Architektura MuratorProjektyKuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka

Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka

Pracownia Kuryłowicz & Associates opracowała pro bono kompleksową modernizację izby przyjęć oraz holu głównego 30 poradni specjalistycznych w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. To już kolejna realizacja na terenie Instytutu, w którą zaangażowali się społecznie architekci z tego warszawskiego biura.

Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka
Modernizacja izby przyjęć oraz holu głównego w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates

Ciężar pozyskania środków na modernizację wzięła na siebie Fundacja Virtuosa, powołana przez firmę doradczą Colliers International w styczniu tego roku. Mimo krótkiego stażu, organizacja ma już na koncie spektakularne sukcesy. Pod koniec czerwca w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka dzięki zebranym przez nią środkom otwarto Pracownię Symulacji Kardiologicznej, zapewniającą profesjonalne warunki szkolenia medyków. W ramach inwestycji, której koszt wyniósł ponad 1,1 mln zł, powstała m.in. sala dydaktyczna i pracownia druku 3D, gdzie możliwe będzie drukowanie modeli serc konkretnych dzieci. Aranżację tych przestrzeni opracował pro bono Piotr Żabicki z Kuryłowicz & Associates. Udana współpraca biura z fundacją zaowocowała kolejnym wspólnym przedsięwzięciem. Modernizację czeka teraz nieremontowana od blisko 40 lat izba przyjęć. Projekt pod kierunkiem Piotra Żabickiego przygotowują Aleksandra Czubaszek-Siłuch i Katarzyna Woźniak.

Wejście do szpitala to bardzo istotna przestrzeń z punktu widzenia uczuć małego pacjenta i jego rodzica. Obszar ten powinien być czytelny funkcjonalnie i przyjazny estetycznie, by wywoływać pozytywne emocje i wspierać budowanie optymizmu w walce dzieci z problemami zdrowotnymi – tłumaczy Piotr Żabicki. Inwestycja obejmie blisko 1230 m² powierzchni, która zostanie podzielona i dostosowana pod potrzeby konkretnych grup pacjentów, w tym noworodków, dzieci w wieku przedszkolnym i nastolatków. Własną przestrzeń ze specjalną ścianą sensoryczną znajdą również dzieci z porażeniem mózgowym i zaburzeniami autystycznymi.

To będzie pierwsza Izba Przyjęć w Polsce, która w tak dużym stopniu pochyli się nad tematem pierwszego zderzenia dziecka ze szpitalem. Poza nowoczesnym sprzętem i funkcjonalnym rozkładem oraz wyposażeniem pomieszczeń ogromną rolę w tym projekcie odgrywa kolor i jego wpływ na samopoczucie małych pacjentów – mówi Patrycja Piekutowska, prezes Fundacji Virtuosa i ambasador Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka.

Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka
Modernizacja izby przyjęć oraz holu głównego w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates

Nowa rejestracja Centrum Zdrowia Dziecka według Kuryłowicz & Associates

W części rejestracji Poradni Specjalistycznych architekci przyjęli zastosowanie stonowanych barw w palecie zieleni, zestawionych z istniejąca marmurową podłogą oraz drewnianymi elementami wykończenia. Stylistyka ta jest tłem dla centralnej trójwymiarowej dekoracji, roboczo nazwanej „3D memo”, która ma się stać główną atrakcją. W przestrzeni holu rejestracji utrzymana została również kawiarnia, do której ma powrócić uwielbiany przez dzieci symbol CZD – drewniany hipopotam. Wydzielono też miejsce, które stanie się sekretariatem oraz poczekalnią dla poradni urologicznej oraz chirurgicznej.

W poczekalni Izby przyjęć oprócz przestrzeni wspólnej znajdą się m.in. gabinety diagnostyczne, rejestracja i separatka dla pacjenta zakaźnego. Projektanci proponują tu zastosowanie materiałów nawiązujących do naturalnych i utrzymanych w kolorach ziemi.  Pomieszczenie rejestracji Izby Przyjęć oraz Rejestracji Poradni Specjalistycznych nawiązują do rozwiązań istniejącej identyfikacji wizualnej stosowanej w Centrum Zdrowia Dziecka. Przestrzeń ta stylizowana jest na kasy biletowe, w których dziecko ma otrzymać bilecik do danej stacji metra – oddziału szpitalnego, by następnie przekazać go pielęgniarce. Zabieg ten ma na celu zmianę percepcji wizyty w szpitalu, by generować mniej stresu, a jednocześnie wywoływać zaciekawienie, kojarzyć się z zabawą czy przygodą – mówi Żabicki.

