Architektura MuratorProjektyUrząd Miasta BIS

Urząd Miasta BIS

Nowa siedziba gdyńskiego ratusza ograniczona jest ze wszystkich stron transparentnymi ścianami o różnym kącie nachylenia względem płaszczyzny otaczającego ją placu.

fotka z /zdjecia/01_plansza01.jpg

Budynek przy al. Piłsudskiego powstał pod koniec lat 30-tych XX wieku jako trzecia już siedziba władz błyskawicznie rozwijającego się wówczas miasta.
W 1930 roku do użytku został oddany pierwszy segment gmachu Komisariatu Rządu. To co było przykładem nowoczesnego projektowania i funkcjonalności 70 lat temu, dziś nie wystarcza. Przebudowa i rozbudowa dotychczasowej siedziby nie była możliwa, gdyż budynek zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego rejonu skweru Plymouth, al. Piłsudskiego, ul. Legionów i Partyzantów, znajduje się w obszarze Śródmieścia wpisanym do rejestru zabytków. Prezydent Miasta ogłosił konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej nowej siedziby Urzędu Miasta, tuż obok Pomnika Ofiar Grudnia '70, jako części planowanego kompleksu, na który składać się będzie również centrum usługowo-rekreacyjne i handlowe.
Bryła budynku ograniczona jest ze wszystkich stron transparentnymi, szklanymi ścianami o różnym kącie nachylenia względem płaszczyzny otaczającego ją placu. Uzyskano w ten sposób efekt nieregularnie oszlifowanego kamienia. Nowoczesny obiekt nie wejdzie w dysonans z otaczającą zabudową, lecz w pewnym sensie upodobni się do niej poprzez lustrzane odbicie w taflach elewacji. Autorami zwycięskiej koncepcji są Zbigniew Reszka i Michał Baryżewski z pracowni Arch-Deco. Dokumentacja techniczna powinna być gotowa w maju 2009 roku. Szacunkowy koszt inwestycji to około 100 mln PLN (brutto).


WIĘCEJ>>

Spotkanie z mistrzem – ARCHDECO. Wykład Tym razem w cyklu Spotkanie z mistrzem wykład gdyńskich architektów Zbigniewa Reszki i Michała Baryżewskiego, którzy od 1989 roku prowadzą pracownię ARCHDECO.
Centrum Medycyny Nieinwazyjnej w Gdańsku Gdański Uniwersytet Medyczny zorganizował konkurs na projekt nowego szpitala na terenie centrum klinicznego we Wrzeszczu. Wygrała pracownia Arch-Deco.
Nowe Orłowo w Gdyni W architekturzenowej gdyńskiej inwestycji zespołu Nowe Orłowo wyraźne są echa wcześniejszych realizacji Arch-Deco – nawiązania do modernizmu, tarasy rozrzeźbiające proste bryły budynków oraz dobrana paleta materiałów
Szpital w Białymstoku Koncepcja przebudowy Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego - 1. miejsce ARCH-DECO Sp. z o.o.