnych stanowi bezpośrednie odniesienie do regionalnego stylu Dżudda - Hijazi. Geometryczny ornament przesłon znajdujących się na elewacji, czerpie z tradycyjnych form wykuszy zapewniających prywatność użytkownikowi oraz chroniących budynek przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki rozrzeźbionej bryle budynku, zapewnione jest dodatkowe zacienienie pomieszczeń, co obniża temperaturę w ich wnętrzu. Przestrzeń wspólna znajdująca się w parterze została powiększona o zielony ogród, oraz podniesiona na wyższe kondygnacje, otwierając się na otoczenie miasta. Projektowane zielone, miedzykondygnacyjne ogrody wywodzą się z tradycyjnych tarasów dachowych – kharijas, powstałych ze względu na wysoką gęstość historycznej zabudowy.

Tagi:
Dom Symbiotyczny – powrót do przeszłości w nowoczesnym wydaniu Projekt Domu Symbiotycznego stanowi próbę nowej definicji zasad współżycia z naturą przy jednoczesnym zachowaniu komfortu użytkowników oraz wykorzystaniu najnowszych technologii. Koncepcję obiektu, w którym znalazło się miejsce zarówno na nowoczesny kurnik i stodołę, jak i basen czy szklarnię opracowały dwa biura: BXBstudio Bogusław Barnaś i Studio Projektowe Paweł Jarosz.
Stodoła Spotkań – centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa Na zlecenie władz Ryglic pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś zaprojektowała niewielki pawilon inspirowany tradycyjną polską architekturą drewnianą. Oddany właśnie do użytku budynek pełnić ma funkcję centrum rekreacji i lokalnego miejsca spotkań.
Dom Eko pod Rzeszowem Rozwiązania architektoniczne oraz szereg technicznych instalacji sprawiają, że dom jest nie tylko ekologiczny, lecz przede wszystkim tani w eksploatacji. Obiekt powstał według projektu pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś.
Małopolska Chata Podcieniowa od BXB Studio Projekt stanowi współczesne ujęcie drewnianej architektury podcieniowej, która niegdyś stanowiła charakterystyczny element krajobrazu polskich miasteczek.
Polski kościółek zrębowy Punktem wyjścia dla projektu była konstrukcja stosowana w zabytkowych kościołach zrębowych. Za pomocą prostych zabiegów projektowych uzyskano nowoczesną formę nawiązującą do tradycyjnej drewnianej architektury. Projekt powstał w pracowni BXBStudio - Bogusław Barnaś.
Zespół mieszkalny dla miłośnika sportu i wody Ten nietypowy zespół mieszkalny został zaprojektowany dla miłośnika sportu i wody, która dzięki umieszczeniu transparentnego basenu ponad salonem, stała się integralną częścią domu. Za koncepcję odpowiada pracownia BXB Bogusław Barnaś.