Architektura MuratorProjektyFilharmonia w Zamościu

Filharmonia w Zamościu

Projekt nowej siedziby dla Orkiestry Symfonicznej im. Karola Namysłowskiego w Zamościu opracowało warszawskie biuro Rysy Architekci.

Filharmonia w Zamościu
Na amfiteatralnym placu między dwoma skrzydłami budynku mogłyby odbywać się koncerty plenerowe, ale na co dzień przestrzeń służyłaby amatorom miejskich sportów.

Na zlecenie władz Zamościa pracownia Rysy Architekci przygotowała wstępną koncepcję obiektu, która teraz ma zostać poddana konsultacjom. Gmach miałby stanąć przy ul. Sadowej, nieopodal parku miejskiego. Projektanci zaproponowali dwie bryły. Większą, mieszczącą główną salę koncertową na 800 osób, i mniejszą, w której znalazłaby się sala kameralna dla 180 osób. Z zewnątrz sprawiałyby wrażenie oddzielnych budynków, ale połączone byłyby wspólnym, częściowo zagłębionym w ziemi foyer, przy którym powstałby plac w formie amfiteatru. Urbanistycznie obiekt nawiązuje do historycznego układu umocnień wokół renesansowego miasta Zamość. Układ form sal koncertowych i amfiteatru jest negatywem przestrzennym formy bastionu. Bastion odstraszał, filharmonia zaprasza – tłumaczy prowadzący biuro Rafał Sieraczyński. W budynku przewidziano także magazyny, garderoby, pomieszczenia administracyjne oraz miejsca na różne usługi, m.in. kawiarnię czy sklep muzyczny. Powierzchnia użytkowa obiektu wyniosłaby 8,5 tys. m2.

Rozpoczęcie realizacji: 2019

Filharmonia w Zamościu
By nie zasłaniać sylwety miasta od strony ulicy, łącznik z foyer został lekko zagłębiony w ziemi.
Zajezdnia Chocianowice w Łodzi według biura Rysy Architekci Wkrótce rozpocznie się modernizacja najstarszej zajezdni tramwajowej w Łodzi. Projekt przebudowy historycznych obiektów w Chocianowicach opracowało biuro Rysy Architekci.
Przedszkole integracyjne w Górze Kalwarii Głównym założeniem architektów było otwarcie budynku na otoczenie i zapewnienie dużej ilości naturalnego światła we wnętrzach. Zaprojektowali przedszkole o modułowej formie, świetnie wkomponowane w heterogeniczny krajobraz miejscowości.
Nowy dworzec kolejowy w Solcu Kujawskim Nowoczesny węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim to ostatni etap realizacji BiT City – wieloetapowego projektu, który umożliwił szybkie podróżowanie pomiędzy Bydgoszczą i Toruniem. Obiekt powstał według projektu RYSY Architekci.
Rewaloryzacja parku w Horyńcu-Zdroju Choć historia parku sięga lat 30. XX wieku, projektanci nie zdecydowali się na nawiązanie do tradycji i istniejących tu niegdyś obiektów. Zaproponowali całkowicie współczesne podejście do wielofunkcyjnej architektury uzdrowiskowej – pisze Tomasz Michalak.
Rozbudowa szkoły muzycznej w Łodzi Projekt powiększenia siedziby Zespołu Szkół Muzycznych im. Stanisława Moniuszki o nowe skrzydło, w którym znajdą się m.in. dwie sale koncertowe, przygotowała pracownia Rysy Architekci.
Przystanek SKM BiT-City w Solcu Kujawskim Przetarg na opracowanie projektu stacji szybkiej kolei metropolitalnej w Solcu Kujawskim wygrało biuro Rysy Architekci.