Architektura MuratorRealizacjeJapoński minimalizm w centrum Warszawy: Vegan Ramen Shop projektu MFRMGR

Japoński minimalizm w centrum Warszawy: Vegan Ramen Shop projektu MFRMGR

Inspiracją dla projektu wnętrza warszawskiego lokalu Vegan Ramen Shop były bambusowe lasy i tradycyjne japońskie bary. Koncepcja powstała w pracowni MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci.

Vegan Ramen Shop projektu MFRMGR
Fot. PION
VEGAN RAMEN SHOPWarszawa, ul. Finlandzka
AutorzyMFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci / Marta Frejda, Michał Gratkowski; współpraca: Krystian Woźniak
Powierzchnia: 33,6 m²

Vegan Ramen Shop to miejsce, w którym można spróbować wegańskiej wersji popularnego w Japonii esencjonalnego bulionu z różnymi dodatkami oraz kupić najróżniejsze produkty sprowadzane z kraju Kwitnącej Wiśni. Zanim właściciele podjęli decyzję o otwarciu stacjonarnego baru, wypróbowali swój pomysł serwując japońską zupę na zasadzie stoiska pop-up w różnych miejscach w Warszawie. O pomoc w znalezieniu odpowiedniej stałej lokalizacji oraz opracowanie projektu wnętrza poprosili pracownię MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci. Wybór padł na przestrzeń zlokalizowaną w budynku mieszkalnym przy ulicy Finlandzkiej na Saskiej Kępie.

Koncepcja od początku zakładała długi bar z miejscem dla klientów jako nawiązanie do typowych barów z Japonii oraz miejsce na ekspozycję produktów. Inspirując się lasami bambusowymi, a także charakterem japońskich miast, wykreowaliśmy przestrzeń o abstrakcyjnym wymiarze – wyjaśniają projektanci. Odwołaliśmy się także do japońskiego surowego design'u. Posłużyliśmy się mnogością prawie identycznych elementów tworzących skomplikowaną całość. Wszystko to zostało stworzone z wykorzystaniem bardzo prostych środków i materiałów – dodają.

Dużą wysokość i niewielką powierzchnię lokalu w pełni wykorzystano za pomocą pionowych, rozpostartych między stropami „tyczek” - gęsto rozmieszczonych stalowych rurek, dla których inspiracją były bambusowe lasy. Do tych pionowych elementów przymocowano rozmieszczone na różnych wysokościach półki, pełniące funkcję miejsca do jedzenia i ekspozycji przedmiotów na sprzedaż. Struktura "lewitujących półek" oddziela kuchnię od sali i dzieli ją samą na mniejsze, klimatyczne przestrzenie. Bar wyposażono w proste, drewniane stołki barowe dopasowane wysokością do lady. Lokal oświetlony jest oszczędnymi w wyrazie żarówkami zawieszonymi na kablach w oplocie. Na poziomie parteru oprócz sali konsumpcyjnej, lady baru i małej kuchni znajduje się też specjalnie wydzielona zmywalnia. Toalety dla gości i pomieszczenia personelu znajdują się na niższym poziomie, do którego prowadzą widoczne na rzucie schody. Wejście do baru zaznaczone jest prostym neonem z logotypem. W sezonie letnim przed barem rozstawiany jest ogródek.

Architekt Wnętrz – pobierz nowe wydanie! W najnowszym wydaniu magazynu „Architekt Wnętrz” m.in. prezentacja niecodziennej adaptacji XIV-wiecznego kościoła w Gironelli, rozmowa z projektantką Mają Ganszyniec, trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.
Szkoła dla ukraińskich dzieci projektu xystudio Szkoła dla dzieci z Ukrainy urządzona w biurowcu myhive Mokotów Two według projektu xystudio funkcjonuje już ponad miesiąc. Prezentujemy pierwsze zdjęcia realizacji.
Wnętrze Roku SAW 2022: startuje II edycja konkursu na najlepsze projekty wnętrzarskie Rusza II edycja konkursu Wnętrze Roku SAW. Jurorzy wyłonią najlepsze wnętrza prywatne i publiczne z lat 2019-2022. „Architektura-murator” po raz kolejny jest patronem medialnym konkursu.
Projekt WYWIAD: Roland Stańczyk o istocie zawodu architekta wnętrz Rolą architekta jest stworzenie ramy, którą mieszkańcy będą wypełniać swoimi pragnieniami, swoją osobowością, swoimi zainteresowaniami. Jeżeli podejmuje się decyzje za innych, trzeba to robić niezwykle odpowiedzialnie – przestrzega Roland Stańczyk. Prezentujemy nowy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt WYWIAD”. Tym razem bohaterem materiału jest architekt Roland Stańczyk, założyciel pracowni RS Studio Projektowe.
Pierogarnia Syrena Irena: nowa realizacja biura Projekt Praga Syrena Irena to nowy warszawski lokal z pierogami i... wódką. Ton eklektycznym wnętrzom nadają minimalistyczne grafiki od Mamastudio. Ta nawiązująca do stylistyki lat 60. identyfikacja stała się inspiracją dla architektów z pracowni Projekt Praga.
Mieszkanie Kos w Poznaniu: apartament z przestrzenią do pracy Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.