Architektura MuratorProjektyDom Gąsienica we wsi Zabłocie na Śląsku

Dom Gąsienica we wsi Zabłocie na Śląsku

Najnowszy projekt Piotra Kuczii to dom dla czteroosobowej rodziny, którego koszty budowy nie mogły przekroczyć 250 tysięcy złotych.

Dom Gąsienica
Charakterystyczna zewnętrzna powłoka wykonana będzie z plandeki ciężarówkowej. Jej starzenie się zostało świadomie wkalkulowane w cykl życia budynku. Il. A. Pluta

Dom będzie mieć zaledwie 106 m2 powierzchni mieszkalnej. Taka kompaktowa bryła wymagała bardzo zdyscyplinowanego operowania funkcją w pomieszczeniach. Założony niski budżet stymulował do eliminacji wszystkiego co nie jest niezbędne i poszukiwania optymalnych rozwiązań materiałowych – tłumaczy architekt Piotr Kuczia. Betonowa konstrukcja ścian nośnych z traconych deskowań w systemie Velox pozwala na łatwe wykonanie nadwieszenia nad częścią wejściową. Większość powierzchni we wnętrzach pozostanie w stanie niewykończonym, uwydatniając materiały konstrukcyjne. Najważniejsze ogniwo w procesie projektowym to nie architekt, lecz inwestor. To on umożliwia projektantom opuszczenie utartych ścieżek i kreowanie strukturalnie niekonwencjonalnych rozwiązań – podkreśla Kuczia.

Rozpoczęcie realizacji: 2016

Dom Gąsienica
Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku W malowniczym otoczeniu jednej ze śląskich wsi stanął Dom (nie)powtarzalny. To najnowsza realizacja Archistudia Studniarek + Pilinkiewicz.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.