Architektura MuratorRealizacjeForma wynika z lokalizacji – o koncepcji biurowca Za Bramką Marcin Kościuch i Tomasz Osięgłowski

Forma wynika z lokalizacji – o koncepcji biurowca Za Bramką Marcin Kościuch i Tomasz Osięgłowski

Od strony ulic otaczających kwartał staraliśmy się stworzyć spokojne elewacje o współczesnym rysie. Piętra, podobnie jak w sąsiednich kamienicach, rozdzielone zostały gzymsami, ściany zaś artykułowane rytmicznie powtarzającymi się oknami. Zupełnie inaczej ukształtowaliśmy bryłę od strony wnętrza kwartału. Każda kolejna kondygnacja jest cofnięta względem poprzedniej, dzięki czemu w odpowiednim stopniu udało się doświetlić mieszkania w pobliskich domach – piszą autorzy budynku.

Biurowiec za Bramką w Poznaniu
Charakterystyczne przełamanie biurowca na łuku ulicy Za Bramką oraz horyzontalne wyeksponowanie pasów kondygnacji dynamizuje bryłę. Budynek wysokością, liniami gzymsów i pionami otworów okiennych nawiązuje do rytmu i artykulacji sąsiedniej kamienicy (siedziby Poznańskiego Centrum Świadczeń); Fot. Jakub Certowicz
Budynek biurowo-usługowy wraz z parkingiem podziemnymPoznań, ul. Za Bramką 1
AutorzyUltra Architects, architekci Marcin Kościuch (główny projektant), Tomasz Osięgłowski (główny projektant), Kamila Dembińska, Bożena Wróbel, Przemysław Fedorczuk
Współpraca autorskaarchitekci Szymon Knast, Michał Weiss, Anna Lipiec, Łukasz Piszczałka, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Jacek Kolasiński
Architektura krajobrazuUltra Architects; Garte, Bartosz Byczkowski
KonstrukcjaBartels Polska, Jerzy Kolbusz
Generalny wykonawcaKonsorcjum Lider – Aldesa Construcciones Polska
InwestorWielkopolskie Centrum Wspierania Inwestycji
Powierzchnia terenu5061.0 m²
Powierzchnia zabudowy3769.0 m²
Powierzchnia użytkowa16112.0 m²
Powierzchnia całkowita18300.0 m²
Kubatura69127.0 m³
Powierzchnia parkingu:9116 m²
Liczba miejsc parkingowych:299
Projekt2013-2016
Data realizacji (początek)2014
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycjiok. 60 500 000 PLN

Budynek powstał w ścisłym centrum Poznania, uzupełniając południowo-zachodni narożnik jednego z kwartałów. I to właśnie ta lokalizacja była głównym czynnikiem determinującym jego formę. Od strony ulic otaczających kwartał staraliśmy się stworzyć spokojne elewacje o współczesnym rysie. Piętra, podobnie jak w sąsiednich kamienicach, rozdzielone zostały gzymsami, ściany zaś artykułowane rytmicznie powtarzającymi się, pionowymi oknami. Przy dość wąskich uliczkach w tej części miasta, wysokie przeszklenia pozwoliły optymalnie nasłonecznić wnętrza.

Biurowiec za Bramką w Poznaniu
Roślinność w donicach na stropodachach poza zwiększeniem powierzchni biologicznie czynnej tworzy przy granicy parceli zielony bufor, oddzielający taras użytkowy od działek sąsiadów; Fot. Jakub Certowicz

Zupełnie inaczej ukształtowaliśmy bryłę od strony wnętrza kwartału. Każda kolejna kondygnacja jest cofnięta względem poprzedniej, dzięki czemu w odpowiednim stopniu udało się doświetlić mieszkania w sąsiednich kamienicach. Przy okazji powstały tarasy, które dają możliwość wypoczynku lub pracy na zewnątrz budynku, wśród zieleni na drewnianych podestach i ławkach. Chcieliśmy też, żeby wizualna granica między wnętrzem i zewnętrzem obiektu uległa zatarciu, dlatego też ta część ma całkowicie przeszklone elewacje. Dodatkową, niewielką przestrzeń publiczną stworzyliśmy od strony ulicy Za Bramką, między naszym biurowcem a siedzibą Poznańskiego Centrum Świadczeń. Jest to plac z ławkami i zielenią zaaranżowaną podobnie jak na tarasach nowego budynku. Powierzchnię biologicznie czynną zaproponowaliśmy również na dachu. Obiekt został też zaprojektowany w sposób umożliwiający naturalną wentylację. Każde okno wyposażone jest w element, po którego otwarciu automatycznie wyłącza się w jego strefie klimatyzacja, a do wnętrza wpływa powietrze z zewnątrz. Te przewietrzacze na zewnątrz elewacji osłaniane są przez charakterystyczne, jasne blachy, zaprojektowane i wykonane przez firmę Zięta Prozessdesign. Trzy kondygnacje podziemne oraz część parteru zajmie parking na 299 miejsc postojowych. Jest to w dużej mierze garaż ogólnodostępny, z miejscami dla samochodów osobowych, motocykli i rowerów.

Tagi:
Siedziba All Windows w Nysie Projektanci zaakcentowali strefę wejścia głównego do biurowca dzięki dynamicznej kompozycji brył ułożonych w strukturę kwarcu – o realizacji biura k2w architekci pisze Małgorzata Adamowicz-Nowacka.
Centrum administracyjne / Indie Zastosowane rozwiązania przestrzenne oraz materiałowe nawiązują do sztuki ludowej tego regionu, jednocześnie odpowiadając na wyzwania klimatyczne. O nowym budynku rządowym w Bhubaneśwarze, stolicy stanu Orisa, pisze Radosław Stach.
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.