Architektura MuratorProjektyNowa siedziba Muzeum Londynu

Nowa siedziba Muzeum Londynu

Asif Khan i Stanton Williams zaprojektują nową siedzibę Muzeum Londynu. Ich koncepcja zwyciężyła w międzynarodowym konkursie architektonicznym, w którym udział wzięły takie pracownie jak BIG, Diener & Diener czy Lacaton & Vassal.

Museum of London - Dome - Stanton Williams (Copy)

Muzeum Londynu to instytucja poświęcona historii stolicy Wielkiej Brytanii od czasów prehistorycznych do współczesności. Ich projekt został wybrany w ramach międzynarodowego konkursu, na który wpłynęło 71 zgłoszeń. Wśród sześciu finałowych koncepcji znalazły się projekty takich pracowni jak m.in. BIG, Caruso St. John, Diener & Diener czy Lacaton & Vassal. Jednym z założeń konkursowych było dostosowanie do nowej funkcji zabytkowych hal targowych z ery wiktoriańskiej. Zwycięski projekt przewiduje budowę obiektu przekrytego obszerną kopułą. Centralne miejsce zajmie spiralna klatka schodowa prowadząca do podziemnych przestrzeni wystawienniczych.

Wiedzieliśmy, że wybór będzie trudny. Na krótkiej liście mieliśmy sześć fantastycznych zespołów; każdy z nich miał zarówno interesujący, jak i ambitny pomysł. Nigdy nie przypuszczałem, że cudowne stare budynki można przekształcić w nowe muzeum na tak wiele całkowicie odmiennych sposobów. Ale po długich dyskusjach wyłonił się zwycięzca. Stanton Williams i Asif Khan zaproponowali naprawdę innowacyjny pomysł, zdołali pogodzić wrażliwość w stosunku do dziedzictwa, ze świadomością potrzeb funkcjonalnych dobrze działającego nowoczesnego muzeum – powiedział Evan Davis, przewodniczący jury.

Kolejny etap będzie polegał na doprecyzowaniu szczegółów projektu przy współpracy muzeum oraz konserwatora zabytków. Nowy budynek będzie dużo większy niż dotychczasowa siedziba muzeum na Barbicanie i pozwoli na podwojenie liczby odwiedzających. Budowa ma się zakończyć w 2022 roku.

Warto nadmienić, że 36 letni Asif Khan powoli urasta na gwiazdę brytyjskiej architektury. Założona przez niego w 2007 roku pracownia Asif Khan Architects ma na swoim koncie takie realizacja jak pawilon „MegaFaces”, przygotowany na Igrzyska Zimowe w Soczi w 2014 roku oraz „Coca-cola Beatbox”, zbudowany na potrzeby Letnich Igrzysk w Londynie w 2012 roku oraz jeden z letnich pawilonów Serpentine Gallery w Londynie 2016. Biuro Khana znalazło się także w gronie finalistów konkursu na projekt helsińskiego Muzeum Guggenheima. Założyciel i główny architekt – Asif Khan jest laureatem licznych nagród, m.in. nagrody Red Dot Award oraz Grand Prix festiwalu Cannes Lions w kategorii poświęconej innowacjom.

Tagi:
Coal Drops Yard: centrum handlowo-kulturalne w Londynie System konstrukcyjny łącznika o rozpiętości ponad 33 m przekryto dwukrzywiznową formą dachu, łączącego dwie zabytkowe hale. O nowej realizacji Heatherwick Studio pisze Radosław Stach.
Frida Escobedo zaprojektuje pawilon galerii Serpentine w Londynie Co roku londyńska Serpentine Gallery zleca innemu wybitnemu architektowi zaprojektowanie tymczasowego pawilonu w Hyde Parku. Tym razem wybór padł na meksykańską architektkę, która będzie najmłodszą w historii projektantką podejmującą się tego zadania.
Rezydencja w Design Museum. Nabór zgłoszeń Tematem programu rezydencyjnego londyńskiego Design Museum na rok 2018 jest Mieszkanie. Przedsięwzięcie ma na celu promowanie młodych projektowych talentów.
Przewodnik architektoniczny po Londynie - pobierz bezpłatną aplikację! Londyńska Fundacja Architektury udostępniła bezpłatną aplikację – architektoniczny przewodnik po stolicy Wielkiej Brytanii. Teraz z telefonem w ręku można bez trudu odnaleźć i poznać ponad tysiąc najciekawszych budynków Londynu.
Dziedziniec Muzeum Wiktorii i Alberta w Londynie To największe przedsięwzięcie budowlane tej instytucji od czasu jej otwarcia w 1909 roku. Dzięki realizacji udało się w dosłownym sensie otworzyć muzeum na przestrzeń miasta. Bogato zdobione ogrodzenie frontowe, o formie kolumnady z wysokim, murowanym cokołem, pierwotnie zasłaniało elementy techniczne. W ramach przebudowy pełne elementy cokołu zamieniono na stalowe, perforowane panele otwierane za dnia i zamykane po godzinach pracy muzeum. Dziedziniec przed wejściem do budynku wyłożono płytkami porcelanowymi, a pod nim ulokowano całkowicie nową przestrzeń wystawiennicza. Pozbawiona podpór pośrednich sala ma wymiary 30 x 38 m i wysokość dochodzącą do 10,5 m – pisze Maciej Lewandowski.
Nowy dziedziniec Muzeum Wiktorii i Alberta w Londynie To realizacja, na którą mieszkańcy Londynu czekali od kilku lat. 30 czerwca zainaugurowano dziedziniec Muzeum Wiktorii i Alberta po przebudowie według projektu pracowni AL_A.