Architektura MuratorRealizacjeBiuro Opera Software we Wrocławiu

Biuro Opera Software we Wrocławiu

Za sprawą projektantów wnętrza zabytkowych kamienic zmieniły się w hipsterskie, kreatywne przestrzenie aktywności i wypoczynku, w których młoda kadra pracuje w niekorporacyjnym stylu. O realizacji pisze Tomasz Głowacki.

Biuro Opera Software we Wrocławiu
250 osób rozmieszczono w dwóch budynkach (na 6. i 4. piętrze) na powierzchni 4000 m2; fot. Marcin Ratajczak/dzięki uprzejmości mode:lina
Biuro Opera SoftwareWrocław, plac Teatralny 8
Autorzymode:lina, architekci Paweł Garus, Jerzy Woźniak
Zespół projektowyprojektantka Kinga Kin, architektka Małgorzata Szymańska
InwestorOpera Software
Powierzchnia użytkowa4000.0 m²
Powierzchnia całkowita5000.0 m²
Projekt2015
Data realizacji (początek)2015
Data realizacji (koniec)2016

Budynki centrum biznesowego Hieronimus same są architektonicznymi perełkami. Wyeksponowany na narożniku ul. Świdnickiej Szklany Dom, wzniesiony w 1913 roku w duchu chicagowskiego modernizmu, należał do najelegantszych domów towarowych przedwojennego Wrocławia, a sąsiadująca z nim przy placu Teatralnym o prawie wiek starsza klasycyzująca kamienica to budynek dawnego Gimnazjum na Międzymurzu. Kamienice, po latach powojennego zaniedbania i funkcjonowania jako akademik, instytut, technikum, szkoła językowa i wyższa, ponownie nabrały blasku w rękach obecnego ich właściciela Zbigniewa Grycana. Z dużym kunsztem i wyczuciem odrestaurowano je i zmodernizowano w 2014 roku wedle projektu Grupy 33_03 z Wrocławia.

Poza parterem przeznaczonym na restaurację, usługi i sklepy, cała kubatura Hieronimusa została oddana we władanie jednej firmy – Opera Software. Taka sytuacja ułatwiła poznańskiemu studiu mode:lina zaproponowanie oryginalnego i odważnego estetycznie rozwiązania – szczęśliwie zgodnego z indywidualnymi oczekiwaniami inwestora.

Biuro Opera Software we Wrocławiu
Wnętrza, z reguły jasne, z dominacją bieli na ścianach, zostały wzbogacone silnymi akcentami kolorystycznymi – często w formie kolorowych krzeseł oraz lamp (np. w recepcji wykorzystano motyw logo firmy tworząc dużą, czerwoną plafonierę i kinkiet); fot. Marcin Ratajczak/dzięki uprzejmości mode:lina

Za sprawą projektantów, wnętrza zabytkowych kamienic zmieniły się w hipsterskie, kreatywne przestrzenie aktywności i wypoczynku, w której młoda kadra pracuje w niekorporacyjnym stylu. Idea wystroju zrodziła się ze skrzyżowania świata IT i architektury Wrocławia. Pomieszczenia różnorodnie zaaranżowano, lecz ich motywem przewodnim są w większości łuki, stalowe belki i kraty, nawiązujące do form i konstrukcji wrocławskich mostów, sklepień Dworca Głównego PKP czy przęseł Hali Targowej.

Krzywizny widoczne i w szklanych ścianach atrakcyjnej, części reprezentacyjnej, i ażurowych przekryciach aneksów kuchennych odnajdujemy także w biurkach ze sklejki z łukowym wycięciem. Kratowe ustroje natomiast kształtują konstrukcje przepierzeń, szaf i półek, lecz szczególnie interesująco wyglądają w korytarzach a’la kratownica mostowa, których długość przełamuje rytm stalowych słupów i krzyżulców na ścianach.

Biuro Opera Software we Wrocławiu
Aranżacje aneksów kuchennych są nawiązaniem do architektonicznych ikon Wrocławia np. konstrukcji hali targowej, charakterystycznego holu Dworca Głównego czy parku Szczytnickiego; fot. Marcin Ratajczak/dzięki uprzejmości mode:lina

Odwiedzając biuro mamy wrażenie zabawnej podróży do ikonicznych budowli Wrocławia, jak i miejsc zupełnie nowych związanych ze światem komputerów, manifestowanych przez liczne sale i salki konferencyjne. Różnią się wielkością, kolorystyką i umeblowaniem, snują własną opowieść, prezentując cyfrowe artefakty: od dekorów utworzonych ze starych klawiatur i dyskietek, przez sklejkowe wzory wentylatorów i zero- -jedynek, po przeskalowane na ścianach formy układów scalonych czy stoły w kształcie procesora.

