Architektura MuratorRealizacjeNowy most w kopenhaskim porcie

Nowy most w kopenhaskim porcie

Most Inderhavnen powstał według koncepcji londyńskiej pracowni Studio Bednarski Ltd., tej samej, która wygrała konkurs na projekt obrotowej kładki w Gdańsku.

Nowy most w kopenhaskim porcie
© Cezary M. Bednarski
Most Inderhavnen Cezary M Bednarski / Studio Bednarski Ltd
Inżynier mostowy:Flint & Neill Ltd, Londyn oraz Hardesty Hanover, Nowy Jork
Projekt oświetlenia:Speirs and Major, Londyn
Fundator:The A.P. Moller Foundation
Projektpaździernik 2009
Data realizacji (koniec)2016

Projekt wyłoniono w ramach konkursu architektonicznego z 2009 roku. Propozycję pracowni Cezarego M. Bednarskiego wybrano spośród koncepcji nadesłanych między innymi przez takie biura jak Zaha Hadid Architects czy Henning Larsen Architects.

Jury uznało, że projekt jest zakorzeniony w historycznym kontekście miasta. (…) Obierając nordyckie tradycje za punkt wyjścia, szuka inspiracji w możliwościach optymalizacji funkcji oraz dąży do stworzenia nowej przestrzeni publicznej, a nie ekstrawagancko zaaranżowanej konstrukcji.

Innowacyjny mechanizm pozwala pieszym stać na platformach widokowych na krańcach kanału podczas operacji otwierania i zamykania mostu. Zainaugurowany 19 sierpnia obiekt już teraz stał się popularnym miejscem spotkań. To również istotny ciąg komunikacyjny, który pozwala skrócić czas podróży pomiędzy dwiema częściami duńskiej stolicy dla tysięcy cyklistów i pieszych. Integralną częścią realizacji są nowe przestrzenie publiczne, zarówno na nabrzeżu jak i na samym moście. Szerokie schody zachęcają do zatrzymania się i obserwacji spektaklu miejskiego życia.

Lekko falującej w planie kładce nadano powściągliwą formę, która nie kłóci się z otoczeniem. Celowo unikaliśmy wysokich elementów konstrukcyjnych, które mogłyby zasłaniać widok – mówi Cezary Bednarski.

Całkowita długość mostu wynosi 180 metrów, a odległość pomiędzy jego krańcami po otwarciu 50 metrów. Przesuwne pokłady mają szerokość 8 metrów. Stalowe elementy o wadze 250 ton każdy, zostały wyprodukowane w Polsce, przetransportowane drogą morską i zamontowane w przeciągu jednej nocy. Otwarcie mostu trwa niecałą minutę.

Most w Kopenhadze nie jest jedynym tego typu projektem pracowni Studio Bednarski. Jeden z nich ma zostać zrealizowany w Polsce. Obrotowa kładka, której koncepcję wyłoniono w ramach rozstrzygniętego w 2015 roku konkursu, połączy Wyspę Spichrzów z Długim Pobrzeżem i Głównym Miastem w Gdańsku.

Tagi:
Future Living w Gdyni Do 19 stycznia w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni można oglądać wystawę „Future Living. Duńskie miasta przyszłości”, prezentująca różnego rodzaju rozwiązania współczesnych problemów cywilizacyjnych, jakie udało się dotąd wdrożyć Skandynawom.
Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Miasto dzieci - przedszkole w Kopenhadze Dania od lat króluje w Europie pod względem liczby miejsc w przedszkolach i żłobkach. Słynie też z najbardziej niekonwencjonalnych placówek i metod wychowawczych, stawiając na naukę przez eksperymentowanie i eksplorowanie przyrody, niezależnie od warunków panujących na zewnątrz. Do takich aktywności zachęca między innymi oddane niedawno do użytku największe publiczne przedszkole we Frederiksbergu, dzielnicy Kopenhagi.
Rzeźba w krajobrazie - Centrum Morza Wattowego w Danii Pracownia Dorte Mandrup Arkitekter zaprojektowała rozbudowę Centrum Morza Wattowego w Danii. Powstał oszczędny w formie budynek nawiązujący do lokalnych tradycji budowlanych.
Kampus UCN. Edukacja w trzech wymiarach Prosta bryła nowego kampusu duńskiego uniwersytetu UCN skrywa trójwymiarowe atrium, które stanowi centrum studenckiego życia. Projekt budynku opracowała kopenhaska pracownia ADEPT.
Dom kultury... fizycznej w Frederiksbergu Projektanci z MVRDV i ADEPT stworzyli nowy typ budynku. To połączenie lokalnego centrum kultury, hali sportowej i toru przeszkód. Struktura obiektu pozwala użytkownikom samodzielnie eksplorować przestrzeń i za każdym razem odkrywać ją na nowo.