Architektura MuratorRealizacjeCentrum Bocheńska i Biblioteka Publiczna w Niepołomicach

Centrum Bocheńska i Biblioteka Publiczna w Niepołomicach

winkle grupa projektowa zaadaptowała opuszczony od wielu lat pustostan na funkcjonalny budynek, który posłużył za dom dla wielu lokalnych instytucji kultury.

Centrum Bocheńska i Biblioteka Publiczna w Niepołomicach

Na znajdującej się w centrum Niepołomic działce przez wiele lat znajdojwał się pustostan - nieukończony hotel. W 2015 Gmina Niepołomice podjęła decyzję o zakupie budynku i przeznaczeniu go na cele publiczne. Nową siedzibę miał tam znaleźć, poza biblioteką, szereg lokalnych instytucji.

Osadzenia budynku w otoczeniu dokonano za pomocą użycia w jego obrębie (przyziemiu) tych samych materiałów, co na elewacji - stali kortenowskiej oraz malowanej na biało, jak również drewna jesionowego. Dobudowana strefa wejściowa, którą wyznacza lustrzany daszek, ma być przewrotnym nawiązaniem do monumentalizmu typowego dla gmachów instytucji publicznych. Przestrzeń przed budynkiem została zaaranżowana tak, aby stanowiła przedłużenie funkcji obecnych jego wnętrzu, tworząc rodzaj zewnętrznego foyer.

Plan zagospodarowania wnętrz biblioteki powstały w wyniku warsztatów, w których udział wzięli pracownicy biblioteki, jej użytkownicy oraz przedstawiciele gminy. Ze względu na pierwotne przeznaczenie budynku, w zastanej bryle pojawiły się nietypowe rozwiązania, takie jak okna do ziemi, otwieranych jedynie w górne części. Wykorzystano je do stworzenia miejsc do siedzenia, co zapewniło także połączenia widokowe z zewnętrzem, jak również między poszczególnymi pomieszczeniami. Każdemu pomieszczeniu przypisano inną tonację kolorystyczną.

Tagi:
Projekt na 700-lecie wsi Kamień Towarzystwo Przyjaciół Kamienia – wsi w małopolskiej gminie Czernichów – zaprasza do udziału w konkursie na projekt upamiętniający 700-lecie lokacji miejscowości.
Salon Architektury 2018 – architekci nagradzają architektów Już po raz piąty członkowie Małopolskiej Okręgowej Izby Architektów nagrodzili najlepsze realizacje z regionu. Wśród laureatów znalazły się dwa obiekty publiczne i... dom jednorodzinny.
Stodoła Spotkań – centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa Na zlecenie władz Ryglic pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś zaprojektowała niewielki pawilon inspirowany tradycyjną polską architekturą drewnianą. Oddany właśnie do użytku budynek pełnić ma funkcję centrum rekreacji i lokalnego miejsca spotkań.
Nagroda Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza. Konkurs SARP oddział Kraków ogłasza szóstą  edycję konkursu na najlepsze, współczesne realizacje architektoniczne sprzyjające ochronie i kształtowaniu krajobrazu kulturowego Małopolski
Wystawa prac w konkursie architektonicznym o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza Nagrody przyznano za najlepsze, współczesne realizacje architektoniczne sprzyjające ochronie i kształtowaniu krajobrazu kulturowego Małopolski.