Przestrzeń biurowa rozplanowana jest wokół komunikacyjnego dziedzińca w Hieronimusie 1 i długich korytarzy w Hieronimusie 2. Zrezygnowano z organizacji stanowisk pracy na zasadzie open space, na rzecz „zdrowszych” pokoi kilkuosobowych. Praca w niewielkim gronie, w przestronnych, wysokich pokojach daje luksus, który polega nie na zbytku i drogim wyposażeniu, lecz jakości przestrzeni, oświetlenia, akustyki, a także wykreowanej atmosferze oraz samej reprezentacyjnej lokalizacji. Projektanci zadbali o tzw. część socjalną.

Biuro Opera Software we Wrocławiu
Dekory na ścianach w salach konferencyjnych zainspirowane są logo marki oraz systemem chłodzenia w komputerach; fot. Marcin Ratajczak/dzięki uprzejmości mode:lina

Na poszczególnych piętrach przewidziano odmiennie zaprojektowane kuchnie – każda ze wspaniałym widokiem kadrowanym przez olbrzymie okna. Pracownicy ponadto mogą korzystać z gabinetu masażu oraz przestrzeni rekreacyjnej na poddaszu z bilardem, trambambulą i stołem tenisowym. Nie zabrakło także pokoju zabaw dla dzieci.

Wnętrza łamią stereotyp korporacyjnych przestrzeni biurowych, podążając za rozwiązaniami zainicjowanymi przez konkurencyjną dla Opery firmę Google. Ta feeria świeżych pomysłów bez wątpienia wywołuje pozytywne wrażenie, jednakże czasami przytłacza. Przychodzi refleksja, że w nadmiarze form i barw gdzieś uszedł duch starej nobliwej kamienicy i zatarła się tożsamość miejsca. Odwołania do wrocławskich budowli niekiedy tworzą niepotrzebny sztafaż, tym bardziej gdy za oknem autentycznie piękny Wrocław.

Biuro Opera Software we Wrocławiu
Dekory na ścianach w salach konferencyjnych zainspirowane są logo marki oraz systemem chłodzenia w komputerach; fot. Marcin Ratajczak/dzięki uprzejmości mode:lina
Amfiteatr przy biurowcu Adgar BIT Monofukcyjność i brak atrakcyjnych przestrzeni publicznych to największe problemy biurowego zagłębia na Służewcu, nazywanego też często warszawskim Mordorem. Z inicjatywy firmy Adgar już wkrótce powstanie tam amfiteatr, w którym organizowane będą różnorodne wydarzenia dla mieszkańców. Projekt obiektu przygotowała poznańska pracownia mode:lina.
Stary Browar po nowemu: trwa rearanżacja wnętrz według projektu mode:lina™ Architekci z pracowni mode:lina™ całkowicie przebudowali piętro gastronomiczne w atrium Starego Browaru. To pierwsza z planowanych w najbliższym czasie dużych zmian, nad których projektem czuwa poznańska pracownia.
Polacy z nagrodą w Monachium Pracownia mode:lina™ została uhonorowana nagrodą ICONIC Awards 2017. Jury doceniło projekt aranżacji wnętrz dla oddziału firmy Opera Software we Wrocławiu
Sklep rowerowy VÈLO7 W sklepie VÈLO7 rowerowe inspiracje widoczne są we wszystkich elementach wnętrza - od rzutu przez rozwiązania przestrzenne aż po identyfikację wizualną. Projekt opracowała poznańska pracownia mode:lina.
Akademia Kulinarna projektu mode:lina Poznańska pracownia mode:lina opracowała projekt wnętrza Akademii Kulinarnej w Łodzi. Utrzymana w industrialnym charakterze sala przypomina niewielkie studio telewizyjne, w którym centralne miejsce zajmuje kuchnia.
Fence house - dom jednorodzinny pod Poznaniem Zamknięty od strony ulicy, od strony ogrodu dom otwiera się na zielone otoczenie. Charakterystyczna bryła powstała w wyniku wyraźnego funkcjonalnego podziału na strefy rodziców i dzieci. Projekt opracowała pracownia mode:lina.