Architektura MuratorRealizacjeCentrum Concordia / Wrocław

Centrum Concordia / Wrocław

Budynek Concordia projektu MVRDV budzi wiele emocji. Jest poprawny, lecz nie zjawiskowy i sprawia wrażenie lepiej zaprojektowanego wewnątrz niż na zewnątrz.

Centrum Concordia / Wrocław
Widok budynku od południa. W bryle i artykulacji fasady wyraźna kontynuacja architektury zabytkowej kamienicy. Ogólnodostępny taras na dachu z największą w Polsce zieloną ścianą o pow. 360 m²; fot. Juliusz Sokołowski

Położony w bardzo atrakcyjnej lokalizacji, tj. na Wyspie Słodowej, nowy budynek Concordia Design Wrocław od początku budził dużo emocji. Jego powstaniu towarzyszyły protesty, ale i nadzieje na zorganizowanie prospołecznej przestrzeni publicznej, zintegrowanej ze szczególnym charakterem miejsca. Niewielka Słodowa stanowi zieloną enklawę miasta. Dla wielu jest przede wszystkim azylem swobody i oazą wolności oraz alternatywnej kultury.

XIX wiek dał początek chaotycznej urbanizacji wyspy. Pojawiały się na niej głównie kamienice mieszkalne, z których do czasów współczesnych przetrwała tylko jedna, nr 7 z 1885 roku, wraz z oficyną nr 7a z 1912 roku. W 2008 roku ściany szczytowe ocalałych budynków przyozdobione zostały muralami znanych artystów „Blu” i „Zbioka”. Mimo niskiej wartości historycznej i złego stanu technicznego obiekty te wraz z kultowymi muralami stały się istotnym elementem tożsamości miejsca. Bronili ich konserwatorzy, artyści i aktywiści lokalni, dla których mury te były szansą na powstanie nowej formuły Centrum Aktywności Lokalnej.

Miasto początkowo zamierzało sprzedać komunalną kamienicę wraz z przyległym terenem pod hotel. Presja opinii publicznej wpłynęła jednak na zmianę stanowiska. Przy współudziale aktywistów miejskich odbyły się konsultacje społeczne oraz rozpoczęto proces poszukiwania najlepszych rozwiązań dla programu i formy przebudowy. Trudny dialog nie przyniósł oczekiwanego rezultatu i miasto, łamiąc daną wcześniej obietnicę o utworzeniu w kamienicy Laboratorium Partycypacji, zdecydowało się ogłosić przetarg na sprzedaż działki inwestorowi prywatnemu. W 2017 roku wygrała go spółka Pro Design, kontynuująca sukcesję biznesu poznańskiej rodziny Voelkel.

Tagi:
Nowa metoda: o osiedlu Nowe Żerniki Łukasz Pancewicz Odwiedzający Nowe Żerniki urbanista może mieć mieszane uczucia. Z jednej strony pojawia się zachwyt nad efektem pracy architektów, z drugiej rodzi pytanie, dlaczego po tylu latach doświadczeń wrocławski projekt stanowi wyjątek, a nie regułę. O realizacji pierwszego etapu wrocławskiego osiedla Nowe Żerniki pisze Łukasz Pancewicz.
Nie żyje Olgierd Czerner 6 listopada w wieku 91 lat odszedł Olgierd Czerner, architekt i historyk, założyciel i pierwszy dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu.
Kontrowersyjna realizacja na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu Firma ATC Development ujawniła wizualizacje nowego budynku na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. Projekt został zaakceptowany przez wojewódzkiego konserwatora zabytków.
Dom handlowy Renoma we Wrocławiu: kolejna przebudowa Dom handlowy Renoma we Wrocławiu wkrótce po raz kolejny zostanie przebudowany. Po modernizacji, przeprowadzonej według koncepcji Maćków Pracownia Projektowa, zwiększy się strefa gastronomiczna, odtąd otwarta na obie sąsiadujące z budynkiem przestrzenie publiczne: plac Czysty i plac Kościuszki.
Wyniki konkursu na zespół szkolno-przedszkolny na Lipie Piotrowskiej we Wrocławiu Maćków Pracownia Projektowa zwyciężyła w konkursie na koncepcję Zespołu Szkolno-Przedszkolnego przy ul. Cynamonowej we Wrocławiu. Prezentujemy prace nagrodzone i wyróżnione.
Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski Zakończono realizację I etapu kompleksu Centrum Południe we Wrocławiu według projektu warszawskiej pracowni APA Wojciechowski. Na terenie inwestycji zastosowany zostanie tzw. zielony beton.