Architektura MuratorRealizacjeBiurowiec Vector+ na warszawskiej Woli

Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli

Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.

Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli
Centrum biurowe Vector+Warszawa, al. Prymasa Tysiąclecia 100
AutorzyJSK Architekci
InwestorProfbud
Powierzchnia użytkowa13600.0 m²
Data realizacji (koniec)2019
Koszt inwestycji35 mln EUR

W budynku trwają już ostatnie prace wykończeniowe – oddanie do użytku planowane jest na połowę roku. Obiekt, po ocenie audytora, otrzymał właśnie certyfikat BREEAM Interim na poziomie Very Good. Biurowiec składa się z dwóch prostopadłościennych brył na planie litery H: 15- i 7-kondygnacyjnej. Na dachu łącznika między nimi znajdzie się zielony taras do użytku pracowników. Zespół zaoferuje ponad 13 tys. m2 powierzchni biurowej oraz 600 m2 usługowo-handlowej. Pod ziemią zaplanowano trzypoziomowy garaż. W projekcie fasad zaproponowali szkło, aluminium oraz płyty włókno-cementowe, we wnętrzach: kamień, drewno, szkło i stal nierdzewną. Geometryczny podział fasad, oparty na osi podstawowej 1,35 m, umożliwia rastrowy podział powierzchni biurowych – tłumaczą autorzy.

Elewacja łącznika, nad którym znajduje się ogólnodostępny taras z atrakcjami dla najemców, pokryta została semistrukturalną ścianą, wypełnioną zespolonym szkłem o najlepszym, dostępnym na rynku współczynniku przepuszczalności energii słonecznej. W wieżach zaprojektowano dużą liczbę okien o pełnej wysokości kondygnacji, z których część osłonięto żaluzjami zewnętrznymi. Każdy pokój biurowy ma dostęp do okien uchylno-rozwiernych, połączonych kontaktronami z systemem BMS, który inteligentnie zarządza wentylacją, ogrzewaniem i chłodzeniem w całym budynku, dostosowując na bieżąco warunki klimatyczne w pomieszczeniach. Powiększono również grubość izolacji termicznej względem pierwotnych założeń projektowych do 15 cm, polepszając tym samym warunki energetyczne i umożliwiając większą oszczędność energii w czasie mrozów i upałów. Ze względu na otaczające budynek źródła hałasu komunikacyjnego, zastosowano przeszklenia o podwyższonych parametrach akustycznych.

Warto wspomnieć, że przy przeszklonym łączniku między dwoma skrzydłami zaaranżowany zostanie niewielki plac z rzeźbą podświetlonego wektora. Znajdą się tu też masywne ławy z drewnianymi siedziskami i metalowymi stolikami oraz kawiarnia. Inwestorem biurowca jest firma Profbud.

Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli
vector
Bryłę każdego ze skrzydeł architekci podzielili na trzy części: podstawę, trzon oraz zwieńczenie. Na dachu łącznika między nimi znajdzie się zielony taras dla pracowników
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.
Neopark – ekologiczny kompleks biurowy autorstwa JEMS Architekci Na warszawskim Dolnym Mokotowie powstał kolejny biurowiec. Szklane płaszczyzny fasady są przełamane łąkową zielenią dziedzińca, a funkcja biurowa uzupełniona jest wypoczynkową.
Biurowiec Villa Metro w Warszawie Na warszawskim Mokotowie oddano do użytku budynek biurowo-usługowy projektu pracowni Dziuba Architekci. W ramach inwestycji przebudowano także wejścia do stacji metra Wilanowska.
Budynek biurowy w Katowicach Minimalistyczny w formie biurowiec projektu SLAS wyróżnia się ceramiczną elewacją. Budynek został nagrodzony w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego.