Odette Tea Room

i

Autor: Archiwum Architektury Fot. Tom Kurek, Tomirri Photography

Odette Tea Room

2016-01-12 10:21

Cukiernia na parterze wieżowca Cosmopolitan to drugi lokal spod szyldu Odette w Warszawie. Pierwszy od niemal roku z powodzeniem działa przy ulicy Górskiego. Za projekt obu wnętrz odpowiada pracownia Ugo Architecture.  

Pierwszoplanową rolę w Odette przy ulicy Górskiego odgrywają ciastka, starannie zaprojektowane zarówno pod względem kompozycji smaków, jak i zewnętrznej formy. W zlokalizowanym na parterze Cosmopolitana Odette Tea Room, goście mogą skosztować nie tylko słodkości, lecz także wielu gatunków herbaty z całego świata. Eleganckie wnętrza obu lokali zaprojektowała pracownia Ugo Architecture.

Głównym założeniem było stworzenie dwóch planów. Pierwszy tworzy charakterystyczna tapeta w roślinne motywy (kultowy wzór Martinique, znany m.in. z Hotelu Beverly Hills). Przy znajdujących się tu czterech stolikach można konsumować ciastka lub jedną ze 100 rodzajów herbat z całego świata i przyglądać się zabytkowemu kościołowi na Placu Grzybowskim. Drugi plan to kolor czerwony, gdzie zlokalizowano zaplecze i toalety - mówi Hugon Kowalski z pracowni Ugo Architecture.

Posadzkę wykonano z tego samego materiału co plac przed budynkiem, dzięki czemu zniwelowano granicę pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem. Charakter herbaciarni podkreśla oryginalna tapeta z motywami liści bananowca, palisandrowa lada, stoliki fornirowane w kształt liści i krzesła wyglądające niczym złożone z gałązek.