Architektura MuratorProjektyNowa strefa wejściowa do gmachu Politechniki Gdańskiej - wyniki konkursu architektonicznego

Nowa strefa wejściowa do gmachu Politechniki Gdańskiej - wyniki konkursu architektonicznego

Projekt przestrzeni publicznej przed gmachem Politechniki Gdańskiej korzysta z nowych technologii, a jednocześnie odnosi się do historycznej formy strefy wejściowej, znanej z archiwalnych fotografii. I nagrodę w konkursie architektonicznym otrzymało Studio-Projekt Autorska Pracownia Architektoniczna Ryszard Bąk Anna Mikulska-Bąk Piotr Mikulski-Bąk

Politechnika Gdańska, projekt przebudowy strefy wejściowej
Wyniki konkursu architektonicznego na strefę wejściową do Politechniki Gdańskiej. I nagroda: Studio-Projekt Autorska Pracownia Architektoniczna Ryszard Bąk Anna Mikulska-Bąk Piotr Mikulski-Bąk
Zagospodarowanie terenu przed gmachem Politechniki GdańskiejGdańsk, Polska
AutorzyStudio-Projekt Autorska Pracownia Architektoniczna Ryszard Bąk Anna Mikulska-Bąk Piotr Mikulski-Bąk
Zespół projektowyPiotr Mikulski-Bąk, Anna Mikulska-Bąk, Natalia Hasso-Agopsowicz
Architektura krajobrazuMarta Akińcza

Znamy wyniki konkursu na zagospodarowanie terenu przed gmachem Politechniki Gdańskiej. I nagrodę otrzymało Studio-Projekt Autorska Pracownia Architektoniczna Ryszard Bąk Anna Mikulska-Bąk Piotr Mikulski-Bąk, za projekt nawiązujący do archiwalnych fotografii. Nowa strefa wejściowa do Politechniki oraz place pomiędzy budynkami kampusu zaprojektowano jako przyjazne przestrzenie publiczne z terenami rekreacyjnymi i elementami małej architektury. Druga nagroda przypadła pracowni architektonicznej „Kleczkowski - Architekt”, trzecia Pracowni Projektowej Wojciech Kolesiński, wyróżniono projekt pracowni Molo FX Paweł Czarzasty.

Zagospodarowanie terenu strefy wejściowej Politechniki Gdańskiej

Zwycięska koncepcja przewiduje wykluczenie ze strefy wejściowej ruchu kołowego ograniczonego do obrzeży uczelni. Powstałe dzięki temu przestrzenie publiczne zostaną zintegrowane ze strefami ulic Łukasiewicza i Puszkina i znajdującymi się nieopodal terenami zielonymi - Parkiem Akademickim, parkiem wzgórz morenowych oraz Szubienicznym Wzgórzem. Strefa wejściowa stanie się jednocześnie bardziej przyjazna dla rowerzystów - w okolicach bramy głównej i wejścia do Audytorium Novum przewidziano miejsca parkingowe dla rowerów.

Plac przed wejściem do gmachu głównego zaprojektowano jako otwartą przestrzeń o kształcie regularnego prostokąta, co daje możliwość wykorzystania go na większe zgromadzenia. Inspiracją dla kształtowania alei były zdjęcia z materiałów archiwalnych, które uwidoczniają wzajemne relacje przestrzenne między budynkami a placem przedwejściowym i aleją. Zachowano historyczne latarnie, których światło uzupełnią nowe technologie. Umieszczone w nawierzchni podłużne oprawy led po zmroku tworzą specyficzny klimat kojarzący się z rozświetloną wodą.

