Architektura MuratorProjektyKirnu - fiński pawilon na światowej wystawie Expo 2010 w Szanghaju

Kirnu - fiński pawilon na światowej wystawie Expo 2010 w Szanghaju

Zaprojektowany przez architektów z biura JKMM powstał zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Fiński pawilon na Expo 2010 jest nazywany potocznie "Kirnu" - wielkim czajnikiem, w którym toczyć się będzie opowieść o "Lepszym Mieście, Lepszym Życiu".

fotka z /zdjecia/finland_2009-03-06_Night_Exterior_View.jpg

Środowisko jest kluczowym obszarem zainteresowania Finlandii, kraju bogatego w zasoby naturalne. Jednak, ponieważ są one dość ograniczone, społeczeństwo musi nauczyć się wykorzystywać je w sposób zrównoważony. Kraj, w którym żyjcie toczy się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju wymaga nie tylko kapitału ekonomicznego, ale także wkładu społecznego. Znaczenie ochrony przyrody leży w kompetencji władz, przedsiębiorstw i obywateli. Surowy klimat nauczył Finów racjonalnego gospodarowania energią. Efektywność energetyczna niezależnie od sektora charakteryzuje zarówno wielki przemysł, jak i małe i średnie przedsiębiorstwa. Światowej klasy technologie i wnioski z tego płynące w zakresie gospodarki odpadami, recyklingu, oczyszczania wody, powietrza, a także monitorowania zanieczyszczeń gleby i wielu innych, zostały opracowane właśnie w Finlandii.

Pawilon jest przykładem tego, jak zabudowane środowisko może przyczynić się do zwiększenia efektywności energetycznej i stwarza fizyczne ramy dla tego procesu. Celem jest stworzenie inspirujących miejsc w przyszłości. "Kirnu" powstał zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i łączy w sobie takie cechy jak kreatywność, zaawansowane technologie i kulturę. Główną ideą jest przedstawienie filarów dobrego życia, na które składają się wolność, innowacyjność, duch wspólnoty. Te filary są zintegrowane z architekturą pawilonu i przekładają się na rozwiązania przestrzenne i funkcjonalne. Obiekt wyłania się niczym wyspa z powierzchni wody i może być postrzegany jako miniaturowe miasto. Jego powierzchnia jest pokryta gontem przypominającym rybie łuski - wykonane z papieru i plastiku, podlegają recyklingowi. Małe i zacienione wejście wprowadzi do wewnętrznego, otwartego atrium. Przestrzeń w środku "opowiada" historię Finlandii od czasów epoki lodowcowej.

Pawilon jest swoistym laboratorium dla zrównoważonego rozwoju, przedstawiając fińskie rozwiązania dla budownictwa miejskiego w przyszłości, przy jednoczesnym zachowaniu zasobów naturalnych. Wejście do środka przypomina wąwóz, taki jakie znajdują się w Laponii. W przeciwieństwie do czystości formy, wnętrze zadziwia nagromadzeniem elementów wizualnych, świetlnych i dźwiękowych. Technologia umożliwia przeniesienie się w realistyczny świat zorientowany na ochronę środowiska. Opowieść - wystawa toczyć się będzie w trzech miejscach. Wirtualny przewodnik towarzyszyć będzie zwiedzającym, wprowadzając ich w wiele aspektów związanych z życiem w Finlandii. Drugi obszar otwiera się na interaktywne prezentacje związane z naturą, charakterem narodowym, społecznym, kulturalnym i gospodarczym. Trzeci obszar przeznaczono na prezentacje sztuki, wzornictwa, materiałów i technologii, które są wyrazem lepszego życia, jak również rozwiązań i perspektyw, którymi Finowie chcą podzielić się z innymi, ku dążeniu do lepszej przyszłości, zrównoważonego i trwałego rozwoju. Po Expo, budynek zostanie rozłożony, a następnie złożony ponownie w nowym miejscu. Wszystkie elementy stalowe są połączone śrubami tak, że konstrukcja może być z łatwością zdemontowana.

Hasło Finlandii na Expo - Sharing Inspiration - zachęca do wymiany poglądów i interakcji. Oznacza to również zwiększone współdziałanie i wzajemne zrozumienie między Finlandią i Chinami - poszukiwanie inspiracji pomiędzy tymi dwiema kulturami.