Architektura MuratorProjektyOsiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu

Warszawskie Atelier Tektura i paryskie studio Bartolo + Contré Architects zwyciężyły w konkursie na jedno z pierwszych niskobudżetowych osiedli we Wrocławiu. Zespół zaplanowano na Popowicach przy nabrzeżu Odry.

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu, proj. Atelier Tektura, Bartolo + Contré Architects; il. Vivid-Vision
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
AutorzyAtelier Tektura / Bartolo + Contré Architects, Michał Kozielewski, Barbara Kozielewska, Mateusz Kluczek, Olivier Contré, Eric Bartolo, Paweł Suski, Przemek Godlewski, Łukasz Petelski, Dariusz Radwański, Kuba Matlingiewicz, Jarema Kozielewski
Architektura krajobrazuTomasz Kurtek
KonstrukcjaPF-Projekt
Powierzchnia użytkowa18848.0 m²
Projekt2018

Pierwsze we Wrocławiu osiedla w ramach rządowego programu Mieszkanie Plus przewidziano na działkach pozyskanych od PKP i Poczty Polskiej przy ulicach Białowieskiej na Popowicach, Hermanowskiej na Kuźnikach oraz Kolejowej w rejonie Starego Miasta. W sumie w tych trzech lokalizacjach powstać ma blisko 1,5 tys. mieszkań. O wynikach konkursów zorganizowanych prze Polski Fundusz Rozwoju (PFR) szerzej pisaliśmy tu. Dziś publikujemy szczegółowe opracowanie osiedla przy ul. Białobrzeskiej wraz z opisem autorskim nagrodzonego zespołu.

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu, proj. Atelier Tektura, Bartolo + Contré Architects; il. Vivid-Vision

Nowe potrzeby

Zawrotne tempo w jakim rozwija się dzisiejsze społeczeństwo, gwałtowna urbanizacja, migracja czy też problemy demograficzne zmuszają do przedefiniowania głównych potrzeb ludzkich i do znalezienia nowych rozwiązań, które kształtować będą miasta przyszłości. Przeobrażeniu musi zostać poddane myślenie o budowaniu przestrzeni, roli środowiska, transporcie, strukturze funkcjonalnej, czy też roli człowieka w nowych realiach. Niewątpliwą reakcją na zmieniające się potrzeby społeczne jest zainicjowanie procesu masowego budowania mieszkań na wynajem.

Założenia programowe

Podstawowym założeniem programu Mieszkanie+ jest tworzenie nowej jakości osiedli socjalnych, które maja być otwartymi, dostępnymi przestrzeniami wspierającymi rozwój relacji społecznych, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego standardu samych mieszkań. Projektując tego typu osiedla trzeba w umiejętny sposób połączyć ekonomiczne i ergonomiczne rozwiązania ze społecznym wymiarem planowanych przestrzeni wspólnych oraz atrakcyjnie powiązać przyszłą zabudowę z otoczeniem. 

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu, proj. Atelier Tektura, Bartolo + Contré Architects; il. Vivid-Vision

Założenia przestrzenne

Planowana inwestycja położona jest w malowniczej okolicy, nad brzegiem Odry w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Popowickiego. W tej wyjątkowej lokalizacji powstanie nowoczesna dzielnica mieszkaniowa, skomunikowana z miastem, pogrążona w naturze i wpisana w istniejące ciągi przyrodnicze. Położenie osiedla bezpośrednio przy nabrzeżu, otwartego zarówno na park jak i na wodę, gwarantuje zaistnienie wyjątkowego miejsca na mapie Wrocławia. Od południowej strony terenu przewidywana jest odrębna, komercyjna inwestycja mieszkaniowa. Dzięki zróżnicowanemu charakterowi sąsiadujących osiedli zaistnieje idealna sytuacja w której mieszkańcy z terenu objętego koncepcją korzystać będą z usług rozrastającej się dzielnicy. Natomiast otwarty teren przybrzeżny oferować będzie bardzo atrakcyjne przestrzenie parkowo-spacerowe nad Odrą mieszkańcom kolejnych planowanych inwestycji.

