Architektura MuratorProjektyOsiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci

Osiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci

W konkursie na osiedle Mieszkanie Plus na warszawskiej Pradze pracownia TZA Architekci zdobyła jedno z wyróżnień. Prezentujemy koncepcję osiedla przy Ratuszowej autorstwa TZA Architekci.

Osiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci
Osiedle Mieszkanie Plus przy Ratuszowej w Warszawie, proj. TZA Architekci

Pracownię TZA Architekci od 2010 roku tworzą Aleksandta Targońska i Marcin Zadrożny. Projektanci mają na koncie m.in. budynek przy ul. Witebskiej 6 na Targówku, który w ubiegłorocznej edycji Nagrody Architektonicznej Prezydenta m.st. Warszawy zdobył tytuł Najlepszego obiektu mieszkalnego stolicy. W rozstrzygniętym właśnie konkursie architektonicznym na projekt osiedla Mieszkanie Plus przy ul. Ratuszowej na warszawskiej Pradze biuro zdobyło jedno z dwóch wyróżnień drugiego stopnia. Sędziowie docenili zespół TZA Architekci za rzetelny i wyrafinowany warsztat projektowy, wnikliwą analizę kontekstu i oryginalny układ zabudowy z „grzebieniem” obiektów zwróconych frontem do ul. Skoczylasa. O wynikach konkursu pisaliśmy tu. Poniżej prezentujemy konkursowy projekt biura TZA Architekci.

Osiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci
Osiedle Mieszkanie Plus przy Ratuszowej w Warszawie, proj. TZA Architekci

Osiedle Ratuszowa według TZA Architekci

Głównym założeniem autorów było dopełnienie kompozycji sąsiadującej zabudowy osiedli Praga I i Praga II. Zaproponowali dwa budynki w kształcie litery „L”, zamykające planowany kwartał od strony narożników ulic Jagiellońskiej i Brechta oraz Ratuszowej i Borowskiego, przy czym ten drugi w układzie grzebieniowym, tworzonym przez podłużny blok wzdłuż ulicy Borowskiego i trzy segmenty ustawione do niego prostopadle. Taki układ nawiązuje do kompozycji domów po przeciwnej stronie ulicy Ratuszowej – spacerujący między placem Hallera a placem Wileńskim będą szli wzdłuż rytmicznej sekwencji ścian szczytowych i dziedzińców. Ciąg pieszy od strony zachodniej flankuje drugi wolno stojący budynek, stojący wzdłuż osi północ-południe – tłumaczą architekci.

Osiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci
Osiedle Mieszkanie Plus przy Ratuszowej w Warszawie, proj. TZA Architekci

Zróżnicowana zabudowa osiedla Mieszkanie Plus projektu TZA Architekci

Zaprojektowana przez nich zabudowa ma zróżnicowaną wysokość, uwarunkowaną skalą sąsiedztwa i orientacją działki. Od strony północnej przewidzieli domy 7-kondygnacyjne, te wewnątrz kwartału i od południa mają pięć kondygnacji i obniżają się w kierunku zachodnim zgodnie z naturalnym spadkiem terenu. Mimo że miejscowy plan zagospodarowania i wymagania konserwatorskie umożliwiają obwodową zabudowę wysokości siedmiu kondygnacji, od strony ulicy Ratuszowej zdecydowaliśmy się obniżyć ją do pięciu, kontynuując wysokość całej pierzei. Akcent wysokościowy pojawia się dopiero na narożniku z ulicą Borowskiego – dodają.

Osiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci
Osiedle Mieszkanie Plus przy Ratuszowej w Warszawie, proj. TZA Architekci

Mieszkanie Plus przestrzenie wspólne i miejsca integracji od TZA Architekci

Zgodnie z założeniami konkursu nowe osiedle Ratuszowa miało nie tylko zapewniać funkcjonalne i efektywne mieszkania, ale także sprzyjać tworzeniu dobrych relacji sąsiedzkich. Architekci zaplanowali więc między budynkami miejsca integracji o zróżnicowanym charakterze. Dziedziniec najbliższy ulicy Brechta, przylegający do zaprojektowanych w parterze lokali o funkcjach społecznych, pełni funkcję ogrodu ogniskującego życie społeczne. Jego zachodnia strona przeznaczona jest dla dzieci i rodzin korzystających z placu zabaw na tyłach przedszkola, wschodnia – dla wszystkich użytkowników. Kolejne dziedzińce po wschodniej stronie głównego pasażu również zaprojektowano jako zielone przestrzenie, z ławkami, donicami i urządzeniami do zabaw, w części zachodniej zaplanowano z kolei ogród społecznościowy.

Czytaj też: Mieszkanie Plus Wrocław: osiedle na wrocławskim Zakrzowie |

Osiedle Mieszkanie Plus według TZA Architekci
Osiedle Mieszkanie Plus przy Ratuszowej w Warszawie, proj. TZA Architekci

Beton i prefabrykaty z cegły rozbiórkowej

Elewacje budynków okalających kwartał architekci proponowali wykończyć okładziną z płytek betonowych w kolorze jasnej szarości, tych wolno stojących – prefabrykowanymi modułami ściennymi, w miarę możliwości technologicznych wykonanymi z ciętej cegły rozbiórkowej o ciemnoczerwonym odcieniu. Sędziowie zgłosili jednak zastrzeżenia do kosztu realizacji i utrzymania tego typu fasad, zwracając uwagę, że ewentualna zmiana okładziny wpłynie istotnie na obniżenie jakości architektury całego zespołu. W budynkach, zgodnie z wymaganiami konkursu, miałoby się znaleźć 485 mieszkań, od kawalerek po lokale czteropokojowe. Łączna powierzchnia użytkowa osiedla to 27678 m².

Autor: Piotr Prus
Budynek Grodzieńska 19 w Warszawie Na warszawskiej Pradze powstaje budynek mieszkalny Grodzieńska 19 według projektu pracowni TZA Architekci. Kameralny obiekt wykończony cegłą klinkierową przywoływać ma klimat przemysłowej historii tego miejsca