Architektura MuratorProjektyPrzedszkole+ od ch+

Przedszkole+ od ch+

Pracownia ch+ architekci zwyciężyła w konkursie na projekt przedszkola w Jemielnicy na Opolszczyźnie. Wartością dodaną będzie realizacja trzech ogrodów edukacyjnych, mających uwrażliwiać dzieci na piękno przyrody i potrzebę poszanowania środowiska.

Przedszkole+ od ch+
Przedszkole w Jemielnicy, proj. ch+ architekci; makieta

Konkurs na projekt obiektu władze gminy zorganizowały we współpracy z opolskim oddziałem SARP. Uczestnicy mieli zaprojektować budynek mieszczący pięć oddziałów przedszkolnych i dwa żłobkowe. Architekci rozdysponowali program w dwóch oddzielonych skrzydłach. Od strony południowo-wschodniej zaproponowali część przedszkolną, od południowo-zachodniej żłobek z węzłem żywieniowym. Skrzydła połączyli holem wejściowym, który łagodnie przechodzi w salę wielofunkcyjną i jadalnię z wyjściem na taras, a całość otoczyli drewnianą pergolą, która wydziela dwa kameralne patia – jedno dla żłobka, drugie dla przedszkola. Ogród żłobka jest ogrodem kwiatowym i ma charakter głównie dekoracyjny. Będzie uwrażliwiać najmłodsze dzieci na przyrodę i jej odbiór zmysłowy. Ogród przedszkola jest ogródkiem warzywnym o charakterze edukacyjnym, gdzie dzieci uczą się dbałości o rośliny, obserwują ich wzrost i przemiany, a także wykonują najprostsze prace związane z ich pielęgnacją. W tylnej części działki proponuje się stworzenie dzikiego ogrodu przyrodniczego. W obszarze tym przewidujemy m.in. stworzenie niewielkiego oczka wodnego, będącego jednym z elementów mikroretencji, ale również niewielkim habitatem dla zwierząt i roślin wodnych – tłumaczą autorzy.

Budynek zaprojektowano w konstrukcji mieszanej: murowanej i drewnianej szkieletowej. Naturalne drewno ma być też dominującym materiałem wykończeniowym – przewidziano je zarówno na elewacjach, jak i ścianach wewnętrznych, w postaci okładziny akustycznej z wełny drzewnej. Architekci zaplanowali też wiele rozwiązań proekologicznych, podwyższających parametry energetyczne obiektu. To m.in. wentylacja mechaniczna z rekuperacją, panele solarne czy zielony dach nad parterem pozwalający na mikroretencję wody, odprowadzanie jej do podziemnych zbiorników i ewentualne wykorzystywanie do podlewania czy spłukiwania toalet. Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie 1,3 tys. m2. Realizacja ma się rozpocząć w 2019 roku.

Autorzy: ch+ architekci, Agnieszka Chrzanowska, Mikołaj Smoleński, Grzegorz Kaczmarowski, Wojtek Chrzanowski, Maria Wawer, Michał Rzepka, Aleksandra Zalewska.

Zespół Czwarty Wymiar na Nowych Żernikach projektu ch+ i VROA Na Nowych Żernikach we Wrocławiu rozpoczęła się realizacja kolejnego zespołu mieszkaniowego. Zaprojektowały go pracownie ch+ i VROA architekci
Przedmieście Oławskie – rewitalizacja 2.0 Po trwającej od ponad dekady rewitalizacji wrocławskiego Nadodrza przyszedł czas na Przedmieście Oławskie. Projekt nowego zagospodarowania jednego z zaniedbanych podwórzy opracowało biuro ch+ architekci.
Projekt konkursowy na pawilon polski 12. Międzynarodowej Wystawy Architektury w Wenecji na temat ‘People meet in architecture’ Praca konkursowa Rozmowy, autor: Agnieszka Chrzanowska, Wojciech Chrzanowski ch+ architekci