Architektura MuratorRealizacjeNowa siedziba ASP we Wrocławiu. Centrum Sztuk Użytkowych Centrum Innowacyjności

Nowa siedziba ASP we Wrocławiu. Centrum Sztuk Użytkowych Centrum Innowacyjności

Nowa siedziba ASP we Wrocławiu - Centrum Sztuk Użytkowych Centrum Innowacyjności - stanowi elastyczną strukturę, którą dostosować można do różnorodnych zadań, pełnionych przez budynki Akademii

ASP we Wrocławiu. Nowa siedziba Akademii Sztuk Pięknych. Fot. Jakub Certowicz
ASP we Wrocławiu. Nowa siedziba Akademii Sztuk Pięknych.
Fot.: Jakub Certowicz
Centrum Sztuk Użytkowych. Centrum Innowacyjności (nowy budynek ASP we Wrocławiu)Wrocław, ul. Traugutta 19-21
AutorzyPAG Pracownia Architektury Głowacki, architekt Tomasz Głowacki
Współpraca autorskaylwester Duda, Tomasz Grębski, Agata Kaczmarek, Justyna Kleszcz, Michał Mrzewa, Katarzyna Rybczyńska, Paweł Steć, Agnieszka Śliwińska, Ryszard Wankowski, Maja Włusek, Marek Woźniczka, Paweł Wróblewski, Piotr Zarzycki
Architektura wnętrzprojektanci ASP Wrocław pod kierownictwem Bartosza Jakubickiego
KonstrukcjaZakład Studyjno-Projektowy POLITECHNIK, Antonina Pawłowa
Generalny wykonawcaHochtief Polska
InwestorAkademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Powierzchnia terenu9250.0 m²
Powierzchnia zabudowy2301.0 m²
Powierzchnia użytkowa13464.0 m²
Powierzchnia całkowita18611.0 m²
Kubatura56564.0 m³
Projekt (data) 2007-2009
Data realizacji (początek)2010
Data realizacji (koniec)2012
Koszt inwestycji53 238 454 zł, w tym dofinansowanie ze środków UE: 38 964 649 PLN

Nowa siedziba ASP we Wrocławiu
Projekt Centrum Sztuk Użytkowych. Centrum Innowacyjności jest próbą odpowiedzi na pytanie o kształt współczesnej akademii sztuk pięknych – miejsca, gdzie sztuka powstaje, jest eksponowana, stanowi przedmiot nauczania i dyskusji. Przystępując do pracy, mieliśmy świadomość, iż sztuka i jej kreacja jest procesem dynamicznym i nieprzewidywalnym, ulegającym ciągłym transformacjom estetycznym i technologicznym. Wymaga szczególnego rodzaju przestrzeni – otwartej na zmiany oraz możliwie neutralnej, by nie konkurować z rozmaitością form i barw powstających w jej wnętrzach. Analizy i przemyślenia skłoniły nas do przyjęcia formuły akademii jako laboratorium sztuki – budynku głównie o charakterze warsztatowym, elastycznym w użytkowaniu, o prostej strukturze przestrzennej. Specyfika funkcjonowania uczelni artystycznej zakłada współistnienie różnorodności działań powstawania i obróbki dzieł sztuki, od dawnych technik po najnowsze cyfrowe. Pod jednym dachem mieszczą się sale wykładowe, pracownie komputerowe, studia grafiki i foto oraz pracownie, w których stosowane są metody przemysłowe (minihuta szkła, piece ceramiczne, odlewnia żeliwa, lakiernie itp.). Stąd dominujący układ wysokich, dwukondygnacyjnych pomieszczeń z zapleczem na antresolach. Mnogość funkcji i uciążliwych technologii przemysłowych zdecydowała o surowej estetyce wnętrza, na wzór hal warsztatowych. Kolejny ważny aspekt, który zdeterminował ostateczny wygląd obiektu, to zapewnienie rozproszonego światła naturalnego. Całą otwartą żelbetową strukturę zdecydowaliśmy się obłożyć szkłem z ceramicznym sitodrukiem. Uzyskany w ten sposób ornament podkreśla tradycję Wydziału Szkła i Ceramiki wrocławskiej uczelni. Przejrzystość nowego budynku ASP w centrum Wrocławia, odsłaniająca swoje tajemnice szczególnie po zmierzchu, przy zapalonych we wnętrzach światłach, pozwala na budowanie żywej relacji między sztuką a miastem i jego mieszkańcami, na czym nam projektantom zależało - podkreśla Tomasz Głowacki, autor projektu nowej siedziby ASP we Wrocławiu - Centrum Sztuk Użytkowych Centrum Innowacyjności ASP.

Więcej o nowym budynku ASP we Wrocławiu: „Architektura-murator” nr 4/2013, s. 44
Opinie: Krzysztof Mycielski i Roman Rutkowski
O nowym budynku ASP we Wrocławiu mówią także: Tomasz Głowacki; profesor jacek Szewczyk - rektor wrocławskiej  ASP w latach 2005-2012; Błażej Dobrowolski, współautor projektu wykonawczego elewacji; Robert Kasprzak - przedstawiciel głównego wykonawcy


MVRD projektują we Wrocławiu! O tej inwestycji mówiło się od dawna. Dziś znamy wreszcie jej głównych autorów. Rozbudowę historycznej kamienicy na Wyspie Słodowej we Wrocławiu zaprojektuje holenderska pracownia MVRDV we współpracy z Q2 Studio.
Wrocławskie Centrum Laryngologii Medicus Budynek zaprojektowany przez studio JSK Architekci łączy funkcję usługową, medyczną i biurową. Obiekt powstał między kwartałem zabytkowych kamienic a terenami elektrociepłowni we Wrocławiu.
Piękny Wrocław 2018! Znamy wyniki konkursu organizowanego przez Towarzystwo Miłośników Wrocławia i prezydenta miasta Rozstrzygnięto XXVIII edycję konkursu Piękny Wrocław! na najlepsze realizacje powstałe w minionym roku w stolicy Dolnego Śląska. Grand Prix dla Liceum Ogólnokształcącego nr V autorstwa Maćków Pracownia Projektowa.
Wyniki konkursu na projekt Muzeum Książąt Lubomirskich we Wrocławiu Zakład Narodowy im. Ossolińskich wraz z wrocławskim SARP-em przedstawił wyniki dwuetapowego konkursu na projekt nowego muzeum, które stanąć ma przy ul. Szewskiej, tuż obok głównego gmachu Ossolineum w samym centrum stolicy Dolnego Śląska.
Enklawa powolności Na tyłach 150-letniej, wrocławskiej kamienicy „narosła” przeszklona, zgeometryzowana huba. Ogrzewana znajdującym się piętro niżej piecem piekarniczym jest jednak raczej przykładem przyjaznej symbiozy, a nie formy pasożytniczej.
Wrocławskie Apartamenty Zyndrama z widokiem na Odrę Za projekt zlokalizowanej w sercu Wrocławia inwestycji odpowiada biuro APA Hubka. Miejska plomba będzie kolejnym budynkiem mieszkaniowym na koncie dolnośląskiej pracowni.