Architektura MuratorRealizacjeNowa siedziba Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UW na Powiślu. Projekt APA Kuryłowicz & Associates

Nowa siedziba Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UW na Powiślu. Projekt APA Kuryłowicz & Associates

Po ukończeniu budynek Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UW ma szansę stać się kolejną miastotwórczą inwestycją na Powiślu. Nowa siedziba Wydziału Neofilologii wpisze się w strukturę zabudowy tej zielonej dzielnicy, o której niezwykłości stanowi bliskość rzeki. Projekt przygotowała pracownia architektoniczna APA Kuryłowicz & Associates

Nowa siedziba Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UW na Powiślu. Fot. Juliusz Sokołowski
Nowa siedziba Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UW na Powiślu
Fot.: Juliusz Sokołowski
Budynek Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UWWarszawa, Powiśle, ul. Dobra 55
AutorzyAPA Kuryłowicz & Associates, architekci Stefan Kuryłowicz † , Ewa Kuryłowicz, Olga Kanecka, Magda Iżewska, Karina Kowalewska, Fryderyk Szymański, Krystyna Tulczyńska (nadzory autorskie)
Współpraca autorskaarchitekci Michał Tatjewski, Piotr Wilbik, Małgorzata Krukowska, Wojciech Pachocki, Piotr Kuczyński, Iwo Dobrucki
Architektura krajobrazuarchitekt krajobrazu Urszula Maciejewska
KonstrukcjaKiP Kapela Pachowski
Generalny wykonawcaWarbud
InwestorUniwersytet Warszawski, Fundacja UW
Powierzchnia terenu8489.0 m²
Powierzchnia zabudowy7799.0 m²
Powierzchnia użytkowa36251.0 m²
Powierzchnia całkowita42772.0 m²
Kubatura168195.0 m³
Projekt2006
Data realizacji (koniec)2012
Koszt inwestycji66 315 744 zł, w tym dofinansowanie ze środków UE: 37 637 761 PLN

Od 1999 roku, kiedy na Powiślu otwarto gmach Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego autorstwa Marka Budzyńskiego i Zbigniewa Badowskiego, dzielnica zaczęła stawać się nowym centrum życia akademickiego stolicy, także tego nocnego. Wraz ze studentami szybko pojawiły się tam bowiem kluby, klubokawiarnie i kawiarnioczytelnie. W 2006 roku rozstrzygnięto konkurs na kolejny uniwersytecki obiekt, nową siedzibę Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej w miejscu parterowego pawilonu handlowego vis-a-vis biblioteki, ale z powodu braku funduszy jego budowa długo nie mogła się rozpocząć. Ostatecznie zwycięski zespół musiał dostosować projekt do etapowania inwestycji. Kamień węgielny pod pierwszą część obiektu wmurowano dopiero w październiku 2011 roku, a oddano ją do użytku dokładnie 12 miesięcy później. Docelowo ponadstuczterdziestometrowej długości budynek, usytuowany wzdłuż ul. Lipowej, zajmie też działkę, na której obecnie stoi stary gmach wydziału. W pełni przeszklona elewacja od strony ul. Dobrej jest w zamyśle lustrem odbijającym budynek Budzyńskiego. Przebywając w środku, można wręcz odnieść wrażenie, że elewację właściwą tworzą płaszczyzny ksiąg ze spatynowanej miedzi. Ten świadomy zabieg zwraca uwagę na miastotwórczą rolę BUW-u i można go odczytać jako hołd złożony ikonie polskiej architektury lat 90. Nawiązuje do niej także pomysł usytuowania wejścia w narożniku przy ul. Lipowej, analogicznie do rozwiązania, jakie zastosowano w bibliotece. Od strony ul. Wiślanej elewacja zamienia się w pełną, wykończoną patynowaną miedzią. Powierzchnie glifów okiennych wyłożono tu dla kontrastu żółtymi płytami HPL, które nadają północnej, a przez to ciemnej ścianie budynku pewnej lekkości.

Więcej o nowej siedzibie Wydziału Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej UW na warszawskim Powiślu : miesięcznik „Architektura-murator” numer 4/2013, s. 62

Skromność i spokój. Rainer Mahlamäki o Muzeum Historii Żydów Polskich Celem architekta jest zaprojektowanie takiego budynku, który będzie sprawiał wrażenie, jakby w danej lokalizacji stał od zawsze, i zaprojektowanie takich przestrzeni, które przetrwają zmieniające się w czasie mody.
Jak powstawało Muzeum Historii Żydów Polskich Wraz z budynkiem Muzeum Historii Żydów Polskich zyskaliśmy poetycki i pełen dramaturgii symbol, ikonę architektury już nie o lokalnym, ale o europejskim zasięgu.
Makieta w XX wieku Niemiecki krytyk Oliver Elser o XX-wiecznych trendach i tendencjach w modelowaniu
Garaż ze spiralnymi rampami Wielopoziomowy garaż przy ulicy Woronicza w Warszawie z 1958 roku to pierwsza tak nowoczesna realizacja zaplecza motoryzacji w Polsce.
Obserwatorium na Śnieżce O unikalności obserwatorium na Śnieżce decydują awangardowa forma, kojarząca się z UFO, i wyjątkowa, bardzo komplikująca realizację, lokalizacja - 1602 metry n.p.m. O obserwatorium na Śnieżce w cyklu Pierwsze w Polsce pisze Łukasz Wojciechowski.
Mezonetowiec we Wrocławiu Mezonetowiec we Wrocławiu to pierwszy w Polsce galeriowiec z dwupoziomowymi mieszkaniami. Doświetlone z obu stron lokale przypominają domy jednorodzinne.