Zgodnie z filozofią pracowni Kuryłowicz & Associates, całość założenia zaprojektowana została jako „przestrzeń bez wykluczeń”, gdzie każdy typ pacjenta znajdzie swoje miejsce. Architekci starali się też oszczędnie operować dekoracją, by zbytnio nie zinfantylizować przestrzeni, a wszelkie decyzje konsultowali z pracownikami Centrum Zdrowia Dziecka.

Inwestycję podzielono na trzy etapy: modernizację Rejestracji Poradni Specjalistycznych (ok. 417 m²), karetkarni i gabinetów zabiegowych Izby Przyjęć (ok. 338 m²) oraz poczekalni i rejestracji Izby Przyjęć (ok. 475 m²).  Prace nad I etapem rozpoczną się już w drugiej połowie lipca i mają zostać ukończone na początku września. Koszt wszytskich prac wyniesie ok. 2,5 mln zł.

Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka
Modernizacja izby przyjęć oraz holu głównego w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates
Szpitale, opieka długoterminowa – jak projektować i z kim? [WIDEO]
Szpitale, opieka długoterminowa – jak projektować i z kim? [WIDEO] Publikujemy nagranie webinarium dla architektów „Szpitale, opieka długoterminowa – jak projektować i z kim?”. Najważniejsze wytyczne i wskazówki dla projektantów omawiają Jacek Andrzejewski, dyrektor rynków dystrybucyjnych w Arjo, oraz Jacek Blusiewicz z Blubim.

Rozbudowa szpitala ortopedycznego im. Wiktora Degi w Poznaniu W dwuetapowym konkursie na projekt nowego skrzydła Ortopedyczno-Rehabilitacyjnego Szpitala Klinicznego im. Wiktora Degi w Poznaniu zwyciężyły pracownie CDF Architekci i Ucees. Autorzy zaproponowali nowoczesny gmach, który z jednej strony nawiązuje do zabudowań dawnego klasztoru i szkoły Sacré Coeur, z drugiej wpisuje w otaczającą parkową zieleń.
Warszawski Szpital dla Dzieci Od dzisiaj mijam Pałac Staszica, nie patrzę na Kopernika, kłaniam się za to przed autorami szpitala dziecięcego – tymi sprzed lat i tymi, którzy przenieśli ich dzieło w XXI wiek. O wieloaspektowej realizacji biura Chmielewski Skała Architekci pisze Marlena Happach.
Rozmowy Naturalne: Ewa Kuryłowicz o nowych priorytetach w pracy architekta Musimy eliminować beton z budowania, ponieważ okazuje się, że to właśnie on stanowi 4/5 masy wybudowanej na Ziemi. Reszta to cegły, asfalt, metale, tworzywa sztuczne, o których się mówi, że pływają w formie gór śmieci po oceanach – a  mimo wszystko są znikomym procentem – mówi profesor Ewą Kuryłowicz w rozmowie z Ewą Trzcionką.
Osiedle Mieszkanie Plus w Katowicach od Kuryłowicz & Associates Rozpoczyna się realizacja osiedla Mieszkanie Plus na katowickich Szopienicach według projektu biura Kuryłowicz & Associates. Typologia i schemat zabudowy stanowią rozwinięcie konkursowego opracowania na modelowy budynek wielorodzinny z 2017 roku.
Nowe przystanki linii średnicowej w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Konsorcjum Torprojekt i Kuryłowicz & Associates podpisało umowę na zaprojektowanie dwóch nowych przystanków warszawskiej linii średnicowej przy rondzie de Gaulle’a i Wybrzeżu Kościuszkowskim. Prace projektowe obejmują także zmiany w dotychczas już opracowanej dokumentacji dla odcinka pomiędzy Warszawą Zachodnią a Warszawą Wschodnią.
Osiedle U-City Residence w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Kameralne osiedle U-City Residence powstanie na granicy warszawskiego Ursusa z zielonymi terenami Konotopy według projektu pracowni Kuryłowicz & Associates.
Osiedle Naturia w Toruniu: nowa realizacja Kuryłowicz & Associates Zakończył się I etap realizacji zespołu mieszkalnego Naturia w Toruniu autorstwa studia Kuryłowicz & Associates. Naturia to miejsce, w którym architektura przeplata się z przyrodą, kłaniając się drzewom i dając mieszkańcom poczucie harmonii i spokoju – mówi Maria Saloni-Sadowska, kierownik projektu.
Antarktyczna latarnia morska od Kuryłowicz & Associates W ramach realizacji Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego w archipelagu Szetlandów Południowych powstanie nowa latarnia morska. Prezentujemy pierwsze wizualizacje projektu.