Projekt zieleni i mała architektura w nowej strefie wejściowej Politechniki Gdańskiej

W kierunku Audytorium Maximum prowadzić będzie reprezentacyjne założenie osiowe labiryntu z niskich żywopłotów oraz jabłoni ozdobnych. Stworzone w ten sposób zaciszne wnętrze służyć będą jako miejsca odpoczynku. Plac przed budynkiem audytorium przecięty zostanie ukośnie podłużną fontanną, której kształt przechodzić będzie w drewnianą kładkę prowadzącą na drugi plac (pomiędzy Audytorium Maximum a Budynkiem Chemii B) o bardziej kameralnym charakterze, z płytkim zbiornikiem wodnym obsadzonym trawami i kwitnącymi bylinami wodnymi. Miejsce przed Gmachem Chemii A przeznaczono na forum studenckie - pomosty drewniane usytuowane na różnych wysokościach stworzą miejsce ekspozycji różnorodnych projektów studenckich. Natomiast plac pomiędzy Budynkiem Wydziału Maszynowego a Budynkiem Wydziału Elektrotechniki stanowić będzie miejsce rekreacji. Przewidziano tu zbiornik wodny oraz miejsca do wypoczynku z siedziskami, zadaszeniami z tkaniny napinanej chroniącymi od słońca i deszczu i fotelami o organicznych kształtach.

Zwycięska praca przewiduje również szczegółowy projekt zieleni dostosowany do zmieniających się pór roku (nowe nasadzenia zimozielone, jabłonie ozdobne zachowujące owoce do kolejnej wiosny). Planowane jest zachowanie historycznego szpaleru dębów oraz wykorzystanie krzewów usuwanych w innych miejscach. Grupy zimozielonych drzew iglastych (daglezji, żywotników, świerków, cyprysików) uzupełnione zostaną o nasadzenia krzewów cieniolubnych: rododendronów, hortensji drzewiastej i krzewiastej oraz bylin.

Zespół autorski:
architekci: Piotr Mikulski-Bąk, Anna Mikulska-Bąk, Natalia Hasso-Agopsowicz
architektura zieleni: Marta Akińcza
konsultacje branży drogowej - Janusz Michałowicz
konsultacje branży elektrycznej (oświetlenie) - Krzysztof Gregorowicz
wizualizacje: FRAME STUDIO

Zobacz również wizualizacje drugiej nagrody w konkursie na projekt strefy wejściowej Politechniki Gdańskiej

International VELUX Award 2022: konkurs dla studentów architektury Rozpoczęła się 10., jubileuszowa edycja międzynarodowego konkursu International VELUX Award 2022 organizowanego przez firmę VELUX we współpracy z Międzynarodową Unią Architektów. Pula nagród wynosi 30 tys. euro.
Wzorcowy dom dla Śląska – wyniki konkursu Narodowy Instytut Dziedzictwa we współpracy z katowickim oddziałem SARP rozstrzygnął konkurs na projekt modelowego domu jednorodzinnego dla terenów wiejskich i podmiejskich województwa śląskiego. Nagrodzone i wyróżnione projekty będą przeznaczone do sprzedaży i ukażą się w specjalnej pokonkursowej publikacji. „Architektura-murator” jest partnerem medialnym tej inicjatywy.
2031 NOW_our cities in 10 years: międzynarodowy konkurs dla studentów architektury Fundacja Globalworth i stowarzyszenie Igloo – Habitat and Architecture ogłaszają międzynarodowy konkurs na projekt miast przyszłości 2031 NOW_our cities in 10 years. Pula nagród wynosi 11 tys. euro.
Konkurs na zagospodarowania brzegów jeziora Guzianka Duża w Rucianem-Nidzie Gmina Ruciane-Nida przy udziale olsztyńskiego oddziału SARP ogłosiła konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania brzegów jeziora Guzianka Duża. Składanie wniosków do 22 listopada.
Ogłoszenie wyników XXII. edycji konkursu – Architektura betonowa 2021 25. października 2021 r. o w Galerii „Gil” przy Politechnice Krakowskiej odbyło się ogłoszenie wyników XXII. edycji konkursu – Architektura betonowa 2021. Zostały przyznane 3 wyróżnienia i 3 nagrody.
Design Przyszłości. Najlepszy projekt SunRoof 2021: ruszył międzynarodowy konkurs Trwa druga edycja międzynarodowego konkursu na projekt domu przyszłości z dachem solarnym. Do udziału organizatorzy zapraszają nie tylko zawodowych architektów, ale też studentów. Pula nagród wynosi  7000 euro.