Architektura MuratorRealizacjeOsiedle Riverview w Gdańsku

Osiedle Riverview w Gdańsku

Osiedle Riverview w Gdańsku to kolejna inwestycja zrealizowana nad Motławą. Apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski.

Osiedle Riverview w Gdańsku
Osiedle RiverviewGdańsk, ul. Angielska Grobla 34
AutorzyAPA Wojciechowski
InwestorVastint Poland
Powierzchnia użytkowa14600.0 m²
Data realizacji (koniec)2020

Osiedle Riverview w Gdańsku: mieszkania z widokiem

Osiedle powstało w obrębie ulic Na Stępce, Angielska Grobla i Dziewanowskiego, w bezpośrednim sąsiedztwie Wyspy Spichrzów i Ołowianki. W jego skład wchodzi siedem budynków mieszkalno-usługowych z 282 lokalami. Charakterystyczne bryły z ceglanymi elewacjami i spadzistymi dachami nawiązywać mają do dawnej zabudowy Gdańska. Plan miejscowy wymagał w tym miejscu odzwierciedlenia historycznych podziałów na kamienice – mówi Szymon Wojciechowski, prezes zarządu biura APA Wojciechowski, które zaprojektowało zespół. Poszczególne obiekty, o zróżnicowanej wysokości od pięciu do sześciu pięter, rozmieszczono w rzędach w taki sposób, by atrakcyjne widoki dostępne były z jak największej liczby mieszkań, a przy okazji, by domy tworzyły wieloplanową kompozycję, nawiązującą do gęstej zabudowy hanzeatyckich miast.

W tym samym celu ponad poziom ulicy wyniesiono nieco także dziedziniec całego zespołu. Znalazła się tu starannie zaprojektowana zieleń i meble miejskie wykonane przez Natalię Magalską i Mariannę Grabską, studentki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. To efekt konkursu zorganizowanego przez inwestora, firmę, Vastint Poland, przy współudziale uczelni. Siedziska przyjmują bardzo organiczny i abstrakcyjny kształt. Idea była taka, żeby wyglądem nawiązywały do ruchu wody – tłumaczą autorki. Na ponad hektarowym terenie wokół budynków posadzono m.in. 84 dorosłe drzewa i 6 tys. krzewów. Przewidziano także zbiornik retencyjny. Założenie nie zostało ogrodzone. O zmianie charakteru otoczenia na bardziej prywatny informuje jedynie inny rodzaj nawierzchni.

Osiedle Riverview w Gdańsku: dwa oblicza miasta

Jak wyjaśniają autorzy, osiedle Riverview w Gdańsku z uwagi na swoje szczególne usytuowanie odzwierciedla dwa oblicza miasta: surowe, protestanckie i eklektyczne. W konsekwencji od strony portu budynki mają elewacje oblicowane jedynie czerwoną cegłą, a detale inspirowane są tu m.in manieryzmem niderlandzkim. Zupełnie inaczej zespół prezentuje się od ulic Angielska Grobla i Dziewanowskiego. Tam przywodzi na myśl ciąg zróżnicowanych kamienic pozostających w dialogu z architekturą mieszczańską w okolicy. W centralnej części znajduje się dziedziniec łączący obie strony założenia. Jest to półprywatna, a zarazem półotwarta przestrzeń wypełniona zielenią, zapraszająca do wnętrza i otwarta widokowo na marinę i Główne Miasto - najatrakcyjniejsze aspekty tej lokalizacji. W parterach, wzdłuż bulwaru, mieszczą się lokale usługowe – mówi Klara Janicka, architekt z APA Wojciechowski. Od strony kanału zlokalizowano ponadto kawiarnie oraz ogólnodostępną promenadę tworzącą przedłużenie nadrzecznego bulwaru ciągnącego się od żurawia przez marinę po hotel Podewils.

Osiedle Riverview w Gdańsku z certyfikatem LEED

Inwestor informuje, że część apartamentów osiedle Riverview w Gdańsku została zaprojektowana w nawiązaniu do skandynawskiego modelu stawiającego na znacznie obszerniejszą część dzienną w stosunku do reszty mieszkania. Największe z nich dysponują powierzchnią ponad 100 m² oraz widokiem na wyspę Ołowiankę, Motławę i pierzeje historycznych kamienic w sąsiedztwie zabytkowego żurawia. Lokale na wyższych kondygnacjach mają dodatkowo tarasy, balkony lub loggie. Osiedle Riverview w Gdańsku wyróżniają też liczne rozwiązania energooszczędne, co pozwoli firmie Vastint Poland ubiegać się dla inwestycji o jeden z pierwszych w Polsce certyfikatów LEED dla projektu mieszkaniowego. Właściwe rozplanowanie obiektów względem stron świata w połączeniu z zastosowaniem wysokowydajnych opraw LED z czujkami ruchu pozwoli według szacunków inwestora na obniżenie tu zużycia energii o 47% w porównaniu ze standardowymi zespołami mieszkalnymi. W projekcie osiedle Riverview w Gdańsku architekci wykorzystali jedynie naturalne, certyfikowane materiały, a także m.in. trójwarstwowe ściany zewnętrzne z wentylowaną elewacją o ponadprzeciętnych parametrach akustycznych.

The Park Kraków: nowy zespół biurowy projektu APA Wojciechowski Na krakowskim Podgórzu, przy skrzyżowaniu ulic Kuklińskiego i Saskiej, powstaje kompleks biurowy The Park Kraków. Przestrzeń między budynkami zostanie wyłączona z ruchu samochodowego i zagospodarowana w formie ogólnodostępnego parku miejskiego.
Elektrownia Powiśle: architektura i miasto według APA Wojciechowski Architekci Po dwunastu latach od rozpoczęcia prac projektowych Elektrownia Powiśle została udostępniona mieszkańcom. Po zmodernizowanym zespole oprowadzili nas projektanci z APA Wojciechowski Architekci [GALERIA].
Rozmowa z Szymonem Wojciechowskim, współautorem siedziby biura architektonicznego APA Wojciechowski Budynek jest piękny tylko wtedy, gdy żyje i jest wypełniony ludźmi. Architektura to tworzenie ram do życia – o projektowaniu dla zrównoważonego rozwoju, pracy w międzynarodowym zespole oraz kompromisach między ekologią, estetyką i ekonomią z Szymonem Wojciechowskim rozmawia Maja Mozga-Górecka.
Pracownia APA Wojciechowski w Warszawie Zespół zabudowań pofabrycznych Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego „Grochów” został zmodernizowany zgodnie z projektem APA Wojciechowski według wytycznych konserwatora. Na własną siedzibę architekci zaadaptowali budynek w północno-wschodnim narożniku, a pomieszczenia nazwali zgodnie z alfabetem fonetycznym NATO. To nawiązanie do obecnej funkcji sal, jak i do dawnego, militarnego przeznaczenia obiektu – pisze Maja Mozga-Górecka.
Biurowiec Equator IV w Warszawie 14-kondygnacyjny Equator IV to ostatni z czterech budynków kompleksu Equator Office Park przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Za projekt zespołu odpowiada pracownia APA Wojciechowski.
Centrum Południe – nowy kompleks biurowy przy Sky Tower we Wrocławiu We wrocławskiej dzielnicy Krzyki rozpoczęła się budowa kompleksu biurowego Centrum Południe według projektu pracowni APA Wojciechowski.