Młyny Rothera

Klubopiekarnia w Bydgoszczy: nowy lokal z historią w tle

W ciągu dnia piekarnia, nocą klub z muzyką na żywo. Na terenie Młynów Rothera w Bydgoszczy działa nowy lokal – klubopiekarnia Woda. Za projekt aranżacji odpowiada zespół pracowni Znamy się oraz architekt Paweł Tatara.

Spis treści

  1. Kobalt i pomarańcz
  2. Opowieść o produkcji mąki
Klubopiekarnia Woda Bydgoszcz, ul. Mennica 10
Autorzy: Znamy się oraz architekt Paweł Tatara
Inwestor: Klubopiekarnia Woda
Powierzchnia: 78 m²
Realizacja: 2022

Kobalt i pomarańcz

Młyny Rothera to zabytkowy kompleks na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy, poddany modernizacji i oddany do użytku w 2022 roku. Należący do władz miasta zespół historycznych budynków wyremontowano i zaadaptowano do nowych funkcji według koncepcji wrocławskiej pracowni LS Projekt. Młyny Rothera mieszczą dziś m.in. wystawę opowiadającą o relacjach Bydgoszczy z wodą, przestrzenie warsztatowe i punkty gastronomiczne. Jednym z nich jest klubopiekarnia Woda, która znajduje się w dawnej kotłowni. Jej wystrój zaprojektowało biuro Znamy się we współpracy z architektem Pawłem Tatarem. Jak wskazuje nazwa lokalu, w aranżacji wnętrza dominują przede wszystkim odniesienia do wody. Zdecydowaliśmy się na totalny zabieg kolorystyczny. Posadzka, bar i wyposażenie w kolorze kobaltowym sprawiają, że woda dosłownie wlewa się do środka – opowiadają autorzy. Dla kontrastu wprowadzili jednak kilka pomarańczowych akcentów; w tym kolorze jest m.in. dekoracyjne szkło stanowiące ściankę efektownej, kolistej półki na barze, blaty niektórych stolików czy donice na tarasie.

Klubopiekarnia Woda w Bydgoszczy

i

Autor: ONIStudio proj. Znamy się oraz architekt Paweł Tatara

Opowieść o produkcji mąki

Przestrzeń klubopiekarni podzielono na pół dużym barem, który przy okazji wyznacza kierunek poruszania się po wnętrzu. Za nim widoczna jest część technologiczna, ze stołami do przygotowywania dań i nowoczesnymi piecami. Skoro produkcja jest tak ważnym aspektem miejsca, nie sposób było nie wyróżnić jej w projekcie. Po wejściu do lokalu od razu widać wyraźny podział wnętrza na część dostępną dla klienta i część technologiczną – tłumaczą projektanci. Oprócz otwartej kuchni i stalowych elementów nawiązujących do maszyn używanych w produkcji mąki, zaproponowali też wyraźne pionowe żłobienia w strukturze tynku, które przywodzić mają na myśl skojarzenia z kamieniem młyńskim. Klubopiekarnię Woda otwarto w maju tego roku. Jej gospodarzem jest właściciel popularnej restauracji Monka w Toruniu. W lokalu dostępne jest menu śniadaniowe oraz popołudniowe. Są oczywiście także desery oraz pieczywo własnego wypieku.

Klubopiekarnia Woda w Bydgoszczy

i

Autor: ONIStudio proj. Znamy się oraz architekt Paweł Tatara