Architektura MuratorProjektyArchiwum Politechniki Wrocławskiej

Archiwum Politechniki Wrocławskiej

Nowy gmach Archiwum Politechniki Wrocławskiej powstanie według koncepcji wyłonionej w przetargu. Zaprojektowała go pracownia F-11 z Krakowa

Wrocławskie ekoarchiwum
Nowe archiwum zaprojektowano jako budynek pasywny. Centralna wentylacja zostanie wyposażona w systemy odzyskiwania ciepła i nocnego chłodzenia.
Fot.: Pracownia F-11

Czterokondygnacyjny budynek o powierzchni 2300 m2 stanie między ul. Gdańską i Czerwonego Krzyża w centrum miasta, nieopodal głównego kampusu uczelni. Oprócz pomieszczeń do przechowywania, katalogowania i digitalizacji zbiorów znajdzie się w nim serwerownia, stanowiąca Zapasowe Centrum Danych Politechniki Wrocławskiej, oraz czytelnia z funkcją seminaryjno-konferencyjną.

W obiekcie przewidziano wiele rozwiązań energooszczędnych, m.in. agregaty wykorzystujące do ogrzewania wnętrz ciepło wytwarzane przez serwery. Głównym założeniem ideowym jest „ubranie” funkcji magazynowej w bryłę o wyważonych proporcjach, korespondującą z sąsiednimi zabudowaniami. Projekt ma uzupełniać urbanistyczny ubytek przy ulicy Czerwonego Krzyża – piszą architekci. Projekt gmachu nowego archiwum został wyłoniony w przetargu zorganizowanym przez władze politechniki.

ZAKOŃCZENIE REALIZACJI: 2016