Architektura MuratorRealizacjeKlinika Credus w Poznaniu

Klinika Credus w Poznaniu

W centrum Poznania, niedaleko Starego Browaru powstała nowoczesna klinika o harmonijnym wnętrzu. Owalne kształty mebli, wyoblone ściany, artystyczne fotografie i ciemne meble wprowadzają nastrój prywatnej przestrzeni – pisze Katarzyna Gucałło.

Klinika Credus w Poznaniu
Okno recepcji ma formę krzyża kojarzonego z symbolem opieki medycznej. Charakterystycznym elementem, który pojawia się zarówno w holu, jak i we wszystkich gabinetach są fotografie Szymona Brodziaka; Fot. Patryk Lewiński/modelina-architekci.com
Klinika specjalistyczna Credus ClinicPoznań, ul. Dolna Wilda 6
Autorzymode:lina™ / Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Anna Kazecka
InwestorCREDUS CLINIC
Powierzchnia użytkowa100.0 m²
Powierzchnia całkowita125.0 m²
Kubatura370.0 m³
Projekt2017
Data realizacji (koniec)2018
Koszt inwestycjinie podano

W lipcu 2018 roku w centralnej części Poznania, w dzielnicy Wilda nieopodal Starego Browaru otwarto klinikę specjalistyczną Credus Clinic świadczącą kompleksowe usługi medyczne m.in. z zakresu stomatologii, implantologii, onkologii, medycyny estetycznej. Pacjenci przyjmowani są tu w czterech dobrze wyposażonych i eleganckich gabinetach. Układ przestrzenny wnętrza jest bardzo czytelny. Centralny punkt poczekalni stanowi recepcja, która została usytuowana na wprost wejścia. Jej okno ukształtowano w formie krzyża – symbolu opieki medycznej. Jedno z jego poziomych ramion pociągnięto wzdłuż zaokrąglonej ściany –przedłużony bok pełni funkcję blatu i wskazuje drogę do gabinetów rozłożonych po obu stronach niewielkiego korytarza. Tam też jest ogólnodostępna toaleta i pomieszczenia socjalne dla pracowników. Wszystkie ściany są śnieżnobiałe. Dzięki nim wnętrze wydaje się czyste i sterylne. Zadbano jednak o to, aby całość nie była zbyt chłodna w odbiorze, a użytkownicy czuli się we wnętrzu komfortowo. W tym celu wprowadzono elementy drewniane, takie jak dębowa okładzina recepcji, tabliczki informacyjne przy drzwiach czy drewnopodobne płytki ceramiczne na podłodze. W poczekalni dodatkowo umieszczono żywą roślinność. Biel ścian została wykorzystana również jako tło dla czarnych i szarych mebli (stolików, krzeseł i kanapy), detali (klamek, donic, wazoników) i sprzętów (monitorów, głośników), a także dla wyeksponowania czarno-białych fotografii z galerii Szymona Brodziaka, artysty cenionego przez właścicieli Credus Clinic. W celu uporządkowania przestrzeni zaprojektowano zamykane szafy, w których znalazło się archiwum. Znajdują się one w przestrzeni ogólnodostępnej i w niektórych miejscach sięgają sufitu. Na pierwszy rzut oka są niezauważalne, gdyż zastosowano rozwiązania wnękowe, a pozbawione uchwytów drzwiczki kolorem i fakturą nawiązują do sąsiadujących powierzchni. W poczekalni i w gabinetach niektóre ściany wyoblono, co miało wpływać uspokajająco na odbiór przestrzeni i samopoczucie osób w niej przebywających. Również część szafek w gabinetach ma kształt półokrągły. Drzwi do gabinetów stomatologicznych zostały ukryte w rytmicznym wzorze paneli pokrywających ścianę – tworzą go pionowe, równo rozłożone listwy z pomalowanej na biało płyty MDF. Pozostałe dwa gabinety kryją się za gładkimi drzwiami i gładką ścianą. Zróżnicowano też ich wnętrza – dentystyczne wyposażono w białe szafki i podłogę imitującą drewno. Pomieszczenia, w których odbywają się konsultacje z innymi specjalistami mają drewniane szafki i posadzki z jasno szarych płytek. Cechą wspólną wszystkich gabinetów są szare blaty i czarne listwy przypodłogowe.

Klinika Credus w Poznaniu
Gabinet wyposażony w białe meble, z posadzką wykonaną z płytek gresowych o wyglądzie drewna; Fot. Patryk Lewiński/modelina-architekci.com

Innym czarnym motywem we wnętrzu są lampy. Nad lekarskimi biurkami zwisają na plątaninie kabli z sufitów wielopunktowe niewielkie walce. Z kolei w poczekalni oraz toalecie zawieszono w grupach czarne szkieletowe konstrukcje o kształcie diamentów różnej wielkości. Dodatkowo na ścianach toalety zamontowano ogromne lustrzane tafle dające efekt wielokrotnego odbicia. Słowo credus oznacza budzący zaufanie. Właściciele Credus Clinic, jednocześnie lekarze, chcieli zaoferować pacjentom profesjonalizm także w zakresie pozamedycznym. Zlecili projekt aranżacji wnętrz poznańskiej pracowni mode:lina, a stworzenie komunikacji wizualnej (logo, tabliczek przy drzwiach czy witryn) firmie Tato Studio, również z Poznania. W wyniku dobrej współpracy projektantów i inwestorów osiągnięto spójną całość. Pracownicy chwalą ergonomiczne wykorzystanie przestrzeni i funkcjonalne rozwiązania, zaś pacjenci czują się komfortowo wśród dizajnerskich mebli, detali i fotografii artystycznej zazwyczaj kojarzonych ze strefą prywatną.

Tagi:
Nagroda Quadro – najlepsze realizacje Poznania 2020 Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro 2020 przyznana! W 22. edycji konkursu na najlepszą realizację minionego roku zwyciężyła pracownia CDF Architekci za budynek mieszkalno-usługowy Żelazko u zbiegu ul. Ogrodowej i Krysiewicza.
Ogród Jordanowski nr 1, Tu Wolno Grać w Piłkę Ogród Jordanowski nr 1 w Poznaniu przechodzi metamorfozę. W pierwszym etapie zrealizowano część sportową, z boiskami i strefą do ćwiczeń. Projekt zagospodarowania całego terenu opracowało biuro UGO Architecture Hugona Kowalskiego.
Nagroda Quadro – najlepsze realizacje Poznania 2019 Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro 2019 przyznana! W 21. edycji konkursu na najlepszą realizację minionego roku zwyciężyła pracownia NMS Architekci za projekt przebudowy oficyny w śródmieściu.
Dziedziniec przed Zamkiem Cesarskim w Poznaniu – wyniki konkursu Ogłoszono wyniki dwuetapowego konkursu na zagospodarowanie dziedzińca przed Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Zwyciężyła młoda warszawska pracownia Aleksander Wadas Studio, pokonując 40 zespołów z całej Polski.
Akademik na poznańskim Morasku projektu Dedeco Biuro architektoniczne Dedeco zwyciężyło w konkursie na projekt domu studenckiego dla Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Budynek planowany jest na Kampusie Morasko, obok Collegium Historicum i Wielkopolskiego Centrum Zaawansowanych Technologii.
Wieża widokowa na Szachtach w Poznaniu O obywatelskim projekcie wieży z widokiem na teren dawnej cegielni, który dzięki sukcesji naturalnej zmienił się w unikalny zespół krajobrazowy, pisze Urszula Forczek-Brataniec.