Architektura MuratorRealizacjeCentrum Dizajnu RMIT w Melbourne. Współczesna architektura przyjazna środowisku

Centrum Dizajnu RMIT w Melbourne. Współczesna architektura przyjazna środowisku

Elewacja Centrum Dizajnu RMIT w Melbourne zbudowana jest ze stalowych pierścieni wyposażonych w panele fotowoltaiczne, które pełnią funkcję zacieniającą i jednocześnie aktywnie pozyskują energię słoneczną  

Siłowniki kontrolują ruch przeszło 16 000 stalowych pierścieni wypełnionych piaskowanym szkłem
Siłowniki kontrolują ruch przeszło 16 000 stalowych pierścieni wypełnionych piaskowanym szkłem. Fot. Hayley Franklin/ Sean Godsell Architects

RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) – Królewski Instytut Technologii w Melbourne – to renomowana uczelnia techniczna zajmująca się działalnością edukacyjną i badawczą w zakresie projektowania. W ramach zajęć prowadzone są studia nad modą, architekturą, wzornictwem przemysłowym, urbanistyką, architekturą krajobrazu(..) Nowy gmach Centrum Dizajnu – RMIT Design Hub, to elastyczna, wielofunkcyjna przestrzeń zaprojektowana na potrzeby różnych wydziałów. Aranżacja poszczególnych kondygnacji umożliwia czasową organizację pomieszczeń o wybranej wielkości zależnie od zapotrzebowania danego kierunku i czasu trwania kursu lub projektu badawczego. W budynku zaplanowano też sale audytoryjne i pokoje do pracy pozwalające na prowadzenie regularnych zajęć i badań.

Konstrukcja
W obiekcie zastosowano wiele rozwiązań, których celem było zmniejszenie zapotrzebowania na energię eksploatacyjną. Elementy tworzące zewnętrzną warstwę elewacji są ruchome i zautomatyzowane, wyposażono je w panele fotowoltaiczne. Panele te pełnią funkcję zacieniającą i jednocześnie aktywnie pozyskują energię słoneczną, a same ogniwa można wymieniać na nowe wersje wraz z rozwojem technologii solarnych. Do kontroli parametrów powietrza wewnętrznego zastosowano klimatyzatory ewaporacyjne często spotykane w krajach o suchym, gorącym klimacie. Wykorzystują one zjawisko polegające na tym, że ogrzane powietrze oddaje swoje ciepło wodzie, a ta, parując, chłodzi pomieszczenie.
Na przeszklonej ścianie kurtynowej zamontowano stalowe pierścienie o grubości 13 cm i średnicy 60 cm wypełnione panelami z piaskowanego szkła. Ta zewnętrzna skóra otacza cały budynek od poziomu terenu do okapu. Pierścienie w zestawach po 21 sztuk tworzą większe moduły o wymiarach 1,8 m na 4,2 m. Moduły zawieszono na stalowej konstrukcji zamontowanej 70 cm od lica konstrukcji budynku (...)

Czytaj więcej - prezentacja Centrum Dizajnu w Melbourne ukazała się w numerze 10/ 2013 miesięcznika „Architektura-murator”, s. 98-108

Nowy budynek Centrum Dizajnu w Melbourne
Nowy budynek Centrum Dizajnu w Melbourne na terenie zabytkowego browaru
Suomi Seven. Współczesna architektura Finlandii w Deutsches Architekturmuseum we Frankfurcie Od 6 września w Niemieckim Muzeum Architektury we Frankfurcie będzie można oglądać wystawę współczesnej architektury Finlandii. Na czym polega międzynarodowy sukces młodych fińskich projektantów?
Pawilon letni Hy-Fi projektu The Living. Materiały biodegradowalne we współczesnej architekturze Tymczasowy pawilon na dziedzińcu MoMA PS1 zaprojektowała pracownia architektoniczna The Living. Strukturę wykonano z biodegradowalnych materiałów - cegieł „wyhodowanych" z grzybni i odpadów rolniczych. Realizacja powstała w Nowym Jorku, w ramach Young Architects Program 2014
Materiały kompozytowe i robotyka we współczesnej architekturze. Eksperymentalny pawilon w Stuttgarcie Tymczasowy, eksperymentalny pawilon jest wynikiem półtorarocznej pracy interdyscyplinarnego zespołu studentów i naukowców z Uniwersytetu w Stuttgarcie. Lekka struktura została wykonana z robotycznie wyprodukowanych materiałów kompozytowych, a jej geometrię wywiedziono z budowy skrzydeł chrząszcza  
Duńskie Muzeum Morskie w Helsingør projektu Bjarke Ingels Group (BIG) Duńskie Muzeum Morskie powstało w obrębie 60-letniego doku ze ścianami o grubości 1,5 metra oraz 2,5-metrowej płycie dennej. Konstrukcję żelbetową oczyszczono, a stare muzy połączono stalowymi, przeszklonymi mostami. Budynek, który znalazł się wśród 5 finalistów nagrody im. Miesa van der Rohe zaprojektowała pracownia Bjarke Ingels Group (BIG).
Sunny Hills w Tokio projektu Kengo Kumy. Współczesna architektura japońska Sklep z ciastem ananasowym Sunny Hills to jedna z najnowszych realizacji Kengo Kumy. Zastosowano tu system łączenia Jiigoku-Gumi występujący w tradycyjnej architekturze japońskiej. Lekka drewniana struktura odróżnia sklep od otaczających go betonowych domów
Drewniane wnętrza Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie. Współczesna architektura Holandii Uniwersytet Erazma w Rotterdamie, jeden z przykładów brutalizmu we współczesnej architekturze Holandii, przechodzi wielofazową modernizację. Surowy beton zastąpiły drewniane wnętrza, do których wykonania wykorzystano panele z amerykańskiego czerwonego dębu