Projektowana, prosta i niezmiernie ekonomiczna - dzięki swej strukturze i powtarzalności - zabudowa kształtowana była w taki sposób, aby dopełniać i wzmacniać potencjalne relacje przestrzenne. Prostopadłe do rzeki usytuowanie budynków pozostawia pasy szerokości 36m zaprojektowane jako naturalne przedłużenie i połączenie północnego i południowego obszaru zielonego. Płynny przepływ mieszkańców, przypadkowych przechodniów, czy rowerzystów przemieszczających się wzdłuż brzegu Odry zaowocuje jedyną w swoim rodzaju wymianą społeczności. Brak fizycznego wydzielenia terenu w postaci kubatur czy ogrodzenia będzie sprzyjał tworzeniu nowych, naturalnych tras pieszych przecinających planowane osiedle, co zasadniczo ułatwi interakcję pomiędzy mieszkańcami, sąsiadami i spacerowiczami. Aby cel ten osiągnąć, dodatkowo, od strony Odry, partery budynków zostały podcięte, co udrożni i ułatwi komunikację równoległą do rzeki. W swobodny sposób połączmy kładkę pieszo-rowerową położoną od strony placu miejskiego i plaży z zachodnią częścią parku.

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu, proj. Atelier Tektura, Bartolo + Contré Architects; il. Vivid-Vision

Wspólnota

Najważniejszym gwarantem dla zdrowo rozwijającej się społeczności jest stworzenie środowiska wspierającego wszelkie relacje międzyludzkie. Zróżnicowana struktura wiekowa i społeczna mieszkańców nowo projektowanego osiedla wspierana przez zlokalizowane w jego obrębie przestrzenie wspólne, czy funkcje uzupełniające takie jak klub sąsiedzki czy kawiarnia, ma szanse rozwinąć się w dobrze funkcjonującą wspólnotę. Aby tak się stało relacje międzyludzkie muszą być regularnie stymulowane. W tym celu w obrębie osiedla przewidziano różnorodne i atrakcyjne przestrzenie wspólne i publiczne, które staną się elementem aktywizującym i koncentrującym lokalną społeczność, gdzie zarówno dzieci, młodzież, ich rodzice i dziadkowie, a także osoby niepełnosprawne odnajdą swoje miejsce, które będą budować i z którym będą się utożsamiać.

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu, proj. Atelier Tektura, Bartolo + Contré Architects

Przestrzenie wspólne

Miejsca, w których będzie funkcjonować nowa wspólnota będą charakteryzować się wysoką jakością zaproponowanych rozwiązań, otwartością i dostępnością, dużą różnorodnością funkcjonalną, przestrzenną i przyrodniczą. Wszelkie formy użytkowania terenów wspólnych, jak parki, wspólnie uprawiane ogródki, place zabaw czy amfiteatry będą przyczyniać się do umacniania więzi międzysąsiedzkich, a także do lepszego komfortu życia. Przestrzenie publiczne będą dodatkowo wykorzystywać atuty konkretnej lokalizacji. Poprzez podkreślanie i otwieranie atrakcyjnych widoków, powiązania z istniejącymi ciągami przyrodniczymi, czy uwydatniania charakterystycznych cech terenu powstaną miejsca o ewidentnym i unikalnym charakterze.

I tak, w wygospodarowanych podcięciach budynków koncepcja proponuje aranżację przestrzeni wspólnych i usług, takich jak kawiarnia, klub sąsiedzki, zadaszonej ścianki wspinaczkowej czy żłobka. W celu uatrakcyjnienia terenu wokół budynków mieszkalnych, zaproponowano zróżnicowane i tematyczne przestrzenie nanizane na trakt pieszy. Dzięki usytuowaniu przestrzennemu budynków przesuniętych względem siebie okazują się one jako przestronne przestrzenie parkowe lub klimatyczne zakątki.

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu
Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu, proj. Atelier Tektura, Bartolo + Contré Architects

Przyroda

W tworzeniu idealnego środowiska mieszkalnego bardzo istotną rolę odgrywać będzie przyroda. Poza stworzeniem różnorodnego, bogatego przyrodniczo systemu przestrzeni wspólnych, szczególną uwagę poświęcono odpowiedniemu doborowi zaproponowanej roślinności tworzącej charakter każdej z przestrzeni. Zieleń stanie się elementem dominującym i maksymalnie wypełniającym całe osiedle.

Projektowane zagospodarowanie terenu osiedla i jego najbliższego otoczenia inspirowane jest pobliską rzeką. Elementami mocno nawiązującymi do niej są miękko poprowadzone ciągi piesze, które projektuje się z wykorzystaniem różnych materiałów. Wśród nich wyróżniamy: drewniany podest, znajdujący się najbliżej nabrzeża rzeki, służący również jako element siedziska dzięki niewielkiemu wyniesieniu ponad teren; nawierzchnię z betonu szczotkowanego pełniącego funkcję ciągu pieszo-rowerowego i głównej osi komunikacyjnej osiedla łączącej wszystkie budynki i strefy; nawierzchni przepuszczalnej wykonanej z drobnego kruszywa kamiennego, jako dopełnienie mniejszych połączeń pomiędzy elementami zagospodarowania.